Kulcskérdések

2014-05-16 11:10:21 | Módosítva: 2014-05-16 11:30:36

Az otthonok biztonságát az ajtózárakkal lehet elsődlegesen biztosítani. Ezek minden esetben biztonsági-, azaz nehezen nyitható szerkezetek, amelyek megakadályozzák az illetéktelenek bejutását. Bár mindegyike hosszú élettartamú, ám a gyakori használat miatt a kulcsok idővel kopnak, és megnehezítik a zárak használatát. Más esetekben a kulcs elvesztése, vagy a zárba törése okoz nyitási problémát. A kulcs, és természetesen a hozzátartozó zár minősége, biztonságossága, tehát a biztonság egyik kulcskérdése.

Problémák és megoldások

Az ajtók és a zárak biztonságosságának azonos minőségűnek kell lenni. Egy kevés, két biztonsági zár már – egy erős ajtóba szerelve – megfelelően megnehezítheti a betörők dolgát. A zárak és a hozzátartozó kulcsok is nagyon sokfélék lehetnek. A régi, lamellás bevéső zárakat nem kell lebecsülni, viszont a modern, korszerű biztonsági hengerzárak egyre jobban elterjedtek és az újabb bevéső zárakba is beszerelhetők. Ez utóbbiak között azonban igen nagyok a különbségek.

A lamellás biztonsági bevéső zárakat egy-, vagy két tollú, fogazott, esetleg a száron mart hornyokkal is ellátott ún. tollas kulcsok nyitják. Korszerű változataikba már hengerzárak is beilleszthetők, ám ezek mindenképpen a Mabisz által minősített, megfelelő biztonsági betétek legyenek. Beszerezhetők speciális, egy- és kéttollú kulccsal nyitható különleges és drága biztonsági zárak is.


A zárak és az ezeket nyitó kulcsok kérdéseiben Zugló egyik régi és ismert kulcs- és zárszaküzletének szakembere, Harsányi Tamás tanácsai alapján igyekszünk néhány hasznos tanáccsal szolgálni olvasóinknak. A szakember szerint ma már minden probléma a helyszínen, vagy a műhelyben megoldható, de nem minden esetben éri meg, vagy nem szabályos – különösen a kulcspótlások esetében.

A legegyszerűbb, ún. kommersz cilinderzárak szinte semmiféle akadályt nem jelentenek a betörőknek, akik akár kulcs nélkül, különféle finom, vagy inkább durva módszerekkel kinyithatják ezeket. A zártest könnyen fúrható, letörhető stb., és így kulcs nélküli bejutást tesz lehetővé a lakásba. Ezért kell a zártest hosszát jól meghatározni, mert annak kívülről kiálló részét könnyű letörni. Ha mégis kiáll a vége a zárcímerből, kívülről felszerelt törésgátló pajzzsal ez megelőzhető. Ettől azonban még védelmet alig biztosít, más eszközökkel könnyen nyitható.

Az elveszett kulcs esetében inkább a zárbetét cseréje a kifizetődőbb, mégpedig lehetőleg egy biztonsági változatra. A csere alig kerül többe, mintha több kulcsot másoltatnának a régi zárhoz, és így a nagyobb biztonság is megvalósítható. Az új betétekhez ugyanis 3-4 kulcs is tartozék. Nem árt az olcsóbb hevederzárak betétjeit is megvizsgálni, mert némelyik hengerzár betétje azonnal biztonságira cserélendő a biztonság érdekében.

A hengerzárak közül ugyanis csak azok nyújtanak kellő biztonságot az illetéktelen nyitásokkal szemben, amelyek a homlokfogazáson kívül a profilos lapjukon mart fészkekkel is ellátottak, a zártestük fúrás-, savazás- és törésbiztos anyagból készült, és viszonylag sok reteszelő csapjuk megnehezíti a maghúzásos nyitásukat. A fésűs nyitási kísérleteket pedig a különleges kialakítású zárnyílásokkal igyekeznek a gyártók megnehezíteni. Lehetőleg a kulcsainak reprodukálásához ún. másoló kártya legyen szükséges. Az ilyen kulcspótlásokat csak a kártyán feltüntetett helyen lehet elkészíttetni. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet csereszabatos másolatokat készíteni róla, de a kulcsmásolók ezt nem vállalják. Az ilyen zárbetétek nem is mindig másolásvédettek, erről még a vásárlás előtt a szaküzletben ajánlatos informálódni.

