Takaró, pléd, ágytakaró

2013-08-30 14:36:28 | Módosítva: 2013-09-01 19:10:38

Szinte minden témát lehet avval kezdeni, hogy „olyan hatalmas a választék…”, de szerencsére tényleg hatalmas a választék az ágytakarók és plédek piacán is. A nagy lakberendezési áruházakban 1200 Ft-ért is lehet már kapni plédet, de nem ritka az egyszerű rövidáru üzletekben a 20000 Ft-os sem; természetesen minőségben nem hasonlítható össze a két szélsőség.

A takarók a legrégebbi lakberendezési tárgyak közé tartoznak. Jelen voltak már a középkorban a parasztházak, majd később a polgári otthonok lakószobáiban is. A legegyszerűbb bútorokkal berendezett lakás hangulata is javítható, megváltoztatható egy jól kiválasztott ágytakaróval.


Nem mindig van különbség a címben lévő elnevezések mögött, a háromféle elnevezés csak pontosítja a használatot. Emiatt azonban, még a vásárlás előtt el kell döntenünk, hogy mire fogjuk használni. Ha az ágyra akarjuk teríteni, fontos a méret. Kimondottan pléd csak nagyon ritkán kapható 160 cm-esnél szélesebb, ez viszont a kétszemélyes ágyra kicsi. 30-45 cm kell oldalanként, hogy lelógjon, csak így nyújt kellő védelmet az ágynak, az ágyneműnek, és ennyi esztétikailag is szükséges. 

Ez azt jelenti, hogy egy 140x190 cm-es, kétszemélyes fekvőfelületű ágyra minimum 200x220 cm-es takaró kell. Ebben a méretben már ágyterítőplédnek hívják. Ha franciaágyra keresünk takarót, akkor már mindenképpen ágytakaróként keressük, ezek mérete nagyobb, akár 240x260 cm is lehet. A változatos méretválasztékból érdemes a saját ágyunknak és igényeinknek leginkább megfelelőt megkeresni, mert csak akkor lesz szép.


Az ágy letakarásánál a biztonság és a kényelem is fontos. Kicsi területen, ahol az ágy mellet csak kevés hely van, ne érjen a földig a takaró egyetlen pontja sem (a díszítő rojtok se), mert könnyen megbotlunk benne, amikor elmegyünk az ágy mellett. Ha plédnek is és ágytakarónak is használni akarjuk a takarót, ne vegyünk rojtosat, mert alvásnál zavaróak az esetleg arcba lógó rojtok.


Az anyag kiválasztásánál pedig vegyük figyelembe szokásainkat. Egy délutáni alváshoz, szundikáláshoz – akár beágyazunk napközbenre, akár nem, és a letakart ágyra fekszünk – legyen minél puhább a takaró. Egy ugyan nagyon igényes, szép tartású ágytakaró, bármilyen szép is, nem alkalmas arra, hogy ráfeküdjünk olvasni, aludni. Az ágytakarók tisztításához kövessük a textil címkét, bár általában mosógépben, alacsony hőmérsékleten – 40 fokon – moshatók, de nem fehéríthetők, és alacsony hőfokon szárítógéppel száríthatók. Mindennapos használatra a magas pamuttartalmúak a gyűrődés miatt kevésbé alkalmasak.

Általános pléd és takaró méretek

Bébi: 80x90 cm
Gyermek: 90x120 cm, 100x140 cm
Pokróc: 135-150x200-210 cm
Ágytakaró: 160x260 cm, 200x220 cm, 210x240 cm, 240-250x260 cm
Díszpárna: 30x30 cm, 50x70 cm, 65x65 cm


Bébi- és gyermektakarók

Ne vegyünk a kicsiknek túl nagy takarót, mert kényelmetlenül nehéz és veszélyes is lehet számukra. A bébiknek és gyerekeknek kapható takarókkal szép, élénk színekkel, mesehős figurákkal tehetjük mindig hangulatossá és divatossá a gyerekszobát. A gyerekek ízlése gyorsan változik, nem tudjuk minden évben a komplett berendezést kicserélni, de az időt állóan egyszerű bútorokkal berendezett szobában akár évente cserélhetjük a takarókat és díszpárnákat a gyerek igénye szerint.


Steppelt, bélelt ágytakaró

Általában a franciaágyakra steppelt ágytakarót vásárolunk. Ezek között igen kedveltek a bélelt ágytakarók, melyek a nagyobb igénybevételt is jól bírják. Akár bélelt, dupla anyagból készülhetnek, hosszanti irányban le vannak varrva (steppelve). A fekvőfelületnél az ágytakaró legalább 30 cm-rel hosszabb legyen, de akár a földre is leérhet. 


A kimondottan igényesek főleg nagy hellyel rendelkezőknek előnyösek. A dupla anyagú, steppelt ágytakarók nagy előnye, hogy mindkét oldaluk használható. Ez egyrészt egyenletes kopást biztosít a két oldalnak, másrészt különböző hangulatú lesz a szoba a takarót megfordítva, pl. nyári és téli színekkel. A steppelt ágytakarókat általában díszpárnákkal együtt, garnitúrában vásárolhatjuk meg.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Téli felkészülés a kertben

A késő őszi és téli időszakban nem sok tennivalónk akad a kertben, ám az a néhány dolog, amit megtehetünk, jelentősen javítja majd a következő évi munkáink hatékonyságát.


Automata autóponyva

A japán fejlesztésű Vinoya egy automatikus ponyva, amely megvédi az autónkat a tavaszi záporoktól, a nyári napsütéstől, az őszi falevelektől és a téli hótól. Mindezeken felülmég lopásgátló is,...