Rozsda eltávolítása

2013-08-22 09:46:31 | Módosítva: 2018-04-22 09:25:29

A fém tárgyak erősen rozsdás felületeinek letisztítása nem könnyű feladat. A letisztításhoz erős huzalkefe a leggyakrabban használt szerszám, viszont a kézi drótkefézés nagyon fárasztó művelet, és nem is mindig kellően hatékony.

Ezt a munka azonban jelentősen megkönnyíthető a különféle acélhuzalos körkefék használatával, amelyeket fúrógépbe vagy sarokcsiszolóra erősítve lehet használni.


A kefék közül a csaposak fúrógépekbe foghatók, méretüket a felület tagoltságához igazodva ajánlatos megválasztani. A hullámos szálúak többnyire 0,3 mm-es szálvastagságúak, átmérőjük 50-100 mm közötti, a nagyobbak inkább sík felületek tisztításánál előnyösek. A kisebbek a tagoltabb, rácsos szerkezeteknél használhatók hatékonyan. A csapos huzalkefék 50-100 mm átmérőjűek, a fazékkefék 50-70 mm-esek. A tisztításra a fúrógépet a pótmarkolattal használjuk.


Hatékonyabb tisztításra képesek a csavartszálú huzalkorongok, illetve fazékkefék, amelyek sarokcsiszolókra erősíthetők. A felfogó mérete 22 mm, a kefefejek menetes része M14-es méretű. A korongok átmérője 100-300 mm között változó. A körkefék között beszerezhetők kúpos kialakításúak is. Munka közben a segédfogantyú és a munkavédelmi kesztyű használata ajánlatos.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Festékek közvetlenül a rozsdára

A rozsda előbb-utóbb minden acél és vas felületen megjelenik, ellene csak rendszeres mázolással és speciális festékeket használva lehet védekezni. Ennek az oka, hogy még az időjárásnak leginkább...


Fémek festése

Szűkebb lakó környezetünkben számos tárgy fémből készült és ezek az eszközök nem nélkülözhetik a felületi védelmüket szolgáló festékbevonatokat. A régebbi tárgyaink bevonata pedig időnként –...