Higiénikusabb WC-használat

2014-05-19 10:43:07 | Módosítva: 2014-05-19 10:57:19

Köztudottan a WC csészék és a bidék nem azonos célokat szolgálnak. Az utóbbiak a higiénikusabb tisztálkodáshoz szükségesek és általában külön berendezésként kerülnek beépítésre. Ehhez azonban elég jelentős, 160-180 cm helyre van szükség, ami viszonylag kevés mellékhelyiségben vagy fürdőszobában adott. Ám, ha fontos a szokásosnál alaposabb higiénia iránti igény, akkor számos egyéb, ún. kombinált lehetőséggel ez könnyebben megteremthető, mint azt általában hisszük. Nevezetesen az utólag felszerelhető, kiegészítő bidék és tisztálkodást is biztosító ülőkék valamelyikének a felszerelésével ez a funkció is viszonylag könnyen megoldható.


A régi csészék kiegészíthetők bidével

Előfeltételként csak annyit, hogy a bidé funkcióval kiegészített WC csészékhez minden esetben külön vízcsatlakozás kiépítése, vagy annak bővítése szükséges. Ezt a monoblokkos csészéknél egy T-elágazó beépítésével és flexibilis bekötőcsővel viszonylag egyszerű megoldani. A magasan szerelt öblítőtartályoknál viszont a szakaszoló elzárócsap mögé felszerelt vízóra után az öblítő tartály becsatlakoztatásánál kell beiktatni a T leágazó idomot, és 3/4-1”-os fém, vagy akár nyomásálló műanyag csővezetéken kell a WC csészéhez vezetni. A bekötést ebben az esetben is nyomásálló flexibilis bekötőcsővel kell biztosítani a bidé funkciót is szolgáló szerelvénybe. Az előnyösebb melegvizes betáplálásnál azonban a meglevő melegvizes megoldástól függően azt is meg kell vizsgálni, hogy az megfelelően működik-e az adott bidé funkciós ülőke rácsatlakoztatása esetében is.

A legegyszerűbbnek mondhatók a kézi bidécsapos megoldások, amelyeknél egyszerű csappal lehet elvégezni a tisztításhoz szükséges vízsugaras öblítést. Ezek általában 1-1,2 m hosszúságú nyomásálló gégecsővel csatlakoznak a vízcsőhöz, és a nyomókarral szabályozható a vízsugár erőssége. Előnye, hogy viszonylag olcsón kivitelezhető, nem szükséges a WC ülőke cseréje, és még a csésze tisztántartásához is használható, sőt akár melegvizes hálózatra is csatlakoztatható. Használaton kívül egy fali tartóra akasztva célszerű rögzíteni.A kézi bidé csapok készletben kerülnek forgalomba

Aki viszont komplettebb megoldást keres, az számos, a WC ülőkével kombinált, esetleg abba integráltan beépített bidé fejes megoldás között válogathat. Némelyikhez nem szükséges még az ülőke cseréje sem. Az ilyen adaptereket ugyanis a meglevő ülőke alá a csészére lehet felerősíteni, és a csésze mellé kinyúló panelen levő gombbal hozhatók működésbe. Ezek között vannak hideg- és kevertvizes változatok is, ám csak 4 bar-os víznyomással működtethetők. A mosófúvóka csak működés közben a víz nyomására siklik előre, majd a víz elzárását és öntisztítását követően visszahúzódik az adapter védőburkolata mögé. Az ilyen adapterek komplett készletben kaphatók, amelyek a beszereléséhez szükséges minden elemet tartalmaznak.


Ezen kívül választhatók olyan speciális kialakítású bidés kiegészítő változatok is, amelyek általában már ülőkével együtt telepíthetők, és 4 bar-os víznyomást, hideg- vagy hideg-melegvizes csatlakozási lehetőséget igényelnek. Ezek a toalett bidés ülőkék többnyire változtatás nélkül szinte minden WC csészére utólag felszerelhetők. Az egyszerűbb változatokon a tisztálkodó funkciót egy szögbe állítható, perlátoros mosófej szolgálja, a szükséges víz hőmérsékletét és nyomását szabályozóval lehet az ideálisra beállítani.

Igényesebb tisztálkodási szolgáltatást nyújtanak a minőségi bidé funkciós ülőkék különféle változatai. Ezeknél a tisztálkodó funkciót automatikusan, a víz nyomására elősikló fúvóka pár végzi, amely használat után automatikusan visszahúzódik, és közben megtisztul a teljes felületén. Ezekkülönösen a női tisztálkodási funkcióknál előnyösek. Hideg és melegvizes változatuk között lehet választani, a helyi adottságokhoz igazodóan. Különféle vízhőfokok, a mosóvíz nyomása, a fúvókák pulzáló és pásztázó mozgása is beállítható.

Az ülőkék alapanyaga antibakteriális, egyes típusokon a tető lecsapódását hidraulika akadályozza meg, sőt távirányítóval is működtethető. Más típusokon állítható az ülőke melegítése is, a szárítást pedig a befújt meleg levegős légáram biztosítja. E mellett a csésze belsejét a fedél felhajtása után beépített LED fényforrások világítják meg sejtelmesen. Ez utóbbi funkciók ellátásához azonban az ilyen WC ülőkékhez esetenként 230 V-os áram is szükséges.

A bidé funkciók megteremtése tehát a hagyományos WC csészéknél is megvalósítható, akár egy megfelelő adapter, vagy egy új és jól megfontoltan kiválasztott bidé funkciós ülőke cseréjével is. Az igényeknek megfelelő típus kiválasztását alaposan meg kell fontolni, mert a komfortosabb tulajdonságokkal rendelkező ülőkék költsége a szolgáltatásoknak megfelelően elég jelentős mértékben nő.


A különféle kézi bidé csapok a csésze tisztításához is jól használhatók


A WC csészékre utólag felszerelt kiegészítő bidé szerelvény is felszerelhető


A bidé kiegészítőket adapterek valamelyikével lehet felszerelni


Egyes bidé szerelvények közvetlenül a WC csészére is felerősíthetők


Ülőke cserével akár beállítható hőfokú és erősségű, mosóvíz sugaras bidé szerelvénnyel is kiegészíthető a meglevő WC csészeA prémium kategóriás bidé funkciós ülőkék a legkomfortosabb használathoz szükséges beállítást is lehetővé teszik


A csúcskategóriába sorolható ülőke a csésze belső terét LED fényforrásokkal világítja meg

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bidé funkciós WC ülőkék

A WC és bidé egymás melletti elhelyezéséhez kényelmesen 160-180 cm hely szükséges. Aholerre nincs lehetőség, akét egység keresztezésével helytakarékos megoldást kaphatunk.