Mosogatótálak tartozékai

2013-08-14 14:48:22 | Módosítva: 2013-08-22 09:39:53

A mosogatótálak szerepe a mosogatógépek elterjedésével sem szűnt meg, minden konyhában jelen van. Akár mosogatásra, akár főzés közben az élelmiszer alapanyagok előkészítésére használjuk, sok tartozékkal tehetjük egyre komfortosabbá. Ezen a hasznos funkción kívül a konyha központi dísze lesz a jól kiválasztott mosogatótál.

Formailag lehet egyenes vagy sarok mosogató, de sok olyan is létezik, melyet sarokba és egyenesen is beépíthetünk. Az első variációs lehetőséget a medencék száma adja. Lehet egy- vagy kétmedencés, sőt hárommedencés is. Ezek a medencék nem feltétlenül egyforma méretűek. 


A nagy medence mellett a gyümölcsmosó annak fele, az evőeszközmosó pedig negyede méretű szokott lenni. Csepegtetőtálca is nagyon hasznos; ha van helyünk, ne mondjunk le róla. Az ilyen kombinált mosogatótálak esetében a csaptelepnek helye van a mosogatótálon. Ennek nagy előnye, hogy akár a folyó víz, akár az esetleg csaptelepen visszafolyó víz, nem a nedvességre érzékeny munkapulton és vízzáró szegélyen áll meg, ami penészesedést vagy a munkapult felpúposodását okozza. Ettől függetlenül mindig tartsuk szárazon a mosogató környékét.


A mosogatótálakhoz saját tartozékokat és univerzálisan használható tartozékokat is lehet kapni, utólag is. Ezek között sok hasznos- és a kényelmet, illetve a higiéniát szolgálókat találhatunk. A főzés közbeni kényelem nem csak azért fontos, mert kímélni kell a „szakácsot”, hanem mert egy rosszul szervezett konyhában, a feleslegesen keletkező piszok eltakarítása nemcsak hosszadalmas, de néha szinte lehetetlen is. Gondoljunk a tűzhely és szekrény közé esetleg befolyó húslére vagy tojásra. Csak a legelhivatottabb háziasszonyok tisztítják ki azt hetente, márpedig ha befolyik, az ott meg is romlik. Ennél célszerűbb, mindent a mosogató közvetlen környékén előkészíteni, és minimálisra csökkenteni az előbbi „baleseteket” az ide-oda pakolgatáskor. Ezt segítik a kisebb medencék, melyeket zöldség- vagy evőeszközmosónak hívunk, de rendszeres fertőtlenítés mellett bármire használhatunk.

Hulladékgyűjtés, kényelmesen

A mosogatóra illeszthető vágódeszkák, csepegtető kosarak is nagyban megkönnyítik munkánkat. Ezek között is kedvünkre válogathatunk, készülnek vágódeszkák fából, műanyagból, sőt üvegből is. A mosogató közvetlen közelében elhelyezett hulladékgyűjtő vagy hulladékledobó is hasznos tartozék. A lábpedálos konyhai szemetest is azért találták fel, hogy ételkészítés közben ne kelljen kézzel hozzáérni a nem mindig patyolat tiszta szemeteskuka fedeléhez, annak kinyitásához. 


A mosogatószekrény ajtajára szerelt szemetes is ezt a cél szolgálja, de akkor meg a konyhaszekrény fogantyúját kell sűrűn tisztítani. Mindkét, kézközelben lévő szemetes hatalmas előnye, hogy az esetleg csepegő hulladékkal a konyha padlóját nem csepegtetjük végig, mire a sarokban lévő szemeteshez elérünk. A konyhapultba süllyesztett sima hulladékgyűjtő csak esztétikailag ad pluszt egy a kezünk közelében elhelyezett pl. műanyagtálhoz képest, amiben a hulladékot gyűjtjük. A hulladékledobó viszont a mosogatószekrénybe szerelt szemetes fellett van, a munkapultba süllyesztve, és mivel alulról lyukas, a beledobott hulladék le is esik a szemetesbe.


A tartozékok között még említést érdemel a mosogatószer adagoló és a dugóemelő, illetve a mosogatótál fedő. A mosogatószer adagoló általában a csaptelep mellett az egyik oldalon, míg a dugóemelő a másik oldalra van szerelve. A mosogatószer tartálya így nem látszik – és nincs útban –, bent van a szekrényben, csak az esztétikus adagolófej látszik. A dugókiemelő akkor hasznos, mikor nem tudunk, vagy nem akarunk a vízbe benyúlni a dugóért, akár higiéniai, akár egyéb okból. Mindkettő beszerelhető a munkapultba is, nemcsak a mosogatótálcába.


A mosogatótál-fedő a rendrakás utáni időszak eszköze, akkor érdemes beszerezni, ha nem mosogatunk el minden egyes poharat egyesével, és nincs mosogatógépünk, ahol a mosatlant „gyűjtjük”. A tökéletes rend képébe tényleg zavaró, amikor a mosogatóban elkezdenek gyűlni a poharak, a szörpkeverő kanalak stb. Nem nagyon kényelmes, és nem is gazdaságos ezeket egyesével elmosogatni, de megoldás, ha fedőt tesszük az egész mosogatótálra. Ezeken a fedőkön mindig van egy kis nyílás, hogy a rákerülő víz ne a munkapultra, majd onnan a padlóra kerüljön. Ugyanerre a célja használhatók a nagyméretű, mosogatótálra tehető vágódeszkák is, melyeken szintén van a víz elfolyására kialakított hely.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Univerzális és helytakarékos szifonok

A szifonok legfontosabb szerepe, hogy a lefolyócsatornából ne áramoljon vissza a bűz. Akellemetlen szag természetes velejárója ugyan minden csatornahálózatnak, mivel különböző szerves anyagokat...


Villamos energia

Vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válasszuk az olykor kicsit drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályú...