Íves felületek modulos gipszkartonból

2014-05-19 11:00:41 | Módosítva: 2014-05-19 11:05:57

A gipszkarton gyakran használt és könnyen kezelhető építési alapanyag. Felújító munkákhoz, lakás terek átalakításakor – könnyű és gyors alkalmazása miatt – talán a leggyakrabban használt anyag. A sík felületek kialakításában szinte „verhetetlen”, azt viszont szinte már csak a gyakorló szakemberek tudják, hogy a sík táblákból leszabott anyagsávok a hajlított, íves formák kialakítására is alkalmasak.

Nedvesítés nélkül hajlíthatók

A termékfejlesztéseknek köszönhetően az ilyen ívelt formák kialakítását lehetővé tevő gipszkarton fajtát is gyártanak, ami feleslegessé teszi hajlításkor a darabok előnedvesítését. A szokványos gipszkarton lapok ugyan szárazon is – vastagságuktól függően - csekély mértékben ívbe hajlíthatók, ám egyenletes nedvesítésüket követően a hajlíthatóságuk jelentősen növelhető akár 30 cm-1 m-es sugárméretig. Erre azonban csak a gyakorlott szakemberek vállalkoznak.Viszont beszerezhetők szárazon is könnyen hajlítható gipszkarton lemezek. Ezek különlegesen előkezelt lapok, amelyekből bármilyen ív megformálható. Jellegzetességük, hogy általában egy plusz papírréteggel megerősítve készülnek, a hajlítás megkönnyítését pedig gyári beirdalások teszik lehetővé. E modulos gipszkarton lapokat már a gyártáskor a panelekben levő megerősített papírrétegig 1-3 cm-enként bevagdossák, ami azonban nem gyengíti a lapok szerkezeti szilárdságát. E gipszkarton lapok előnye, hogy az 1 cm-ként bevagdosott panelekből akár 120 mm átmérőjű, a 3 cm-ként beirdaltakból pedig 320 mm átmérőjű hengerfelület is kialakítható. A modulos gipszkarton lapok vastagsága 12,5 mm, táblaméretük pedig 1200x2600-3000 mm. A modulos kivitelű gipszkarton lapok víz-és tűzálló kivitelben is beszerezhetők.
A gyárilag beirdalt modulos lapokból akár 6 m magas oszlopok burkolata is elkészíthető, természetesen megfelelő vázszerkezetre erősítve. A modulos lapokból íves válaszfalak is készíthetők, de csak 3 m-es magasságig. A 3 cm-enként irdalt táblákat az alsó és felső vezetőprofilokhoz kell erősíteni, és a 60 cm-enként elhelyezett, függőlegesen beállított merevítő elemeket a vezetőprofilokhoz kell csavarozni. Ezekre kell a 3 cm-es irdalású lapokat felcsavarozni. A csavarokat eltüntetni, továbbá az utólagos felületkezelést elkerülni a felületre felragasztott, 1 cm-enként bevagdosott gipszkarton lapokkal lehet. A lapokat ragasztó habarccsal lehet az alapkartonra, vagy a falfelületre erősíteni, így akár meglévő oszlopokra is felragaszthatók. Az így kialakított felületek csak felületi besimítást igényelnek.
A beirdalt gipszkarton lapok alkalmazásával bármilyen, akár szabálytalan ívben hajló felületek is viszonylag könnyen kialakíthatók. Természetesen a megfelelő és elképzelt alakkövetéshez mindenkor a falfelület íveltségét pontosan biztosító vázszerkezet szükséges. Ez természetesen bonyolultabb alakzatok esetén komoly szaktudást igényelő munka, ami főként a tartóváz elkészítésénél jelent komoly és pontosan alakkövető munkát. Ehhez többnyire megfelelő fémlemez idomok szükségesek, amelyeknek ívkövetését a száruk bevagdosásával lehet biztosítani. Az egyszerűbb ívelésű falrészek kialakítása azonban bárki számára megvalósítható. A 3 cm-enként bevagdosott U-idomokat, és az azokra felragasztható, szárazon hajlítható 1 cm irdalású modulos gipszkarton lemezeket ugyanolyan könnyű használni, mint a már megszokott gipszkarton lapokat. A megfelelő ívkövetéshez azonban ajánlott karton, vagy farostlemezből kivágott sablont használni.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakáselválasztó fal építése

Mi az, ami a leginkább zavarja a társasházakban élőket? A szomszédos otthonok lakói legtöbbször a nemkívánatos hangokra panaszkodnak. Mindenki máshogyan és máskor vágyik pihenésre. Van, aki...


Elfalazás gipszkartonnal

A régi fürdőszoba felújításában a kád beépítése ennek a folyamatnak csak a „nyitánya” volt. Aki ilyen átalakításra maga vállalkozik, annak bizony nagyon meg kell fontolnia, hogy mit és hogyan old...