A sérüléseket javítani kell

Csónakok kisjavításai, állagmegóvása

2013-07-18 12:06:50 | Módosítva: 2013-07-19 14:25:02

A vízpartokon számos ladikot, evezős csónakot látni kikötve, az ún. sportcélú kajakok, kielbootok és kenuk azonban általában a csónakgarázsokban várják, hogy a tulajdonosuk vízre tegye őket. Ezek a többnyire élemedett korú szerény vízi járművek sajnos elég gondozatlanoknak tűnnek, még a nem is olyan régen készült műgyantás kajakok és kenuk is.

A horgász ladikokról, evezős csónakok állapotáról meg jobb nem is beszélni. Igaz a felújításuk többnyire nagy munka lenne, ám a kisebb javítások elvégzése már korántsem olyan időigényes feladat, és legalább az állapotuk nem romlana tovább. A hozzávaló anyagok a szakboltokban könnyen beszerezhetők, csak némi időt kellene a javításokra szánni. Az ilyen munkáknál elsősorban azt kell figyelembe venni, hogy milyen sérülésekről van szó és milyen anyagból készült a hajó. A klinker és karvel palánkozású csónakoknál gyakoriak a szétnyíló palánk illesztések, ami a vízvonal alatti fenékrészeken vízbeeresztéseket okoz. 


A nagyon öreg és nem kellően gondozott palánkos hajókat ezért rossz beidegződésből használat előtt be szokták „áztatni”, hogy a vízben megduzzadó palánkok elzárják a hézagokat. E helyett ajánlatosabb a hézagokat felderíteni, majd rések kellő letisztítása és előcsiszolása után megfelelő tapasszal kell a réseket kitölteni. Ezek vízálló, 2 komponensű epoxi tapaszok legyenek, amelyek a nagyobb igénybevételnek is kitehetők. Lehetőleg gyorsan kötők, könnyen keverhetők és kötésük után jól megmunkálhatók legyenek. A keverési arányukat szigorúan be kell tartani, különben vagy gyenge lesz a massza, és elmorzsolódik, vagy ragacsos hártya gátolja majd a javított részek átvonását. Előnyük, hogy erős kötést biztosítanak a hézagosan csatlakozó palánkok között és vízállóak. Az ilyen tapaszok még a kisebb sérülések kiegyenlítésére is alkalmasak.


A felületi csiszolás után következhet az első alapozó réteg felkenése a javított részekre, majd a második alapozóba már fele-fele arányban bekeverhető fedőlakk is. Végül újabb fedőlakk réteg felterítésével védhetők a víztől a javított részek. E célra is egy komponensű és rugalmas bevonatot alkotó lakk, vagy színes fedőfesték használható. Ha viszont túl sok a kitapaszolt felületi sérülés, pl. egy elhanyagolt öreg hajótesten, akkor a sok javítás pácolással sem tüntethető el, és ilyenkor célszerűbb vízálló színes fedőfestékkel teljesen átvonni a külső héjalást.

Műgyanta hajótestek javítása

Az üvegszál erősítésű műgyanta hajótestek felületi sérüléseinek, mélyebb karcainak a feltöltéséhez is epoxi gyantás tapaszokat ajánlatos használni, ám előtte a sérült részeket ki kell csiszolni, hogy a tapasz tapadását a szennyeződések ne gyengítsék. A feltöltött sérülések csiszolás után már bármelyik ozmózis védelmet is biztosító alapozóval és fedőfestékkel lekenhetők. Ha túl sok a tapaszolt javítás, akkor ugyancsak célszerű az egész héj külső felületét színes poliuretán fedőfestékkel átvonni. A teljes felületű lakkozást vagy a fedőfestékes bevonást hengerelve könnyű elvégezni, ám előtte az egész hajótestet finoman át kell csiszolni, és csak minőségi, UV álló lakkot, illetve fedőfestéket szabad használni.


