Mit tegyünk az elhasznált fényforrásokkal?

2014-05-19 10:39:15 | Módosítva: 2014-05-19 10:40:08

A fényforrásokhoz kapcsolódóan is fontos a környezettudatos gondolkodás. Egy hagyományos izzót – amíg lehet kapni – elvileg még ki lehet dobni a háztartási szemétbe élettartama végén, mert csak fémből és üvegből áll. (Persze jobb lenne ezeket is újrahasznosítani.)

Veszélyes hulladék

A kompakt fénycsövek és normál fénycsövek ezzel ellentétben már veszélyes hulladéknak minősülnek, azokat a most már egyre több helyen lévő gyűjtőkbe kell elhelyezni, nem szabad őket a szemétbe dobni! Az országban van néhány cég, akik ezeket a területükről begyűjtik, és újrahasznosítják, ártalmatlanítják.


A LED-es fényforrások elektronikai hulladéknak minősülnek, ezeket szintén az erre a célra egyre több helyen létesített elektronikai hulladékgyűjtő pontokra, vagy erre szakosodott cégeknek kell visszavinni élettartamuk végén. Szintén ugyanezen cégeknél adhatók le az elromlott, elhasznált háztartási elektromos és elektronikai cikkek is, mint például tv, rádió, kenyérpirító stb. Ezeket az eszközöket szétszedik és nagyrészt újrahasznosítják. Ők egyúttal megváltozott munkaképességű embereknek is munkát biztosítanak ezzel rendszerint.

Ha módja van rá – és még nem így tenne – akkor a környezet védelme érdekében ne a szemétbe dobja elektronikai, vagy veszélyes hulladékát, hanem alkalmanként összegyűjtve adja le őket újrahasznosítás céljából.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A hőszigetelés vastagságáról

2021. január 1-je után életbe lép a rendelet az új épületekre vonatkozóan a közel nulla energiaigény teljesítésére. Sokan ma is úgy gondolják, hogyez csak az építési költségek komoly...


Napelem rendszerek talajcsavarokon

Hazánkban a támogatásoknak a magas energia áraknak és a környezettudatosságnak köszönhetően egyre több igény mutatkozik a megújuló energiák – mint a nap, szél vagy akár a geotermikus energia –...