Rozsda eltávolítása

2013-08-22 09:46:31 | Módosítva: 2018-04-22 09:25:29

A fém tárgyak erősen rozsdás felületeinek letisztítása nem könnyű feladat. A letisztításhoz erős huzalkefe a leggyakrabban használt szerszám, viszont a kézi drótkefézés nagyon fárasztó művelet, és nem is mindig kellően hatékony.

Ezt a munka azonban jelentősen megkönnyíthető a különféle acélhuzalos körkefék használatával, amelyeket fúrógépbe vagy sarokcsiszolóra erősítve lehet használni.


A kefék közül a csaposak fúrógépekbe foghatók, méretüket a felület tagoltságához igazodva ajánlatos megválasztani. A hullámos szálúak többnyire 0,3 mm-es szálvastagságúak, átmérőjük 50-100 mm közötti, a nagyobbak inkább sík felületek tisztításánál előnyösek. A kisebbek a tagoltabb, rácsos szerkezeteknél használhatók hatékonyan. A csapos huzalkefék 50-100 mm átmérőjűek, a fazékkefék 50-70 mm-esek. A tisztításra a fúrógépet a pótmarkolattal használjuk.


Hatékonyabb tisztításra képesek a csavartszálú huzalkorongok, illetve fazékkefék, amelyek sarokcsiszolókra erősíthetők. A felfogó mérete 22 mm, a kefefejek menetes része M14-es méretű. A korongok átmérője 100-300 mm között változó. A körkefék között beszerezhetők kúpos kialakításúak is. Munka közben a segédfogantyú és a munkavédelmi kesztyű használata ajánlatos.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egyedi kerékpárdíszítések

Kerékpárjaink nemcsak szerkezetileg, de küllemükben is nagyot változtak. Különféle színekben pompáznak és tele vannak egyedi díszítéssel is. Sokszor ez egy-egy nevesebb gyártóra jellemző...


Festékek közvetlenül a rozsdára

A rozsda előbb-utóbb minden acél és vas felületen megjelenik, ellene csak rendszeres mázolással és speciális festékeket használva lehet védekezni. Ennek az oka, hogy még az időjárásnak leginkább...