Rakott kerti sütők

2013-08-14 14:20:56 | Módosítva: 2013-08-23 10:12:14

A kerti tűzterek sokféle változatban készülhetnek, a legegyszerűbb földbe vájt kis mélyedéstől a profi kerti konyhákig igen sokféle lehetőségek közül választhatunk. A szárazon rakott tűzterek egyszerűek, olcsóak, a célnak megfelelnek, és házilag is könnyedén elkészíthetők.

Az alább bemutatott képeken lévő sütők, tűzterek között az a hasonlóság, hogy nagyon kis befektetéssel elkészíthetők. A szárazon téglából, vagy kövekből rakott tűzterek előnye, hogy igény esetén könnyen szétszedhetők, és máshol újra összepakolhatók. Ha a köveknél a fúgákat, a tégláknál pedig a téglák közét habarccsal kenjük ki, akkor még stabilabb lesz az építmény.


A habarcs készülhet hagyományos recept szerint, ám tartósabb az eredmény, ha készre kevertet veszünk valamelyik barkácsáruházban, és vízzel keverve már kész is van a kötőanyagunk. Főleg téglából készült tűztér esetén ajánlott a téglákat pár órára vízbe áztatni, mielőtt összeállítanánk a kerti sütőnket, mert a száraz tégla a habarcsból veszi el a vizet, ami gyors száradáshoz vezet, és ez nem túl előnyös.


Ha semmilyen kötőanyagot nem használunk, akkor különösen figyeljünk arra, hogy az építményünk alatt vízszintes, és rendesen tömörödött legyen a talaj. A téglákat mindig kötésbe tegyük egymáshoz viszonyítva. Nem hátrány, ha több sor téglát használunk, mert annál nehezebben dől el az építmény. Amennyiben nem habarcsozzuk akkor is stabilabban áll így az építmény, mert az egymás melletti sorok támasztják egymást.


A téglák, műkövek esetén az anyagukban színezettek sokkal jobban beleilleszthetők a kert látványába, mint a szürke vagy hagyományos téglavörös változatok, bár ezekből is készülhet szép kerti konyha. Érdemes előbb papíron megtervezni a téglák összerakásának a sorrendjét, mert így grillrács-tartót, vagy levegőző-, esetleg hamukihúzó nyílást is tervezhetünk a tűzterünkhöz. Esetleg mellé egy hasznos kisasztalt, szintén téglából…

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Béléstest és pincefalazó más célra

Általában az a szabály, hogy minden eszközt, tárgyat, alkatrészt használjunk a rendeltetésének megfelelően. De a kivétel erősíti a szabályt, itt van pár példa ennek megerősítésére. Szépek,...


Gabion sokféleképpen

A Gabion egy fémrácsból készült kosár, melyet kövekkel töltenek meg. Neve olasz eredetű, szó szerint fordítva „sánckas” – utalva egyik legelterjedtebb funkciójára, a rézsű, mederpart, sánc...