Mosogatótálak tartozékai

2013-08-14 14:48:22 | Módosítva: 2013-08-22 09:39:53

A mosogatótálak szerepe a mosogatógépek elterjedésével sem szűnt meg, minden konyhában jelen van. Akár mosogatásra, akár főzés közben az élelmiszer alapanyagok előkészítésére használjuk, sok tartozékkal tehetjük egyre komfortosabbá. Ezen a hasznos funkción kívül a konyha központi dísze lesz a jól kiválasztott mosogatótál.

Formailag lehet egyenes vagy sarok mosogató, de sok olyan is létezik, melyet sarokba és egyenesen is beépíthetünk. Az első variációs lehetőséget a medencék száma adja. Lehet egy- vagy kétmedencés, sőt hárommedencés is. Ezek a medencék nem feltétlenül egyforma méretűek. 


A nagy medence mellett a gyümölcsmosó annak fele, az evőeszközmosó pedig negyede méretű szokott lenni. Csepegtetőtálca is nagyon hasznos; ha van helyünk, ne mondjunk le róla. Az ilyen kombinált mosogatótálak esetében a csaptelepnek helye van a mosogatótálon. Ennek nagy előnye, hogy akár a folyó víz, akár az esetleg csaptelepen visszafolyó víz, nem a nedvességre érzékeny munkapulton és vízzáró szegélyen áll meg, ami penészesedést vagy a munkapult felpúposodását okozza. Ettől függetlenül mindig tartsuk szárazon a mosogató környékét.


A mosogatótálakhoz saját tartozékokat és univerzálisan használható tartozékokat is lehet kapni, utólag is. Ezek között sok hasznos- és a kényelmet, illetve a higiéniát szolgálókat találhatunk. A főzés közbeni kényelem nem csak azért fontos, mert kímélni kell a „szakácsot”, hanem mert egy rosszul szervezett konyhában, a feleslegesen keletkező piszok eltakarítása nemcsak hosszadalmas, de néha szinte lehetetlen is. Gondoljunk a tűzhely és szekrény közé esetleg befolyó húslére vagy tojásra. Csak a legelhivatottabb háziasszonyok tisztítják ki azt hetente, márpedig ha befolyik, az ott meg is romlik. Ennél célszerűbb, mindent a mosogató közvetlen környékén előkészíteni, és minimálisra csökkenteni az előbbi „baleseteket” az ide-oda pakolgatáskor. Ezt segítik a kisebb medencék, melyeket zöldség- vagy evőeszközmosónak hívunk, de rendszeres fertőtlenítés mellett bármire használhatunk.

Hulladékgyűjtés, kényelmesen

A mosogatóra illeszthető vágódeszkák, csepegtető kosarak is nagyban megkönnyítik munkánkat. Ezek között is kedvünkre válogathatunk, készülnek vágódeszkák fából, műanyagból, sőt üvegből is. A mosogató közvetlen közelében elhelyezett hulladékgyűjtő vagy hulladékledobó is hasznos tartozék. A lábpedálos konyhai szemetest is azért találták fel, hogy ételkészítés közben ne kelljen kézzel hozzáérni a nem mindig patyolat tiszta szemeteskuka fedeléhez, annak kinyitásához. 


A mosogatószekrény ajtajára szerelt szemetes is ezt a cél szolgálja, de akkor meg a konyhaszekrény fogantyúját kell sűrűn tisztítani. Mindkét, kézközelben lévő szemetes hatalmas előnye, hogy az esetleg csepegő hulladékkal a konyha padlóját nem csepegtetjük végig, mire a sarokban lévő szemeteshez elérünk. A konyhapultba süllyesztett sima hulladékgyűjtő csak esztétikailag ad pluszt egy a kezünk közelében elhelyezett pl. műanyagtálhoz képest, amiben a hulladékot gyűjtjük. A hulladékledobó viszont a mosogatószekrénybe szerelt szemetes fellett van, a munkapultba süllyesztve, és mivel alulról lyukas, a beledobott hulladék le is esik a szemetesbe.


A tartozékok között még említést érdemel a mosogatószer adagoló és a dugóemelő, illetve a mosogatótál fedő. A mosogatószer adagoló általában a csaptelep mellett az egyik oldalon, míg a dugóemelő a másik oldalra van szerelve. A mosogatószer tartálya így nem látszik – és nincs útban –, bent van a szekrényben, csak az esztétikus adagolófej látszik. A dugókiemelő akkor hasznos, mikor nem tudunk, vagy nem akarunk a vízbe benyúlni a dugóért, akár higiéniai, akár egyéb okból. Mindkettő beszerelhető a munkapultba is, nemcsak a mosogatótálcába.


A mosogatótál-fedő a rendrakás utáni időszak eszköze, akkor érdemes beszerezni, ha nem mosogatunk el minden egyes poharat egyesével, és nincs mosogatógépünk, ahol a mosatlant „gyűjtjük”. A tökéletes rend képébe tényleg zavaró, amikor a mosogatóban elkezdenek gyűlni a poharak, a szörpkeverő kanalak stb. Nem nagyon kényelmes, és nem is gazdaságos ezeket egyesével elmosogatni, de megoldás, ha fedőt tesszük az egész mosogatótálra. Ezeken a fedőkön mindig van egy kis nyílás, hogy a rákerülő víz ne a munkapultra, majd onnan a padlóra kerüljön. Ugyanerre a célja használhatók a nagyméretű, mosogatótálra tehető vágódeszkák is, melyeken szintén van a víz elfolyására kialakított hely.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Villamos energia

Vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válasszuk az olykor kicsit drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályú...


Lefolyók tisztítása

Egy lakás bármelyik lefolyójának eldugulása kínos helyzeteket eredményezhet. Kellő körültekintéssel azonban az ilyen kritikus helyzetekmegelőzhetők, és ha mégis bekövetkezik a baj, akkor...