Beltéri gumiburkolatok

2013-09-27 14:10:29 | Módosítva: 2013-09-27 14:16:04

Gumiburkolattal leggyakrabban sportcsarnokokban, laborokban, nagy terhelésnek kitett raktárhelyiségekben találkozunk. Felhasználási területe azonban ennél sokkal tágabb, ezért bemutatjuk előnyeit.

A gumiburkolat elsősorban környezetbarát megoldás. A burkolat alapjaként újrahasznosításból származó- és fából nyert anyagok szolgálnak, a gyártási folyamatban a kaucsukfa életben marad. A teljesen vízhatlan burkolat gyorsan és könnyen tisztítható, ennél fogva higiénikus. Teret ad a kreativitásnak, sima vagy domborított felületével, különféle struktúrákkal, természetes illetve geometriai mintákkal. 


Kivételesen hosszú élettartama és erős kopásállósága révén nagy forgalmú és lakossági helyekre egyaránt beépíthető (pl. kórházak, egyetemek, repülőterek, mozik, bevásárlóközpontok, irodák). A gyártás során egyedi igények is megvalósíthatóak. A normál gumipadlók mellett a gyártók kínálatában megtalálhatók vezetőképes gumik, szikramentes burkolat kialakításához kifejlesztett gumik, vagy akár olyan melegburkolat is, amiről a radioaktív szennyeződés eltávolítható.

Beltéri sportburkolatok

A sport az a terület, amelynél kiemelten fontos, hogy a burkolat olyan anyagból álljon, ami kíméli a végtagokat, és a lehető legjobban óv a sérülésektől. Egyes biztonsági burkolatok lőterek belső részén lévő borításoknál is alkalmazhatók, illetve fal- és mennyezetburkolatok védőlapjaként is szolgálhatnak. Ezzel elkerülhető, hogy a lövedékek gellert kapjanak.


A beltéri sportburkolatok újrahasznosítható alapú finom gumi-granulátumból és poliuretán elasztomerrel megkötött EPDM-festék granulátumból állnak. Ezek a padlóburkolatok külön felszínkiképzést nem igényelnek, mindössze egy összetevővel érhetjük el a teljes értékű végeredményt.

A gumiburkolatok előnyei 

Hasonlóan a többi melegburkoló anyaghoz, a gumiburkolatok is nagy szín- és dekor választékban kaphatók, melyeket a kivitelezés során tetszés szerint kombinálhatunk. Fugázás nélkül hézagmentesen lerakható, csak speciális ragasztó kell hozzá. Természetes anyagokat tartalmaz, újrahasznosítható. Hosszú időn keresztül képes megőrizni rugalmasságát, ezáltal hosszú élettartamú. Emellett kitűnő kopásállóság jellemzi, és csúszásgátló felület is kialakítható belőle. Színtartóssága jó, ellenáll a cigarettaparázsnak, vegyszereknek, és antisztatikus laborokban is használható. Amennyiben padlófűtési rendszerünk van, a gumiburkolat akkor is alkalmazható.


Vásárlás előtt pontosan, több helyen mérjük le a burkolandó helyiséget. Általában 10%-ot szoktak rászámolni a burkolati anyagra a szabás miatt. A burkolat seperhető, vízsugárral tisztítható, hígított (5% töménységig) háztartási tisztítószerekkel szemben teljesen ellenálló. A benzinnel és olajjal történő kontaktust lehetőleg kerülni kell, vagy minimalizálni kell az érintkezés idejét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A bécsi Könyvtár és Tanulóközpont épülete

A bécsi Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Egyetem Könyvtárának és Tanulóközpontjának homlokzata FiberC betonburkolattal készült – a bécsi épületet üvegszál erősítésű beton burkolati elemek...