Vakolat adalékszerek

2014-05-14 10:44:45 | Módosítva: 2014-05-14 10:48:14

A vakolat teljes cseréjével szerencsére ritkán kell foglalkoznunk, amikor viszont eljön az ideje, szeretnénk ismét hosszú időre védelmet biztosítani házunk számára. A vakolóanyagok jó tulajdonságai adalékanyagok segítségével fokozhatóak.


Ha vakolásról van szó, a csapadékos és hűvös időjárás komoly dilemmát jelent a kivitelező számára, a párás, hideg környezeti viszonyok károsíthatják a felhordott anyagokat. Ráadásul a mai korszerű vékonyvakolalok rendszerint magas műgyanta tartalommal rendelkeznek, amelyeknek a megfelelő hőmérséklet hiányában akár több napra is szükségük lehet ahhoz, hogy megkössenek.

Az ebből eredő hibák megelőzésére fejlesztették ki a kötésgyorsító adalékanyagot. A szer használatával a vékonyvakolatok kötési ideje körülbelül a felére csökken. A kötés során hidratációs hő keletkezik, az adalékanyag ezt a hőt növeli meg, így gyorsabbá válik a szilárdulási folyamat. Az adalékanyag folyékony halmazállapotú, és a gyártók minden esetben pontosan feltüntetik a keverési arányt.

Adalékanyagok előnye

A falszárító adalékok a falazat relatív nedvességtartalmát csökkentik, amivel szintén javul a falazat fagyállósága. A vakolat átengedi a vízpárát, lélegző falat hoz létre. További előnye, hogy csökken a habarcs sűrűsége, így a repedezési hajlama is, ami alkalmassá teszi fafödémeken és faszerkezeteken történő alkalmazását. A jobb vakolatminőség 30-50 évvel meghosszabbítja a felújítási ciklusokat, megszünteti a szigetelési hibákat.

Szigeteletlen, vagy működőképes vízszigeteléssel nem rendelkező épületszerkezetek esetén, amennyiben a szerkezeteket a talaj felől tartós vízterhelés éri, a felszívódó nedvességgel együtt a talajban levő, vízoldható sók is a szerkezetbe jutnak. A nedvesség távozásával a só kristályosodik, amely folyamat (mivel jelentős térfogat-növekedéssel jár), károsítja a szerkezetek felületeit (leggyakrabban a vakolatokat és festékeket).A felújító vakolatok adalékanyagainak szerepe a nedvesség elpárologtatása mellett a sók tárolása, a mechanikai ellenálló képesség növelése. Mészalapú vakolatoknál az adalékanyag minőségjavító szerként is funkcionál, valamint növeli a habarcs bedolgozhatósági időtartamát. A magas légpórus tartalom és a nagy szilárdság következtében lényegesen ellenállóbb a szélsőséges időjárási viszonyokkal, nedvességgel, savakkal, sókkal szemben, így a habarcs élettartama jelentősen megnövekszik.

Cementvakolatnál a cement tömegére számított 10-15%-ban adagolva javítja a bedolgozhatóságot, fokozza a tömörséget, a vízzáróságot, és meggyorsítja a szilárdulást. Az alkalmazásával készített habarcs az alaphoz jól tapad. Az adalékszer hozzáadásával hagyományos, cementtartalmú habarcsból készíthető kül- és beltérben is alkalmazható, pórusos, páraáteresztő vakolat. Az így feljavított vakolat – magas pórustartalmának és páraáteresztő képességének köszönhetően – alkalmas nedves falazat kiszárítására. Képes a talajból felszivárgott vízben lévő sók elraktározására, megakadályozva ezzel a sókivirágzás lehetőségét. A pórusos vakolattal csak a vizesedést előidéző okok megszüntetésével érhető el hosszantartó védelem.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pusko Gábor avatarja

Pusko Gábor        

Mészhabarcsba való falszárító adalékanyaggal van valakinek tapasztalata? Van-e különbség az egyes gyártók termékei között? Köszönöm!

Vakolat felújítása

A falak károsodását leggyakrabban a nedvesség okozza, hiszen a régi épületeink nagy része vízszigetelés nélkül készült. Karbantartásuk és felújításuk szárító- és felújító vakolatokkal is...


Dryvit homlokzatdíszítés

Az épületek hőszigetelésének fontosságát ma már aligha kell bizonygatni bárkinek is. Kevesebb szó esik viszont arról, hogy egy – akár utólagosan elvégzett – homlokzatszigetelés esztétikai funkciót...