Rigips® ENERGOBOARD RE

Minősített válaszfalak és álmennyezetek

2023-07-12 13:12:36 | Módosítva: 2023-07-12 13:51:07

A Rigips® ENERGOBOARD RE gipszkarton új környezettudatos gyártási technológiával készül, rendszerminősítéssel rendelkezik. Válaszfalak, álmennyezetek és egyéb szerelt szerkezetek építéséhez kiváló.


Használatával hozzájárulunk a környezet kíméléséhez, mivel kisebb a gyártás során keletkező CO2 kibocsátás, mint a hasonló teljesítményű szerelt szerkezetek építéséhez alkalmazott RB gipszkartonok esetében. A Rigips® ENERGOBOARD gipszkarton felhasználásával készülhetnek előtétfalak, válaszfalak, álmennyezetek, dekorációs elemek és egyéb szerkezetek, tűzgátló válaszfalak. Felhasználható belső terekben, ahol fontos a magas minőség és a hatékony munkavégzés, de átlagos igénybevételű belső terek kialakításához is. Újépítésnél, valamint felújításnál is tökéletes választás, családi házakban, társasházakban, irodaházakban.


Vágás, rögzítés

A Rigips® ENERGOBOARD gipszkartonok fűrésszel vagy gipszkarton-vágó késsel vághatók. Az egyszerű vágások a frontoldali papírréteg bemetszésével, azt követően a lap megfordításával és eltörésével, végül a hátoldali papírréteg elvágásával készülnek. A pontos vágásokhoz elengedhetetlen szerszám a kézi rókafarkú fűrész. Az építőlemez felületén nyílások dobozfúróval, lyukreszelővel vagy szúrófűrésszel alakíthatók ki.

A gipszkarton lapok profilvázhoz rögzítése 212-es önmetsző csavarokkal történik. Egy réteg gipszkarton rögzíté­séhez 3,5x25 mm hosszúságú csavart használunk, a második réteg rögzítéséhez 3,5x35 mm-es csavart alkalmazunk. Az építőlemez színoldalának kell kifelé néznie, mert csak az alkalmas a hézagolás/ glettelés, illetve a felületképzés fogadására. Csavarozáskor az építőlemeznek mindenütt tökéletesen fel kell feküdnie a vázszerkezetre. A csavar távolsága a lap széleitől a következő: a kartonnal borított éleknél min. 10 mm, vágott éleknél min. 15 mm.


Felületkezelés

A gipszkartonok hézagolása a Rigips® rendszerben a Super T, Super, Vario vagy ProMix Mega hézagoló anyagokkal történik. A hézagolás megerősíté­séhez hézagerősítő szalagot használunk, ami készülhet üvegszövetből vagy különleges papírból.

A gipszkartonok Q4-es minőségű felü­leti glettelése Glett XL, Rimano Plus A vagy ProMix Finish glettelő anyagokkal történik. A Q3-as minőségű felületi glettelés ugyancsak a felsorolt termékekkel készül, vagy a Super T hézagoló és simító anyaggal. A felületi glettelést a hézagolást követően, legalább 24 óra elteltével szabad elkezdeni.

A felület kezeléséhez a kereskedelemben kapható termékek használhatók, mint például festékek, tapéták, burkolólapok. Felületképzéskor az alkalmazott anyagok gyártója által előírt használati utasítást be kell tartani. A hézagolt felü­leteknek szárazaknak kell lenniük, és szükség esetén át kell őket csiszolni. A csiszolásnál ügyelni kell a hézagolt részekkel szomszédos kartonfelületek épségére. Festés esetén, a felület előkészítése gletteléssel történik. A rendkívül sima felületet igénylő tapéták esetén (lakk vagy vinil tapéta) javasoljuk a teljes felület átglettelését Rigips® Promix Finish készre kevert glettelő anyaggal.

A további felületkezelés előtt – más felületekhez hasonlóan – a Rigips® ENERGOBOARD gipszkartonokat is el kell látni – az alkalmazandó felületkialakításnak megfelelő – alapozó réteggel (átitatás). Hézagolás, felületsimítás és csiszolás után valamint tapétázás és festés előtt a felületet Rigips® Rikombi Grund mélyalapozóval kell kezelni, hogy a felület nedvszívó képességét csökkentsük, és az eltérő nedvszívású alapokat egyenletessé tegyük.

A gipszkarton felületek festéséhez vizes hígítású (diszperziós, akril), légáteresztő festéket javaslunk használni. Szilikátos festékek akkor alkalmazhatók, ha gyártó­juk garantálja azok megfelelőségét gipsz alapú felületekhez, és alkalmazásukhoz pontos utasítást közöl. Nem felelnek meg az ásványi alapú festékek (mész, vízüveg).

Tárgyak rögzítése gipszkarton szerkezetekhez

A tárgyak rögzítése a Rigips® ENERGOBOARD gipszkarton szerkezetekhez a terhelésnek megfelelő rögzítőelemmel történik: képszögek, turbódübelek, Molly fémdübelek. A gipszkartonnal épült szerkezeteket olyan hőhatásoknak szabad csak kitenni, hogy felületi hőmérsékletük tartósan ne lépje túl a +50 °C hőmérsékletet. A gipszkartonok beépí­tése max. 70% relatív páratartalomig megengedett.


Szállítás, raktározás és anyagmozgatás

A Rigips® ENERGOBOARD gipszkartonokat fekve tároljuk, raklapon vagy egymástól max. 500 mm-re elhelyezett alátétléceken. Csapadék ellen védeni kell őket. Mozgatásuk függőleges helyzetben történik, esetleg a speciálisan erre a célra kifejlesztett fogantyú segítségével, vagy más, mozgatásukat elősegítő berendezés felhasználásával (kerekes kocsi stb.).


Álmennyezet szimpla CD profilváz 1 rtg gipszkarton


Álmennyezet dupla CD profilváz 1 rtg gipszkarton


A szakszerűen megépített Rigips® rendszerekre 25 év rendszer-szavatosságot vállalunk!

Megoldásainkról részletesen a www.rigips.hu honlapunkon olvashat.

Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!
(+36 1) 296-0534
e-mail: rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A szigetelés takarása gipszkartonnal

A belső szigetelések lefedéséhez a legelőnyösebbek a gipszkartonból kialakított felületek. Előnyük, hogy sík felületet biztosítanak, és viszonylag egyszerű a felerősítésük.


Díszítő munkák gipszkartonból

Amióta a gipszkarton technológia megszokottá vált, egyre többen fedezték fel az ebben rejlő átalakítási lehetőségeket az otthonok felújításánál. A változatos formák, lehetőségek nemcsak a...