Sok pénz folyik ki a csapokon

2011-09-02 11:03:14 | Módosítva: 2011-09-05 23:13:00

Nehéz úgy takarékoskodni a vízzel, ha használata közben nem tudatosul bennünk, hogy pl. egy tányér elmosásához mennyi vizet is használunk el, és ez az adott esetben mennyibe is kerül. A vízórát ugyan akár naponta is ellenőrizheti bárki, ám a különböző feladatokhoz használt, rossz hatásfokú vízfelhasználásra ez szinte alig van hatással. Mert sajnos sok víz apránként folyik el feleslegesen. Ezen ugyan némileg segít a csapokra szerelt gyöngyöző betét, ám az „üresjárati” vízelfolyást nem különösebben befolyásolja. A rossz beidegződéseken csak nagyon nehezen és fokozott odafigyeléssel lehet változtatni.

Ebben segít Young-Suk Kím ötletes szerkezete, ami egy csapra szerelhető LED-es vízmérő. A kis készülék kijelzője literben és pénzösszegben is megmutatja, hogy egy-egy alkalommal mennyi víz folyt ki a csapon, és az mennyibe is kerül. A „+- water mérő” azonnal szembesít a valós tényekkel és valószínűleg takarékosabb vízhasználatra ösztönözhet sokakat. A csapra szerelhető „+- water mérő” ugyan nem helyettesíti a hagyományos vízórákat, mivel csak az alkalomszerű vízhasználatot számszerűsíti, ám hatása elgondolkodtató a maga módján.

Az elmés szerkezet nálunk még nem kapható ugyan, ám e nélkül is érdemes odafigyelni a használatlanul elfolyó és esetenként csak néhány deciliternyi vízmennyiségekre, mert a sok kicsi sokra megy, és a fokozottabb figyelem még pénzbe sem kerül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Variációk padlásfödém szigetelésre

Vége a télnek. Már arcunkat simogatják a langyos tavaszi napsugarak, amelyek nemcsak a természet megújulásának előhírnökei, hanem a tavaszi nagytakarításnak is. A felvilágosult háztulajdonosok...


Nútmarásos ablakszigetelés

Napjainkban egyre több lehetőség nyílik arra, hogy lakásunkat a lehető legkisebb energiával a leghatékonyabban fűthessük. Az energiatakarékos megoldások között kulcsfontosságú szerep jut a...