Fokozott vízterhelésű terasz szigetelése, burkolása

2014-04-23 15:18:10 | Módosítva: 2014-05-12 11:08:16

A teraszok, erkélyek burkolásának, egyik alapfeltétele a megfelelő tapadó szilárdságú alapréteg. A szabványok által előírt minimális tapadó szilárdság 1,5 N/mm2. A korábbi burkolatból minden mozgó, nem hordképes részt el kell távolítani, az alapfelületet fel kell készíteni a későbbi rétegek fogadására.


Az alapfelület egyes hibáinak javítására a SAKRET BWB beton kencét javasoljuk. Aljzatkiegyenlítőként alkalmazva alkalmas lejtés képzésére kültérben. A BWB egy rétegben, 2-10 mm rétegvastagságban, glettvassal felhordható kence száradási ideje kb. 24 óra.

Ha teljes felületű a javítás, nem kell alapozni. Ellenkező esetben a SAKRET UG alapozóval kezelni kell a felületet. Az alapozót mész-cementes alapok esetén 1:1-es vízzel történő hígítás után hengerrel vagy ecsettel lehet a felületre felhordani, egy rétegben. A következő réteg felviteléig szükséges száradási idő kb. 10-12 óra.

A bevonat-szigetelés elkészítése előtt a felületet kellősíteni kell SAKRET UG alapozóval. A megfelelően sík alapfelületre az 1,5 bar víznyomásnak ellenálló SAKRET SBA kültéri, repedés áthidaló, kenhető szigetelést kell felhordani 2 rétegben. Az első réteg felhordásakor ajánlatos a szigetelést a pórusok záródása érdekében először terítéssel, illetve simítással felvinni, majd a fokozott terhelés miatt SAKRET Dichtbahn 98 vízszigetelő szőnyeg elhelyezése, beágyazása szükséges. Ezt követően a második réteget 6 mm-es fogazású glettvassal kell felhordani, majd a bordákat ki kell glettelni. A második réteg felhordása az első felvitele után kb. 1 órával történhet.


Az első alap réteg után kell elhelyezni a SAKRET DB rugalmas tömítő szalagot az élek, sarkok találkozásaihoz. Száradási idő az első és a második hengerlés között 1-2 óra. A harmadik réteg felvitelét követően a szükséges száradási idő kb. 24 óra.

A burkoló lapok ragasztásához a SAKRET FFK EF, FBM flexibilis csemperagasztót kell használni, amit a szokásos burkolástechnikai eljárással lehet feldolgozni. A lapok ragasztása után 24 óra elteltével a felület járható, fugázható, de a teljes terhelést csak 7 nap elteltével lehet megkezdeni!

A lapok fugázására a SAKRET FF, FFM, LF fugázókat ajánlott használni. A fugázásnál figyelni kell arra, hogy a fuga hézagok teljes mélységükben ki legyenek töltve fugázó habarccsal. A fugázás után a felület 24 óra múlva járható, de a teljes terheléssel legalább 14 napot várni kell. Ez idő alatt kerülni kell a mosószeres vízzel történő lemosást.

Gyártói előírások betartás és betartatása

Minden előrekevert (zsákos) terméknél kiemelten fontos a keverővíz mennyiségi adagolásának betartása, ellenkező esetben az elkészült réteg nem fog rendelkezni az elvárt tulajdonságokkal. További minőségi problémákra adhat okot a technológiai szünetek (kötési-, száradási idők) be nem tartása, amely rontja következő rétegek egymásra épülését, és azok leválásához, megrepedéséhez vezethet. A feldolgozás során kerülni kell az 5 °C alatti és a 25 °C fölötti hőmérsékletet. A közvetlen csapó esőtől a száradási idők alatt a felületet védeni kell fóliatakarással. A hőmérsékleti tartomány a léghőmérsékletre és a szerkezetek hőmérsékletére is vonatkozik, az építőanyagok teljes kötésideje alatt.


Süle Zoltán
alkalmazástechnikai mérnök
SAKRET-Hungária Bt.
Telefon: (+36-96) 565-191
Fax: (+36-96) 225-263
E-mail: sakret@sakret.hu
www.sakret.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A nedves falak ellenfele: Sika Mur® rendszer

Az elmúlt években a rendkívül szélsőséges időjárás következtében a belvíz és a helyi vízkárok jelentős gondokat okoztak az épületekben. A talajvíznyomás a támadó vizek legveszélyesebb fajtája az...


Nedves falak felújítása

Napjainkban az új építésű házaknál a pincét lakótérnek tervezik, pl. irodának, hobbicélú helyiségnek, vendégszobának vagy akár wellness-teremnek. A külső pincefal hőszigetelése alapfelszereltségnek...