Tapéták eltávolítása

2013-08-29 11:02:19 | Módosítva: 2013-08-29 11:02:26

Sokan kedvelik a tapétázott falakat, ám ezeket is időnként fel kell újítani. Ilyekor azonnal felmerül a kérdés, hogy a régi tapétától hogyan lehet megszabadulni. Az igazság az, hogy tapéta fajtája válogatja, ám ez sem mondható éppen kellemes munkának.

A régi tapéta eltávolítására többnyire akkor van szükség, ha új tapétára szeretnénk a régit váltani, vagy eltávolítása után a falfestés mellett döntünk. A régi, vékony és még viszonylag jó állapotban levő tapéta ugyan szerencsés esetben az átlapolások eltávolítása és e részek átglettelése után akár makulatúraként a falon maradhat, ám az új tapétát nem célszerű a régire felragasztani. Nem láthatók ugyanis az alapfal hibái, egyenetlenségei, amelyek az új tapéta felragasztásakor láthatókká válhatnak. Ezért célszerű, különösen a kedvelt fűrészporos- és egyéb strukturált vagy műanyag bevonatú tapéták eltávolítása.


A könnyű papírtapétákat viszonylag könnyű bő nedvesítéssel fellazítani, majd spatulyával lehántani a falakról. A feláztatást ajánlatos bevagdosással, vagy tapétalyukasztó hengerrel kilyuggatva elősegíteni. Ha jól átnedvesedet a tapéta, akkor spatulyával alányúlva akár nagyobb foltokban is leválasztható a falról, a makacsabb részek pedig további áztatást követően távolíthatók el. E célra használható ún. tapétaeltávolító szer is. A nedvesítéshez legcélszerűbb korongecsetet használni. A szer legelőnyösebb tulajdonsága, hogy minden nehézség nélkül áthatol a tapétán, így gyorsan és könnyen feloldja annak ragasztórétegét.

Perforálás

A vastagabb, esetleg műanyag bevonatú tapétákat feltétlenül sűrűn perforálni kell még áztatás előtt, és ezeknél különösen hatásos a tapétaleoldó szer használata. A PVC bevonatú tapéták felső rétege ugyan lehúzható, ám az alatta levő – egyébként újra tapétázáskor makulatúraként használható – réteg ugyancsak áztatással, vagy tapéta leoldó folyadék használatával kaparható le a falról.
A nehéz tapéták eltávolításakor alapvetően fontos a felületük sűrű bevagdosása, hogy a tapéta leoldó folyadék gyorsan és hatékonyan, egészen a falig átitassa a tapéta alsó ragasztó rétegét is. Így nagyobb darabokban lehúzható a falról, az alaprétegét pedig esetleg újabb áztatást követően spatulyával lehet eltávolítani.


A nehezen eltávolítható tapétákat tapéta gőzölővel még könnyebben fel lehet lazítani, és így az eltávolításuk felgyorsítható. A készülék forró gőze viszonylag nagy felületen hat, és segítségével gyorsabban lehet a munkával végezni. A forró gőzzel fellazított tapéta szinte egyben lehúzható a falról.


Miután a régi tapéta összes maradványát lekapartuk, előtűnhetnek a fal különféle hibái. A kisebb repedéseket, felületi egyenetlenségeket gletteléssel, majd az ezt követő csiszolással ajánlatos eltüntetni. Akár újra tapéta kerül a falra, akár falfestékkel lesz bevonva, a sima felületek alapvetően fontosak. Az újra tapétázáshoz alapozni kell. Ezzel lehet megakadályozni, hogy a falfelület a ragasztóból túl gyorsan elszívja a vizet, gátolva ezzel az új tapéta tökéletes tapadását.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tapétázás, festés helyett?

Aki azt hiszi, hogy a tapétázás egyszerűbb, minta falfestés, az téved. Mindegyik módszernek megvannak az előnyei és természetesen a hátrányai is. A falfestéssel egyszínű falfelületeket célszerű...


Belső hőszigetelés tapétával

Az tagadhatatlan, hogy az épületek hőszigetelését hathatósan csak külső szigetelő réteg falra erősítésével lehet megoldani. Ez azonban jelentős beruházás, és nem is mindig megoldható, pl. egy...