Rozsda eltávolítása

2013-08-22 09:46:31 | Módosítva: 2018-04-22 09:25:29

A fém tárgyak erősen rozsdás felületeinek letisztítása nem könnyű feladat. A letisztításhoz erős huzalkefe a leggyakrabban használt szerszám, viszont a kézi drótkefézés nagyon fárasztó művelet, és nem is mindig kellően hatékony.

Ezt a munka azonban jelentősen megkönnyíthető a különféle acélhuzalos körkefék használatával, amelyeket fúrógépbe vagy sarokcsiszolóra erősítve lehet használni.


A kefék közül a csaposak fúrógépekbe foghatók, méretüket a felület tagoltságához igazodva ajánlatos megválasztani. A hullámos szálúak többnyire 0,3 mm-es szálvastagságúak, átmérőjük 50-100 mm közötti, a nagyobbak inkább sík felületek tisztításánál előnyösek. A kisebbek a tagoltabb, rácsos szerkezeteknél használhatók hatékonyan. A csapos huzalkefék 50-100 mm átmérőjűek, a fazékkefék 50-70 mm-esek. A tisztításra a fúrógépet a pótmarkolattal használjuk.


Hatékonyabb tisztításra képesek a csavartszálú huzalkorongok, illetve fazékkefék, amelyek sarokcsiszolókra erősíthetők. A felfogó mérete 22 mm, a kefefejek menetes része M14-es méretű. A korongok átmérője 100-300 mm között változó. A körkefék között beszerezhetők kúpos kialakításúak is. Munka közben a segédfogantyú és a munkavédelmi kesztyű használata ajánlatos.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rozsdaövezetek és barna övezetes területek

Öt százalékos áfával és áfa-mentes lakásbérlettel segítené a rozsdaövezetek hasznosítását a kormány, amely elfogadta a rozsdaövezeti területeken elérhető árú új lakások építését ösztönző városi...


Egyedi kerékpárdíszítések

Kerékpárjaink nemcsak szerkezetileg, de küllemükben is nagyot változtak. Különféle színekben pompáznak és tele vannak egyedi díszítéssel is. Sokszor ez egy-egy nevesebb gyártóra jellemző...