Split klímához is GEO tarifa

2014-05-12 10:58:27 | Módosítva: 2014-05-15 12:42:59

Akár egy hűtő-fűtő split klímához is lehet igényelni már a kedvezményes áramtarifát, az ún. Geo tarifát, hiszen egy ilyen készülék tulajdonképpen levegős hőszivattyú. Ahhoz azonban, hogy a kedvezményes tarifát igénybe vehessük, készülékünknek pontos műszaki követelményeknek kell megfelelnie. Az alábbiakban ezeket a követelményeket foglaljuk össze.

A GEO tarifa igénybevételének műszaki követelményei

A kedvezményes tarifa kizárólag a hőszivattyú berendezés villamos energia ellátására használható. A hőszivattyú bekötését külön mért, vezérelt elosztó hálózati áramkörre állandó jelleggel rögzített módon, nem dugaszolhatóan kell elvégezni. Más berendezés üzemeltetés erről a csatlakozásról szerződésszegésnek minősül.Az ELMŰ-ÉMÁSZ GEO tarifával csak olyan hőszivattyú berendezés helyezhető üzembe, amely a fűtendő épület teljes hő szükségletét -15 fokos külső hőmérsékleten is teljes egészében ellátni képes központi egységgel rendelkezik (a központi egység állhat több berendezésből is, amennyiben ezek egymás mellé vannak építve a szükséges teljesítmény biztosítása céljából), továbbá teljesítik az alábbi hatékonysági minimum értékeket.

Fogalom meghatározások

A villamos meghajtású hőszivattyúk termékcsoport olyan hőszivattyúkat foglal magában, amelyek a levegőben, a talajban vagy a vízben tárolt energiát hasznos hővé alakítják át, helyiségek fűtése vagy – az ellentétes folyamat nyomán – hűtése céljából.

COP (Coefficient of Performance): fűtési hatásfok
A termelt hő és a felhasznált villamos energia mennyiségének hányadosa adott kiinduló és végső hőmérséklet mellett.

EER (Energy Efficiency Ratio EER): hűtési hatékonyság
Az elvont hő és a felhasznált villamos energia mennyiségének hányadosa adott kiinduló és végső hőmérséklet mellett.

PER (Prymary Energy Ratio): elsődleges energiahányados
Az elsődleges energiahányados a következő módon számítható ki. COPx0,40 (vagy COP/2,5) a villamos meghajtású hőszivattyúk esetében, ahol – az energia-végfelhasználás hatékonyságáról és az energetikai szolgáltatásokról, valamint a 93/76/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló, 2006. április 5-i 2006/32/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek (1) megfelelően – 0,40 a jelenlegi átlagos európai villamosenergia-termelési hatásfok a hálózati veszteségeket is figyelembe véve.

Mérőre vonatkozó követelmények

A hőszivattyú berendezések üzemeltetéséhez kínált kedvezményes tarifa igénybevételéhez hangfrekvenciás vezérlővel ellátott külön mérőórára van szükség. Az elosztó engedélyes (ELMŰ Hálózati Kft./ÉMÁSZ Hálózati Kft.) különmért, vezérelt csatlakozást biztosít, a hatályos rendeletek szerint. A fogyasztásmérő, a vezérlő berendezés és szükség esetén a mágneskapcsoló elhelyezéséhez szükséges mérőhelyet az általános előírásoknak megfelelő módon a felhasználónak kell kialakítani. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy mérőhely kialakítása, teljesítményhez illeszkedő, az egyéb háztartási fogyasztóknál előírt műszaki követelményeknek megfelelő kell legyen. Tehát többlet elvárás nincs a mérőhellyel szemben, ezért rendszerint, a meglévő szabványos mérőhelyek alkalmasak lehetnek az új mérő felszerelésére. A fogyasztás mérőhely és a villamos csatlakozó berendezés kiépítését csak a MEE VET által regisztrált kivitelezők végezhetik.


A belső hálózat kialakításra vonatkozó követelmények

Az általános előírásokon kívül a nyomvonal kialakításánál ügyelni kell arra, hogy ne legyen kötés a csatlakozóvezetékben. Minimálisan alkalmazható 6 mm2, illetve a terhelésnek megfelelő méretezés szerinti keresztmetszetű rézvezető, elágazás nélküli külön védőcsőben. Az elosztó villamos csatlakozása bontatlanul mereven, nem a dugaszolóaljzaton keresztül történik. A hőszivattyú villamos ellátását szolgáló tápvezeték kialakítását a szolgáltató ellenőrzi.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Legionella

Hazai és amerikai hír is szólt a közelmúltban legionella-fertőzésről. Ez nyáron, klímaszezonban kiemelt figyelmet érdemel. Mennyire vagyunk veszélyben, és hogyan védekezhetünk?


Mobil klímát, de azonnal!

Ez kívánság vagy parancs rendszerint akkor szokott előjönni, amikor már nyakunkon van ahőség, és gyors megoldásra van szükségünk. A meleg időszakokban klímakészüléket – split klímát még csak...