Tapéták eltávolítása

2013-08-29 11:02:19 | Módosítva: 2013-08-29 11:02:26

Sokan kedvelik a tapétázott falakat, ám ezeket is időnként fel kell újítani. Ilyekor azonnal felmerül a kérdés, hogy a régi tapétától hogyan lehet megszabadulni. Az igazság az, hogy tapéta fajtája válogatja, ám ez sem mondható éppen kellemes munkának.

A régi tapéta eltávolítására többnyire akkor van szükség, ha új tapétára szeretnénk a régit váltani, vagy eltávolítása után a falfestés mellett döntünk. A régi, vékony és még viszonylag jó állapotban levő tapéta ugyan szerencsés esetben az átlapolások eltávolítása és e részek átglettelése után akár makulatúraként a falon maradhat, ám az új tapétát nem célszerű a régire felragasztani. Nem láthatók ugyanis az alapfal hibái, egyenetlenségei, amelyek az új tapéta felragasztásakor láthatókká válhatnak. Ezért célszerű, különösen a kedvelt fűrészporos- és egyéb strukturált vagy műanyag bevonatú tapéták eltávolítása.


A könnyű papírtapétákat viszonylag könnyű bő nedvesítéssel fellazítani, majd spatulyával lehántani a falakról. A feláztatást ajánlatos bevagdosással, vagy tapétalyukasztó hengerrel kilyuggatva elősegíteni. Ha jól átnedvesedet a tapéta, akkor spatulyával alányúlva akár nagyobb foltokban is leválasztható a falról, a makacsabb részek pedig további áztatást követően távolíthatók el. E célra használható ún. tapétaeltávolító szer is. A nedvesítéshez legcélszerűbb korongecsetet használni. A szer legelőnyösebb tulajdonsága, hogy minden nehézség nélkül áthatol a tapétán, így gyorsan és könnyen feloldja annak ragasztórétegét.

Perforálás

A vastagabb, esetleg műanyag bevonatú tapétákat feltétlenül sűrűn perforálni kell még áztatás előtt, és ezeknél különösen hatásos a tapétaleoldó szer használata. A PVC bevonatú tapéták felső rétege ugyan lehúzható, ám az alatta levő – egyébként újra tapétázáskor makulatúraként használható – réteg ugyancsak áztatással, vagy tapéta leoldó folyadék használatával kaparható le a falról.
A nehéz tapéták eltávolításakor alapvetően fontos a felületük sűrű bevagdosása, hogy a tapéta leoldó folyadék gyorsan és hatékonyan, egészen a falig átitassa a tapéta alsó ragasztó rétegét is. Így nagyobb darabokban lehúzható a falról, az alaprétegét pedig esetleg újabb áztatást követően spatulyával lehet eltávolítani.


A nehezen eltávolítható tapétákat tapéta gőzölővel még könnyebben fel lehet lazítani, és így az eltávolításuk felgyorsítható. A készülék forró gőze viszonylag nagy felületen hat, és segítségével gyorsabban lehet a munkával végezni. A forró gőzzel fellazított tapéta szinte egyben lehúzható a falról.


Miután a régi tapéta összes maradványát lekapartuk, előtűnhetnek a fal különféle hibái. A kisebb repedéseket, felületi egyenetlenségeket gletteléssel, majd az ezt követő csiszolással ajánlatos eltüntetni. Akár újra tapéta kerül a falra, akár falfestékkel lesz bevonva, a sima felületek alapvetően fontosak. Az újra tapétázáshoz alapozni kell. Ezzel lehet megakadályozni, hogy a falfelület a ragasztóból túl gyorsan elszívja a vizet, gátolva ezzel az új tapéta tökéletes tapadását.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Minták, hatások

Festés, mázolás, tapétázás előtt sokszor kerülünk választás elé, hogy merészek vagy konzervatívok legyünk-e. Merjük-e megvalósítani otthonunkban a kiállí­tásokon vagy akatalógusokban látott modern...


Festés helyett tapétázás?

A lakások falainak felújítása általában nagy felfordulással jár. A falak hibáinak kijavítása, majd csiszolása - ami előfeltétele a szép felületnek - köztudottan sok piszokkal jár. És akkor még...