Kör alapú házak

2013-10-16 15:56:17 | Módosítva: 2013-10-16 15:57:09

A hordószerű épületek leginkább mókás nyaralónak, vagy hétvégi házként mutatnak jól, elsősorban bortermő vidékeken. Ám a kör alapterületű házak ettől függetlenül is jellemzőek helyenként, bár nem gyakoriak. A kör alapterület, és határoló falak miatt a berendezés is kihívást jelenthet, hiszen a külső falak vonalvezetése nem egyenes.

Körtemplomok


A körtemplom (rotunda), vagy kerektemplom a centrális alaprajzú templomépületek hagyományos típusa, amelyek alaprajza többé-kevésbé kör alakú. Körtemplomokat általában a római Pantheonra vezetik vissza. A rotundáknak történelmi és építészeti értékük igen jelentős, mert széles körben elterjedtek Közép-Európában. A rotundák leggyakoribb mérete a 6-9 méter közötti átmérő Az épület gyakran rendelkezik kupolával. A rotunda világi célú épület vagy helyiség is lehet.

Kis, kör alapterületű hordóházak


A hordóházak lehetnek állók, vagy fekvő helyzetűek, a közös bennük a hordó forma. Alapterületük többnyire kicsi, így főként hétvégi háznak alkalmasak a tavasztól őszig terjedő időszakban, amikor az idő nagy részét a szabadban lehet tölteni. Ez azért fontos, mert ezek alapterülete kicsi, így gyakorlatilag csak olyan berendezéssel rendelkeznek, aminek muszáj fedél alatt lennie. Belső terük nagy részét így a háló foglalja el, bár némi kreativitással ennél jóval több funkció beléjük illeszthető.

Komolyabb épületek, kör alapterületen


A Radler építésziroda által tervezett ház esetén a megrendelő kérése volt, hogy kör alaprajzú legyen, és lehetőség szerint minél több, akár kisebb szoba kerüljön kialakításra. Lényeges volt, hogy legyen minél nagyobb a nappali-étkező-konyha tér. Az oldalhatáros beépítés miatt az észak-nyugati oldalra került a kamra, a gépészeti helyiség, valamint a nappalaiban a feljárat. Az utca felé két szoba valamint egy fürdő található. A bejárat az oldalkert felől kapott helyet. Az előtér után egy kör alaprajzú hallból nyílnak az előbb említett helyiségek. A nappali nagy része fölött nincs födém, így itt egy, a nagy alaprajzhoz illeszkedő nagyobb, változó belmagasságú tér alakult ki. Innen a tetőtérbe egy húzott karú lépcsőn jutunk fel. A lépcső tetején egy szintén kör alaprajzú galéria fogad, ahonnan négy szoba, egy gardrób és egy fürdő nyílik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kések, ollók élezése

Amit gyakran használnak, az óhatatlanul elkopik. Ez fokozottan igaz a kések és egyéb vágóeszközök élére. Ha azonban elkopott, azt gyorsan helyre is lehet állítani, és ezt utóélezéssel,...


A folyékony szeg története: Den Braven Expert

A ragasztástechnika világa bizonyos értelemben a fecskefészek anyagával kezdődött, ahogy ez a derék madár a sár, a fű és a saját nyála segítségével olyan időtálló és tartós elegyet alkot. Ez...