Dekor matrica, öntapadós tapéta

2013-09-16 14:30:38 | Módosítva: 2013-09-16 14:31:00

Nem csak a megrongálódott felületeket tűntethetjük el a bútorokra ragasztható matricákkal, de egyedivé tehetjük velük a kereskedelemben kapható praktikus, nem túl izgalmas darabokat is. Ezek a dekorációs boltokban kapható, öntapadós matricák falakra, ajtókra, üvegre, műanyagra és fémre is feltehetők (a termék címkéje tartalmazza, hogy mire ajánlja a gyártó), így egységes hangulatúvá tehetünk velük egy egész helyiséget. Nem túl drágák, és sokféle színben, textúrában és mintával beszerezhetők.

Elég hosszú az élettartamuk, kb. 5 évig szépek maradnak, de ehhez a gyártó utasításainak megfelelően kell felragasztani. Nem károsítják a bútort, és a jó minőségűeket nyom nélkül el lehet távolítani. Léteznek áthelyezhető matricák is, sem a fal, se a matrica nem sérül, ha kellő óvatossággal kezeljük.


Felragasztás

Felragasztás előtt a matrica helyét alaposan meg kell tisztítani, esetleg alkoholba mártott vattával átkenni, és szárazra kell törölni. A matricákról nem szabad egyszerre lehúzni az egész hátlapot, középről kifelé simítva lehet buborékmentesen, kis lépésekben haladva felragasztani. Hajszárítóval kissé melegítve puhíthatjuk a matricát, de vigyázzunk, nehogy túlságosan kinyújtsuk.


A legtöbb matrica óvatosan visszahúzható, ha rosszul sikerült a felhelyezés, újra kezdhető a művelet, mert a ragasztó csak néhány óra elteltével éri el teljes erejét. Ritkán keletkeznek hólyagok, ha 15-20 cm-ként haladunk, de ha mégis marad 1-2 hólyagocska, vékony tűvel azokat kiszúrva javíthatjuk. A felragasztott matrica nem vonzza jobban a port, mint a bútor egyébként, elegendő száraz portörlővel tisztítani. Hosszú ideig megőrzi a fényét, de a közvetlen napsugárzásnak ne tegyük ki.

Öntapadós tapétafajták

Famintás tapéta: bútorokra való, hasonlít az eredeti fa mintázatára pl. dió, nyír, fenyő.


Tükörtapéta: szinte bármilyen felületre, forgástestre is ragasztható.


Csempemintás tapéta: konyhai, fürdőszobai márvány- vagy csempemintás öntapadós csempematrica, pl. kagyló, delfin, illetve zöldség, gyümölcs, virág motívumokkal.


Padlólap tapéta: járólapra ragasztható minták, magas a kopásállóságuk, könnyen tisztíthatók.

Plüss vagy bársonyhatású tapéta: kiállítások, rendezvények polcaira való, és ilyenek vannak az ékszerüzletek bemutatótálcáin is.

Táblatapéta: szabadon össze lehet firkálni krétával, zsírkrétával, mert egyszerűen lemosható, vagy szivaccsal letörölhető. 

Üvegfólia (tapéta): védi az üvegfelületet a töréstől, vagy törés esetén a szilánkok széthullásától. Ezenkívül tompítja vagy lehetetlenné teszi a belátást, de a fényt beengedi. A speciális üvegfólia (tapéta) hő- és UV védelmet is biztosít. Az átlátszó üvegfólia ragasztható könyvekre, füzetekre, társasjátékokra, kottákra vagy akár fényképekre is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Andrea Seres avatarja

Andrea Seres         Famintás tapéta

A képen látható típusú famintás padlólap tapétát hol lehet beszerezni? Nem találok ilyet, csak 45 illetve 67,5 cm széles változatban, de én pontosan ezt keresem.
A választ előre is köszönöm!
Seres Andrea

Érdekes fali díszek

Kép, poszter, óra a falon – már klasszikus dizájn elemek. De egy kicsit elrugaszkodottabb fantáziával kiléphetünk ebből a körből, és olyan tárgyakat is a falra tehetünk, melyeket nem gondolnánk...