Sok pénz folyik ki a csapokon

2011-09-02 11:03:14 | Módosítva: 2011-09-05 23:13:00

Nehéz úgy takarékoskodni a vízzel, ha használata közben nem tudatosul bennünk, hogy pl. egy tányér elmosásához mennyi vizet is használunk el, és ez az adott esetben mennyibe is kerül. A vízórát ugyan akár naponta is ellenőrizheti bárki, ám a különböző feladatokhoz használt, rossz hatásfokú vízfelhasználásra ez szinte alig van hatással. Mert sajnos sok víz apránként folyik el feleslegesen. Ezen ugyan némileg segít a csapokra szerelt gyöngyöző betét, ám az „üresjárati” vízelfolyást nem különösebben befolyásolja. A rossz beidegződéseken csak nagyon nehezen és fokozott odafigyeléssel lehet változtatni.

Ebben segít Young-Suk Kím ötletes szerkezete, ami egy csapra szerelhető LED-es vízmérő. A kis készülék kijelzője literben és pénzösszegben is megmutatja, hogy egy-egy alkalommal mennyi víz folyt ki a csapon, és az mennyibe is kerül. A „+- water mérő” azonnal szembesít a valós tényekkel és valószínűleg takarékosabb vízhasználatra ösztönözhet sokakat. A csapra szerelhető „+- water mérő” ugyan nem helyettesíti a hagyományos vízórákat, mivel csak az alkalomszerű vízhasználatot számszerűsíti, ám hatása elgondolkodtató a maga módján.

Az elmés szerkezet nálunk még nem kapható ugyan, ám e nélkül is érdemes odafigyelni a használatlanul elfolyó és esetenként csak néhány deciliternyi vízmennyiségekre, mert a sok kicsi sokra megy, és a fokozottabb figyelem még pénzbe sem kerül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csöpög a csap

A csöpögő csapokon naponta akár egy teljes kád vize is elfolyhat, ami növeli a vízszámla összegét, de ezen túlmenően még fokozott vízkövesedést is okoz. Az ilyen hibák azonban gyorsan orvosolhatók...


Víztakarékos háztartás

Vízzel takarékoskodni nem egyszerűen pénzügyi kérdés, sokkal inkább egy szemléletet jelent. Sok olyan apró trükk létezik, amikkel visszaszorítható háztartásunk vízfogyasztása anélkül, hogy életünk...