Hőszigetelő festékek, pro és kontra…

2024-05-21 10:56:18 | Módosítva: 2024-05-21 11:09:37

A kerámia nanorészecskéket tartalmazó hőszigetelő festékek a modern építészeti és mérnöki megoldások terén nyújtanak innovatív lehetőségeket. A vélemények egy része szerint az ilyen típusú festékek használata számos előnnyel jár, amelyek között megtalálhatók az energia-megtakarítás, a hőszigetelés javítása, az időjárásnak való ellenállás és a hosszú élettartam. Ne hallgassuk el viszont, hogy ellenkező vélemények is vannak.


Az elv az ún. nanotechnológián alapul

A hőszigetelő festékek közös vonása, hogy nagyon pici, üreges kerámia gömböcskéket tartalmaznak, melyeknek alacsony a hővezető képessége, a hővisszaverő képessége pedig magas. A hőszigetelő/hővédő festékek alapja tehát ezek a kerámia gömbök, ezek teszik lehetővé, hogy a ház klímája kevesebb energiafogyasztás mellett is kellemes legyen. Legalábbis a gyártók szerint ennek köszönhetően kellemesebb hőérzetet biztosítanak a házban, mint a sima festékek. Előnyös tulajdonságai között szokták emlegetni azt is, hogy csökkenti a penészedés kockázatát, illetve hogy bizonyos mértékben mosható felületet képez.

Mikroszkopikus méretű kerámia gömböcskéket (részben vákuumozott üveg-kerámia üreges testeket) tartalmaz, melyek speciális hőtechnikai tulajdonságai révén a festék egy hővisszaverő felületet képez, valamint bizonyos fokig segít a falak kiszárításában. Ennek köszönhetően a termék optimalizálni képes a lefestett szerkezetek hőszigetelő, hővédő képességét.Az egyik legnagyobb előny tehát, amit a kerámia nanorészecskék hőszigetelő festékkel való használata nyújt, az energia-megtakarítás. A festék különleges tulajdonságai lehetővé teszik a hő hatékonyabb elosztását és megőrzését az épületekben, ami csökkenti a fűtési és hűtési költségeket. A festék a kerámia nanorészecskéknek köszönhetően képes visszaveri a nap sugárzásának egy jelentős részét, csökkentve a hőbehatolást és a belső hőmérsékletet a nyári hónapokban, ugyanakkor télen megőrzi a belső hőt, csökkentve a fűtési költségeket. A kerámia nanorészecskék megakadályozzák a hő átjutását a falon keresztül, és ezzel csökkentik az épületek hőmérséklet-ingadozását, ami komfortosabb környezetet biztosít a bennük élők számára. Az ilyen festékek rendkívül ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben. A festék védőréteget képez az épületek felületén, amely ellenáll a nedvességnek, a hőnek, az UV-sugárzásnak és a szélsőséges hőmérsékleti ingadozásoknak. Ez a tulajdonság hosszabb élettartamot biztosít az épületeknek, csökkenti a karbantartási költségeket és a javítási munkákat.

Létezik kültéri-és beltéri hőszigetelő festék is, így szinte mindenhová használhatjuk. A kültéren is használható festéket a falon kívül felvihetjük akár a cserepekre is, vagy bármilyen más felületre, a beltéri festék pedig nyugodtan használható bármilyen helyiségben, akár a gyerekszobában is. Alapvetően fehér színben lehet megvásárolni, de az anyag színezhető, úgyhogy nem kell kompromisszumot kötni.A hőszigetelő festékkel kapcsolatban ellenvélemények is vannak. Egyes szakmai, tudományos írások rendszerint cáfolják az anyag hatékonyságát, a kevés elérhető személyes tapasztalat viszont pozitívnak mondható. A kritizálók túlnyomó része nem használta a hőszigetelő festéket, hanem számításokat végzett, vagy tesztekről olvasott. Érdekes kettősség ez, a helyzetet az tudná tisztázni, ha sokkal többen használnák és sokkal nagyobb számú személyes véleményt láthatnánk a festékekkel kapcsolatban. Előfordul, hogy valaminek minden szempontból működnie kellene, mégsem hatékony, ahogy az is, hogy elméletileg nem jó, a gyakorlatban mégis hatásos.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőterek beépítése ISOVER és RIGIPS termékekkel

MESTER+Az új építésű tetőterek hőszigetelése és a meglévő tetőterek pótlólagos hőszigetelése ISOVER üveggyapot hőszigetelő anyagokkal biztosítható. A hőszigetelő anyagok vastagságának...


Zajmentes komfortra vágyva

A világ most nem rohan. Csendhonol az utcákon és lassan megerősödik egy új világnézet: azegymás felé és befelé fordulás. Ám zavaró zajforrások ettől még azért lehetnek, lakáson belül is… Érdemes...