Fokozott vízterhelésű terasz szigetelése, burkolása

2014-04-23 15:18:10 | Módosítva: 2014-05-12 11:08:16

A teraszok, erkélyek burkolásának, egyik alapfeltétele a megfelelő tapadó szilárdságú alapréteg. A szabványok által előírt minimális tapadó szilárdság 1,5 N/mm2. A korábbi burkolatból minden mozgó, nem hordképes részt el kell távolítani, az alapfelületet fel kell készíteni a későbbi rétegek fogadására.


Az alapfelület egyes hibáinak javítására a SAKRET BWB beton kencét javasoljuk. Aljzatkiegyenlítőként alkalmazva alkalmas lejtés képzésére kültérben. A BWB egy rétegben, 2-10 mm rétegvastagságban, glettvassal felhordható kence száradási ideje kb. 24 óra.

Ha teljes felületű a javítás, nem kell alapozni. Ellenkező esetben a SAKRET UG alapozóval kezelni kell a felületet. Az alapozót mész-cementes alapok esetén 1:1-es vízzel történő hígítás után hengerrel vagy ecsettel lehet a felületre felhordani, egy rétegben. A következő réteg felviteléig szükséges száradási idő kb. 10-12 óra.

A bevonat-szigetelés elkészítése előtt a felületet kellősíteni kell SAKRET UG alapozóval. A megfelelően sík alapfelületre az 1,5 bar víznyomásnak ellenálló SAKRET SBA kültéri, repedés áthidaló, kenhető szigetelést kell felhordani 2 rétegben. Az első réteg felhordásakor ajánlatos a szigetelést a pórusok záródása érdekében először terítéssel, illetve simítással felvinni, majd a fokozott terhelés miatt SAKRET Dichtbahn 98 vízszigetelő szőnyeg elhelyezése, beágyazása szükséges. Ezt követően a második réteget 6 mm-es fogazású glettvassal kell felhordani, majd a bordákat ki kell glettelni. A második réteg felhordása az első felvitele után kb. 1 órával történhet.


Az első alap réteg után kell elhelyezni a SAKRET DB rugalmas tömítő szalagot az élek, sarkok találkozásaihoz. Száradási idő az első és a második hengerlés között 1-2 óra. A harmadik réteg felvitelét követően a szükséges száradási idő kb. 24 óra.

A burkoló lapok ragasztásához a SAKRET FFK EF, FBM flexibilis csemperagasztót kell használni, amit a szokásos burkolástechnikai eljárással lehet feldolgozni. A lapok ragasztása után 24 óra elteltével a felület járható, fugázható, de a teljes terhelést csak 7 nap elteltével lehet megkezdeni!

A lapok fugázására a SAKRET FF, FFM, LF fugázókat ajánlott használni. A fugázásnál figyelni kell arra, hogy a fuga hézagok teljes mélységükben ki legyenek töltve fugázó habarccsal. A fugázás után a felület 24 óra múlva járható, de a teljes terheléssel legalább 14 napot várni kell. Ez idő alatt kerülni kell a mosószeres vízzel történő lemosást.

Gyártói előírások betartás és betartatása

Minden előrekevert (zsákos) terméknél kiemelten fontos a keverővíz mennyiségi adagolásának betartása, ellenkező esetben az elkészült réteg nem fog rendelkezni az elvárt tulajdonságokkal. További minőségi problémákra adhat okot a technológiai szünetek (kötési-, száradási idők) be nem tartása, amely rontja következő rétegek egymásra épülését, és azok leválásához, megrepedéséhez vezethet. A feldolgozás során kerülni kell az 5 °C alatti és a 25 °C fölötti hőmérsékletet. A közvetlen csapó esőtől a száradási idők alatt a felületet védeni kell fóliatakarással. A hőmérsékleti tartomány a léghőmérsékletre és a szerkezetek hőmérsékletére is vonatkozik, az építőanyagok teljes kötésideje alatt.


Süle Zoltán
alkalmazástechnikai mérnök
SAKRET-Hungária Bt.
Telefon: (+36-96) 565-191
Fax: (+36-96) 225-263
E-mail: sakret@sakret.hu
www.sakret.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felújító vízszigetelés

Az ép vízszigetelés rendkívül fontos az épület állagának megóvása érdekében. Ha itt felújításra van szükség, általában ez jelentős költségekkel jár. Nagy az igény olyan megoldásra, amely...


A nedves falak ellenfele: Sika Mur® rendszer

Az elmúlt években a rendkívül szélsőséges időjárás következtében a belvíz és a helyi vízkárok jelentős gondokat okoztak az épületekben. A talajvíznyomás a támadó vizek legveszélyesebb fajtája az...