A túrázáshoz használt evezős csónakoknál a kikötéskor óhatatlanul sérül a hajók orra és a fenékfelülete, amit a parti kavicsok a csónakok partra húzásakor okoznak. Ezek jó esetben csak sekély karcok, alig érik el a hajó alapanyagának felületét, ám nem árt ezeket is kijavítani. Az ilyen változó mélységű karcok csak kiszáradt állapotban javíthatók. Csiszolással simára és tisztára munkálva készíthetők elő a javításhoz. Az alapozás rétegelt lemezes hajóknál szükségtelen, csak a palánkos csónakoknál és mélyebb karcoknál kell alapozni, utána a sérülések helyét kétszer átlakkozva ajánlatos eltüntetni. A mélyebb hornyokat palánkolt hajóknál tapaszolva kell feltölteni, majd a feltöltés páccal elfedhető, később pedig lakkal több rétegben átvonható. 


A rétegelt furnérlemezes testeknél a tapaszolás szükségtelen, a sérülés kicsiszolása után kétkomponensű poliészter lakkal közvetlenül feltölthető. A sérülés ragszalaggal körül határolva, ecsettel testesen feltölthető a karc teljes mélységében. A lakk kötése után finom csiszolással teljesen szintbe koptatható a javított felület, és polírozással visszaadható a javított rész fénye is. Ilyen esetekben célszerű a hajótest teljes átpolírozása viaszos pasztával. Ez polírozógéppel könnyen elvégezhető, és utána a hajótest szinte újnak fog tűnni. Az evezők és egyéb felszerelési tárgyak állapotára, bevonatára sem árt figyelmet fordítani, mert ezek a használat során gyakrabban sérülnek meg, és a bevonó anyaguk is erősebben kopik. Mivel a víz a nyers faanyagokra káros hatással van, a kopott részek finom lecsiszolása, alapozása után egy komponensű vízálló színtelen lakkal kell kétszer lekenni. Finom csiszolást követően az egész lapátot még egyszer célszerű teljesen belakkozni, hogy a javítás ne látszódjon. 


Az evezők tollának vége is elég sérülékeny, gondatlanabb használat esetén el is hasadhat. A hasadás kissé szétfeszítve epoxigyantás ragasztóval megszüntethető. Megelőzésként pedig egy alumínium szalagból készített mandzsettát is célszerű a toll végére erősíteni. A 0,5-0,7 mm vastag fémszalag legalább 20 mm széles legyen, és ferdén beütött apró aluszegekkel mind a két oldalról a lakkozott felületű toll végére kell erősíteni. Ajánlatos lakkal is átkenni a fémszalagot, hogy fényét megőrizze. E célra sárgaréz szalag is megfelel, ha a szegek anyaga is sárgaréz.
Végezetül a nagyon régi hajótestek bevonatát is célszerű felújítani legalább 4-6 évenként. 


Ez ugyan fárasztó és sokrétű, nagy munka, ám eredményeként még az öreg hajótestek is újaknak látszanak majd az új bevonófestékek vagy a fényes lakkozás eredményeként. A lakkozott bevonatot csiszolással vagy marató folyadékkal lehet eltávolítani. Az alapos csiszolást követően következhet a hajótest megfelelő alapozása, majd az új, UV és vízálló fedőréteg több rétegben történő felhengerelése, végül a felületek igényes átpolírozása. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a fahajókhoz egy komponensű lakk, vagy fedőfesték, a furnér héjalásúakhoz, továbbá az üvegszál erősítésű műgyanta csónakokhoz más és más rétegrendű és anyag-összetételű, általában kétkomponensű lakkokat vagy festékeket kell használni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Motorcsónakok, csónakmotorok

Ha egy kis eligazítást szeretnénk kapni - és olvasóinknak adni - a csónakmotorokról, akkor hová is fordulhatnánk nagyobb bizalommal, mint a Római parton működő Király Yacht Szervizhez? Ezen belül...


Horgászladik saját kezűleg

Mostanság elvétve hallunk arról, hogy valaki maga fog csónak építésébe. Érthető, hiszen ez nem olcsó vállalkozás, ráadásul időigényes, nagy munka. Aki meg csónakra vágyik, vehet készen újat, vagy...