Amelyik kulcs nem kártyás, azaz másolásvédett, az megfelelő minta alapján másolható. A másolás pontosságát a minta kulcs adja, ezért csak kevésbé kopott változatokról érdemes az adott zárat biztosan nyitó változatot készíteni. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a másolt kulcs akadozva nyitja majd a zárbetétet. Ilyenkor célszerű a „talonba” tett tartalék kulcsot mintaként használni a pótkulcs elkészítéséhez. Vannak szerencsétlen esetek, amikor a beletört kulcs alapján kell másolatot készíteni. Ennek sikeressége mindig a törési felülettől függ, mert a jelentősebb deformációkat elég nehéz korrigálni, ezért az ilyen pótlások készítése mindig kétséges.

Sokan idegenkednek a különféle zárakhoz való kulcscsomóktól, és esetleg a zárak átprogramozásával szeretnék minden hengerzárjukat egy kulccsal nyitni. Erre is lehetőség van, ám ez elég sokba kerülhet, mert az átprogramozás költsége elég jelentős. Ezt a különféle zárak betétcsapjainak az áthelyezésével, illetve adott hosszúságúra cserélésével lehet elérni, ami elég hosszadalmas munkát igényel. Csak olyan esetekben éri meg a ráfordított költségeket, ha pl. társasházak kapujának a betéte a gyakori és sokak által használva elkopott, és a betét nyitása már gondot okoz. Ilyen esetekben egy hengerzár betét átprogramozásának a költsége kevesebb, mint több tucat új kulcs készítésének együttes összege lenne. Ráadásul a betétcsere szinte észre sem vehető, bár esetenként a régi kopott kulcsokat új másolatra kell cserélni a biztonságos nyitás érdekében.

A zárak átprogramozása egy-egy kulcs elvesztése esetén is felmerülhet, ám ez esetenként a zárbetét cseréjével olcsóbban és gyorsabban is megoldható. Az új cilinderzár mellé ugyanis pótkulcs készlet is jár, így megtakarítható az átprogramozás, és az új kulcsok költsége is. Ezt a lehetőséget a lamellás, bevéső zárak elveszett kulcsánál is érdemes mérlegelni, mert a kiszerelt zár lamelláinak átrendezésével ugyan megtartható a régi zár, viszont új kulcsokat kell hozzá készíteni. Egy esetleges zárcserével viszont ez mellőzhető, a különféle méretű és gyártmányú zár között biztosan fellelhető olyan típus is, amely könnyen a régi helyére szerelhető, a hozzá mellékelt kulcsok pedig ez esetben is feleslegessé teszik az új kulcsok készítését. A költségektől függ, melyik megoldás alapján érdemes dönteni a lehetőségek között.

Egyébként a profilos, fogazott tollas kulcsok is minden nehézség nélkül másolhatók, bár ezt is jobb alig kopott mintakulcs alapján elvégezni. A számtalan nyerskulcs változat közül a jól képzett szakember biztonsággal választja ki a megfelelőt, és speciális másoló marógépen percek alatt képes méretpontos másolatot készíteni szinte bármilyen, és nem kártyával másolásvédett kulcsról. A lényeg, hogy lehetőleg kevésbé kopott legyen a mintakulcs, mert csak így biztosítható az új kulcsok akadálymentes zárnyitása.


A másolásvédett hengerzárak kulcsairól csak a kártyán feltüntetett helyen lehet másolatokat készíttetniA biztonsági hengerzárak már a hagyományos bevésőzárak újabb változataiba is beszerelhetők


A kulcsok másolásához számtalan méretű és hornyolású nyers kulcs ad lehetőséget
A kulcsok másolásához különféle adottságú másoló marógépek szükségesek


A megfelelő marógéppel bármilyen egy és kéttollú hagyományos kulcs másolata elkészíthető – a megfelelő méretű nyerskulcsból


A jól felszerelt szakműhelyben az elképesztően sokféle nyerskulcsból bármilyen kulcs másolata percek alatt elkészíthető


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gipszkarton falak és szigetelésük

Az épületeken belüli elválasztó falak a mai kor igényei alapján általában anyagaik szerint tégla-, beton-, gipsz- vagy könnyűszerkezetűek lehetnek. Az utóbbi évtizedek a térelhatárolásra...


Új ajtót a régi helyett

Panelházak, társasházak esetében általánosságban elmondható, hogy betörés ellen ideális esetben csak a bejárai ajtót kell védenünk. Tény, hogy a már meglévő ajtók nem egy esetben 30 de akár 50...