Split klímához is GEO tarifa

2014-05-12 10:58:27 | Módosítva: 2014-05-15 12:42:59

Akár egy hűtő-fűtő split klímához is lehet igényelni már a kedvezményes áramtarifát, az ún. Geo tarifát, hiszen egy ilyen készülék tulajdonképpen levegős hőszivattyú. Ahhoz azonban, hogy a kedvezményes tarifát igénybe vehessük, készülékünknek pontos műszaki követelményeknek kell megfelelnie. Az alábbiakban ezeket a követelményeket foglaljuk össze.

A GEO tarifa igénybevételének műszaki követelményei

A kedvezményes tarifa kizárólag a hőszivattyú berendezés villamos energia ellátására használható. A hőszivattyú bekötését külön mért, vezérelt elosztó hálózati áramkörre állandó jelleggel rögzített módon, nem dugaszolhatóan kell elvégezni. Más berendezés üzemeltetés erről a csatlakozásról szerződésszegésnek minősül.Az ELMŰ-ÉMÁSZ GEO tarifával csak olyan hőszivattyú berendezés helyezhető üzembe, amely a fűtendő épület teljes hő szükségletét -15 fokos külső hőmérsékleten is teljes egészében ellátni képes központi egységgel rendelkezik (a központi egység állhat több berendezésből is, amennyiben ezek egymás mellé vannak építve a szükséges teljesítmény biztosítása céljából), továbbá teljesítik az alábbi hatékonysági minimum értékeket.

Fogalom meghatározások

A villamos meghajtású hőszivattyúk termékcsoport olyan hőszivattyúkat foglal magában, amelyek a levegőben, a talajban vagy a vízben tárolt energiát hasznos hővé alakítják át, helyiségek fűtése vagy – az ellentétes folyamat nyomán – hűtése céljából.

COP (Coefficient of Performance): fűtési hatásfok
A termelt hő és a felhasznált villamos energia mennyiségének hányadosa adott kiinduló és végső hőmérséklet mellett.

EER (Energy Efficiency Ratio EER): hűtési hatékonyság
Az elvont hő és a felhasznált villamos energia mennyiségének hányadosa adott kiinduló és végső hőmérséklet mellett.

PER (Prymary Energy Ratio): elsődleges energiahányados
Az elsődleges energiahányados a következő módon számítható ki. COPx0,40 (vagy COP/2,5) a villamos meghajtású hőszivattyúk esetében, ahol – az energia-végfelhasználás hatékonyságáról és az energetikai szolgáltatásokról, valamint a 93/76/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló, 2006. április 5-i 2006/32/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek (1) megfelelően – 0,40 a jelenlegi átlagos európai villamosenergia-termelési hatásfok a hálózati veszteségeket is figyelembe véve.

Mérőre vonatkozó követelmények

A hőszivattyú berendezések üzemeltetéséhez kínált kedvezményes tarifa igénybevételéhez hangfrekvenciás vezérlővel ellátott külön mérőórára van szükség. Az elosztó engedélyes (ELMŰ Hálózati Kft./ÉMÁSZ Hálózati Kft.) különmért, vezérelt csatlakozást biztosít, a hatályos rendeletek szerint. A fogyasztásmérő, a vezérlő berendezés és szükség esetén a mágneskapcsoló elhelyezéséhez szükséges mérőhelyet az általános előírásoknak megfelelő módon a felhasználónak kell kialakítani. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy mérőhely kialakítása, teljesítményhez illeszkedő, az egyéb háztartási fogyasztóknál előírt műszaki követelményeknek megfelelő kell legyen. Tehát többlet elvárás nincs a mérőhellyel szemben, ezért rendszerint, a meglévő szabványos mérőhelyek alkalmasak lehetnek az új mérő felszerelésére. A fogyasztás mérőhely és a villamos csatlakozó berendezés kiépítését csak a MEE VET által regisztrált kivitelezők végezhetik.


A belső hálózat kialakításra vonatkozó követelmények

Az általános előírásokon kívül a nyomvonal kialakításánál ügyelni kell arra, hogy ne legyen kötés a csatlakozóvezetékben. Minimálisan alkalmazható 6 mm2, illetve a terhelésnek megfelelő méretezés szerinti keresztmetszetű rézvezető, elágazás nélküli külön védőcsőben. Az elosztó villamos csatlakozása bontatlanul mereven, nem a dugaszolóaljzaton keresztül történik. A hőszivattyú villamos ellátását szolgáló tápvezeték kialakítását a szolgáltató ellenőrzi.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Spóroljunk klímával

„A split klíma alapú fűtés olcsóbb és hatékonyabb, mint a gázzal való fűtés. Persze mi is tudjuk, hogy ezt még be kell szerelni” – nyilatkozta Gulyás Gergely miniszter augusztus végén. A gáz...


Legionella

Hazai és amerikai hír is szólt a közelmúltban legionella-fertőzésről. Ez nyáron, klímaszezonban kiemelt figyelmet érdemel. Mennyire vagyunk veszélyben, és hogyan védekezhetünk?