Vakolat adalékszerek

2014-05-14 10:44:45 | Módosítva: 2014-05-14 10:48:14

A vakolat teljes cseréjével szerencsére ritkán kell foglalkoznunk, amikor viszont eljön az ideje, szeretnénk ismét hosszú időre védelmet biztosítani házunk számára. A vakolóanyagok jó tulajdonságai adalékanyagok segítségével fokozhatóak.


Ha vakolásról van szó, a csapadékos és hűvös időjárás komoly dilemmát jelent a kivitelező számára, a párás, hideg környezeti viszonyok károsíthatják a felhordott anyagokat. Ráadásul a mai korszerű vékonyvakolalok rendszerint magas műgyanta tartalommal rendelkeznek, amelyeknek a megfelelő hőmérséklet hiányában akár több napra is szükségük lehet ahhoz, hogy megkössenek.

Az ebből eredő hibák megelőzésére fejlesztették ki a kötésgyorsító adalékanyagot. A szer használatával a vékonyvakolatok kötési ideje körülbelül a felére csökken. A kötés során hidratációs hő keletkezik, az adalékanyag ezt a hőt növeli meg, így gyorsabbá válik a szilárdulási folyamat. Az adalékanyag folyékony halmazállapotú, és a gyártók minden esetben pontosan feltüntetik a keverési arányt.

Adalékanyagok előnye

A falszárító adalékok a falazat relatív nedvességtartalmát csökkentik, amivel szintén javul a falazat fagyállósága. A vakolat átengedi a vízpárát, lélegző falat hoz létre. További előnye, hogy csökken a habarcs sűrűsége, így a repedezési hajlama is, ami alkalmassá teszi fafödémeken és faszerkezeteken történő alkalmazását. A jobb vakolatminőség 30-50 évvel meghosszabbítja a felújítási ciklusokat, megszünteti a szigetelési hibákat.

Szigeteletlen, vagy működőképes vízszigeteléssel nem rendelkező épületszerkezetek esetén, amennyiben a szerkezeteket a talaj felől tartós vízterhelés éri, a felszívódó nedvességgel együtt a talajban levő, vízoldható sók is a szerkezetbe jutnak. A nedvesség távozásával a só kristályosodik, amely folyamat (mivel jelentős térfogat-növekedéssel jár), károsítja a szerkezetek felületeit (leggyakrabban a vakolatokat és festékeket).A felújító vakolatok adalékanyagainak szerepe a nedvesség elpárologtatása mellett a sók tárolása, a mechanikai ellenálló képesség növelése. Mészalapú vakolatoknál az adalékanyag minőségjavító szerként is funkcionál, valamint növeli a habarcs bedolgozhatósági időtartamát. A magas légpórus tartalom és a nagy szilárdság következtében lényegesen ellenállóbb a szélsőséges időjárási viszonyokkal, nedvességgel, savakkal, sókkal szemben, így a habarcs élettartama jelentősen megnövekszik.

Cementvakolatnál a cement tömegére számított 10-15%-ban adagolva javítja a bedolgozhatóságot, fokozza a tömörséget, a vízzáróságot, és meggyorsítja a szilárdulást. Az alkalmazásával készített habarcs az alaphoz jól tapad. Az adalékszer hozzáadásával hagyományos, cementtartalmú habarcsból készíthető kül- és beltérben is alkalmazható, pórusos, páraáteresztő vakolat. Az így feljavított vakolat – magas pórustartalmának és páraáteresztő képességének köszönhetően – alkalmas nedves falazat kiszárítására. Képes a talajból felszivárgott vízben lévő sók elraktározására, megakadályozva ezzel a sókivirágzás lehetőségét. A pórusos vakolattal csak a vizesedést előidéző okok megszüntetésével érhető el hosszantartó védelem.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pusko Gábor avatarja

Pusko Gábor        

Mészhabarcsba való falszárító adalékanyaggal van valakinek tapasztalata? Van-e különbség az egyes gyártók termékei között? Köszönöm!

Lábazat és padló hőszigetelés

A homlokzaton a lábazati rész van a leginkább kitéve az időjárásnak és a mechanikai hatásoknak. Ennek ellenére nem lehet szigeteletlenül hagyni, semmi esetben sem. Új épületeknél, amennyiben olyan...


Vizes falak szigetelése

Legyen hatásos és hasson gyorsan Legyen egyszerűen és gyorsan kivitelezhető (kisebb hibalehetőség) Legyen pontosan kiszámolható az anyagmennyiség Eredményezzen egyenletes minőséget...