Otthoni vízszűrés

2014-05-24 16:12:29 | Módosítva: 2014-05-28 15:30:13

A hálózati csapvíz köztudottan tiszta, ám közel sem olyan mértékben, mint az ideális lenne. A csapvíz tisztítását ugyanis klór hozzáadásával biztosítják a vízművek, amelyek többféle káros hatása is van. Ám az sem mindegy, hogy az elfogyasztott víz milyen minőségű. A klór mellett ugyanis egyéb fertőtlenítő anyagokat is kevernek a csapvízhez, amelyek növelik a víz keménységét, és jelentősen befolyásolják a csapvíz ízét és egyéb tulajdonságait. Főzéskor ezért lesz más íze a csapvízzel készült ételeknek, kávénak, teának és magának az ivóvíznek is, mint a tisztított vízzel készülteknek. A megoldás keresése egyre többeket késztet, arra, hogy a fogyasztásra és főzésre használt csapvizet tisztítva használják. Erre pedig számos lehetőség közül lehet választani.


E célt szolgálják a különféle víztisztító eszközök és berendezések, amelyek többféle szűrő közbeiktatásával végzik el a rajtuk átáramló csapvíz nem kívánatos anyagoktól való megtisztítását. Az egyszerűbb kivitelűek általában aktívszenes szűrőbetétekkel kötik meg a fertőtlenítéshez használt klórt, és e szűrőegységek kapacitása is változó. Ez gyakori és közkedvelt megoldás, amikor szinte csak a klórt, és nehézfémeket, valamint más káros anyag származékokat kell eltávolítani a csapvízből. Ám mivel az aktív szenes vízszűrők szűrőbetéte megköti az oldott szerves anyagokat is, ezért a szűrő táplálékul szolgál a baktériumok számára. A betétet rendszeresen cserélni szükséges a készülékekben, ugyanis az elszennyeződés növekedésével a megkötött káros anyagok visszajuthatnak a szűrtnek vélt ivóvízbe. Az ezüsttel kombinált szűrőknél ez a veszély nem áll fenn, a vírusok, baktériumok nem szaporodnak el a szűrőkészülékben. Továbbá léteznek már az aktív szénnél fejlettebb, hasonló elven funkcionáló anyagok, amelyek meghagyják a csapvíz eredeti ásványi anyag tartalmát, de kiszűrik a kockázatot jelentő káros anyagok szinte 99%-át.

Szűrőkancsók

Az aktívszenes csapvízszűrők talán leggyakrabban használt eszközei a különféle gyártmányú szűrőkancsók. Olcsók, nem helyez kötöttek, bár a kapacitásuk nem túlságosan jelentős, mivel egy feltöltéssel csak 1-2 l szűrt vizet biztosítanak. A szűrő cseréje többnyire havonta szükséges, más karbantartást nem igényelnek. Az igényesebb kancsókba a szűrő állapotát digitális kijelző figyeli, és a betét szükséges cseréjére is figyelmeztet, ami a vízszűrés mértékének állandó szinten tartását nagyban segíti. A szűrőcsere egyszerű és a költségei sem jelentősek.
A csapra szerelhető vízszűrők ugyancsak megbízható vízminőségre képesek, ám csak egy adott helyen, pl. konyhai, vagy fürdőszobai csapra szerelve. Felhelyezésük egyszerű, helyigényük csekély és asztali változataik is beszerezhetők. Beszerzési költségük nem különösebben jelentős, szűrőjüket általában 2-3 havonta kell cserélni. Megkötik a szabad klórt és a rákkeltő klórvegyületeknek több mint a 90%-át. Eltávolítják a szerves szennyeződéseket, és lecsökkentik a víz kellemetlen szagát, mellékízének jelentős részét. Bármilyen csaptelepre egyszerűen felszerelhetők, de vannak pultra szerelhető változataik is, amelyeknek adapterét a konyhai csapra szerelve lehetővé válik a tisztított, vagy a sima csapvíz váltott használata is. Szűrőbetétük 3-6 hónapig biztosít tisztított vizet, és a 3-6 havonta szükséges szűrőcserék költsége csupán pár ezer forint.

Az igényesebb kivitelű asztali készülékek szűrője akár „kétfokozatú” is lehet. Az első szűrőegység kerámia filter, ami a szilárd szennyeződéseket távolítja el, melyet 0,3 mikron finomságú pórusaival közel 20x olyan hatásfokkal végez, mint a hagyományos előszűrők. Ez a szűrésfinomság már egyes baktériumok eltávolítására is elegendő. A második szűrőegység granulált aktív szén és KDF – speciális réz-cink ötvözetű – hatóanyagú, a klórt és a szerves szennyeződéseket, kellemetlen szagokat és mellékízeket, valamint a fémek, nehézfémek maradványait szűri ki a csapvízből.


A beépíthető víztisztítók közös tulajdonsága, hogy a tisztító egység általában a konyhaszekrénybe kerül beépítésre, a tisztított viz pedig egy, a mosogató melletti sarokcsapból kerül a víztisztítóba, onnan pedig a vízvételi csaptelepbe. Számos változatuk közül lehet választani, amelyeknek az adottságai hellyel-közel azonosak, ám különféle fokozatú szűrőegységekkel rendelkeznek. A szűrőket általában 6 havonta kell cserélni, ami könnyű feladat, és egységcsomagban megvásárolva alkalmanként 5000 forint körüli kiadást jelent. Van olyan készülék, amely UV szűrőt is tartalmaz, ami a víz baktérium mentességét, védelmét is biztosítja. Az ilyen készülékek azonban utókezelő egységekkel, pl. lúgosító vagy energetizáló, azaz oxigéndúsító patronnal, UV fertőtlenítővel is kiegészíthetők. A használati előnyeikkel arányosan növekszenek az ilyen készülékek üzemeltetési költségei.

Az asztali készülékek újabb fejlesztésű csoportja a legkorszerűbb, fordított ozmózis elv alapján működik. Ez a szűrési eljárás valóban kristálytiszta vizet eredményez, ami a hiperfiltrációnak köszönhető. Lényegében a tisztítandó víz erős nyomással egy félig áteresztő speciális membránon átnyomódva folyik át, és közben a víz két külön komponenssé, tiszta ivóvízzé és ún. visszatartott vízzé válik szét. Ehhez különleges szűrő szükséges, amelynek pórusai olyan aprók, hogy csak a teljesen tiszta víz molekulái képesek rajta átjutni. Eredménye olyan tiszta és jóízű víz, amilyet már csak nagyon kevés forrás tud nyújtani. A tiszta szűrt víz külön tartályban gyűlik össze, a visszamaradó vizet pedig a mosogatóban lehet hasznosítani. Az ilyen víztisztítók üzemben tartása és maga a készülék is elég költséges.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti tavak gépészete

A víz különleges hatású eleme lehet minden kertnek, jó hatással van ránk, gyermekeinkre és a kert élővilágára is. A szép látványért cserébe folyamatos gondoskodást igényel, szerencsére számos...


Egészséges ivóvíz

A legtöbb embernek vannak fenntartásai az ivóvíz minőségével szemben, ezért egyre többen a csapvíz helyett ásványvizet fogyasztanak. Nem is ok nélkül, bár egyes vélemények szerint talán ez sem...