Mennyezeti rozetták

2009-10-01 16:52:33 |

A lakóhelyiségek díszlécekkel történő dekorálásakor sok esetben megfeledkezünk a mennyezetről, pontosabban a még mindig közkedvelt központi világítótest kiemelésének lehetőségéről. Erre szolgálnak a készen megvásárolható mennyezeti rozetták.

Mintázatuk és méretük változatos, alakjuk pedig többnyire kör alakú. Alkalmazásuk mindenképen előnyös, mert a legkisebb szobában is jól mutatnak, és a tágas tereket is exkluzívabbá teszik. Kiválasztáskor azonban nem árt körültekintőnek lenni, mert nemcsak a szobába felragasztott díszlécek jellegét, de a fényforrás stílusát is ajánlatos figyelembe venni. A modern világítótestekhez a kevésbé cizellált, egyszerűbb mintázatúakat célszerű kiválasztani, a klasszikus formákat idéző csillárokhoz viszont jól illenek a díszesebb rozetták. A méretének megválasztásakor pedig a világítótest terjedelmére is ügyeljünk.

A lámpatest felerősítése általában a mennyezetbe erősített horogra való felakasztással történik, a vezetékek bekötését pedig sorozatkapocs teszi lehetővé. A rozetták közepére ezért még a felragasztásuk előtt megfelelő méretű nyílást kell vágni éles késsel. A nyílás csak akkora legyen, amekkorát a csillár felső záróburája teljesen eltakar, és még a szerelés is biztonsággal elvégezhető.
Felragasztáskor a mennyezeti horog mindig a nyílás közepére kerüljön, a hálózati vezetékpárt a sorkapoccsal pedig húzzuk át a nyíláson. A beragasztózott rozettát megmozgatva, fokozatosan nyomjuk a helyére, ügyelve arra, hogy ne mozduljon el a középpontból. A szélen jelentkező hézagokat ragasztóval bekenve és újbeggyel körbe simítva tüntessük el. A rozetta felületének több rétegű festését - tekintettel a felület tagoltságára - finomszőrű ecsettel és kissé hígabb festékkel végezzük el. A csillárt csak a festés legvégén szereljük a helyére, a záróbúrát pedig hézagmentesen illesszük a rozettához.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Álmennyezeti világítás

A kereskedelemben ezerféle világítótestet lehet kapni, készen, sokszor nem is drágán. Először tehát indokolni kéne, hogy miért is érdemes saját kezűleg készíteni egymennyezeti világítást. A...


Mennyezetek szigetelési lehetőségei

Az ideális belső szobai hőmérséklet eléréséhez, gyengén szigetelt födém esetén akár másfélszer akkora hőmennyiség szükséges, mint egy jól szigetelt födém mellett. Ezt a hőveszteséget testileg nem...