Professzionális felmosók otthonra

2017-10-13 08:50:17 | Módosítva: 2017-10-13 08:56:37

Az élet bármely területén is néz körül az ember kicsit alaposabban a mindennapi szokásain túlra, professzionális megoldásokkal találkozik. Nagyanyáink egy mai modern lakásban talán felmosni sem tudnának egy kis segítség nélkül, mert olyan sokféle eszköz kapható egy egyszerű felmosáshoz is. És ha a végeredmény nem is különbözik a régmúlt időkhöz képest, mindenképpen egyszerűbb és kényelmesebb a takarítás.


Padló felmosó szettek

A padló felmosó szettek először az ipari, irodaházi takarítás megkönnyítésére, pontosabban gyorsítására jelentek meg. A hatalmas épületekben hatékonyabb megoldás kellett, mint a kézzel kicsavart felmosórongy. Bármilyen széles is volt az ún. lustafa, nem volt elég hatékony, mert a keskenyebb részeken és a sarkokban nem lehetett jól használni. Higiéniai szempontoknak sem igazán felel meg, amikor a koszos vízben kézzel kell kiöblíteni, majd kicsavarni a rongyot. A kereskedelemben kapható különböző vödrök, felmosó szettek ezt a kényelmet biztosítják az egyszerű háztartásoknak is.

A formatervezett – kerek vagy háromszög alakú – felmosófejekkel a sarkok, burkolat és fal találkozások, egyéb nehezen elérhető helyek is könnyen takaríthatók. A hosszú vagy állítható hosszúságú nyelek elérnek szinte mindenhová. Az sem utolsó szempont, hogy nem kell hajolva, guggolva, térdelve felmosni.

Sokféle felmosófej kapható. A szűkebb helyekre a kis méretű a megfelelő, hogy bárhová beférjen, nagyobb felületre jobb a széles, nagy fej, mert kisebb erőkifejtéssel, könnyedén eltávolíthatók a makacsabb foltok is, és gyorsabban lehet haladni vele.


A fej méretén túl fontos, hogy a nyél illesztése a fejhez mobil legyen, akkor minden irányba el tudnak mozdulni egymáshoz képest. Már a 90 fokban elforduló illesztéssel is fel tudjuk törölni a padlót az ágy alatt anélkül, hogy mélyre kellene hajolnunk. Még jobb, ha 180 fokban is el tud fordulni a felmosófej, hogy pl. a szekrény alá fejjel felfelé betolva, a szekrény alját is tudjuk portalanítani, nedves ruhával letörölni.

A kicsavaró szerkezetek is igen változatosak. Az elsőként kereskedelmi forgalomban megjelent kicsavaró kosarak is megfelelőek, ezeknél csak arra kell ügyelni, hogy a nagyon olcsó, kicsi vödör nem képes elviselni az erőt, ami a kicsavaráshoz szükséges, könnyen felbillen és kiömlik a koszos víz. Érdemes kicsit többet költeni rá, sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, és egy jó felmosó vödör évekig fogja szolgálni használóját.

A kicsavarók lehetővé teszik, hogy a különböző padlófelületekhez a nedvességet mi magunk szabályozzuk. A forgófejes vödrökkel szinte szárazra tudjuk a mopot csavarni, hiszen a parkettának, laminált padlónak árt, ha túl vizes ruhával mossuk fel rendszeresen.

A vödör nélkül is használható csavaró­- szerkezetes felmosók falicsempe tisztításához is alkalmazhatók. Beáztatva, majd kinyomva belőle a felesleges vizet, akár a mennyezetig csempézett fürdőszoba falait is letörölhetjük csepegés nélkül a fejünk felett. Egy második vagy akár harmadik lépésben – még több vizet kipréselve a felmosófejből – szinte szárazra törölhetjük a csempét. Még a fényes csempék sem lesznek foltosak, mert bármilyen tisztítószert, de a mikroszálas mosómopot vagy rongyot is használhatunk – akár tiszta vízzel is. Ha foltos marad a tisztított felület, akkor túl kemény a víz otthonunkban, ekkor öntsünk kevés vízlágyítót vagy ecetet a felmosó vízhez.
A foltmentes végeredmény másik feltétele, hogy a felmosást mindig tiszta felmosómoppal vagy ronggyal végezzük. Ehhez nem elég takarítás után kiöblíteni a mosdóban, be kell tenni a mosógépbe. Legjobb, ha a takarítás végén összegyűjtjük az összes rongyot, mopot, amit használtunk, és egy 60 fokos mosással kitisztítjuk mindet. Soha ne tegyünk öblítőt a mosáshoz, mert azzal végleg tönkretesszük a mikorszálas rongyok és mopok szennyeződésvonzó tulajdonságát, ami a foltmentességet is garantálja. A mosáshoz elég egy nagyon kevés mosószer, és az öblítő helyére tegyünk ecetet.


Ezek a felmosófejek és betétek nem olcsók, de néhány szabály betartásával sokáig használhatók, és gusztusosan tiszták maradnak. Az egyik az előbbiekben említett takarítás utáni mosógépes kimosás, a másik, hogy SOHA NE használjuk egyiket se kiömlött élelmiszer pl. leves, pörköltszaft, cukros üdítő stb. gyors feltakarításához. Ha kiborul valami, mindig háztartási papírtörlővel szedjük össze, itassuk és töröljük fel, és csak a maradék nyomot, pacákat mossuk fel a felmosóronggyal vagy a moppal. Nincs az a mosás, ami a tömény pörköltszaftot kimossa a felmosórongyból, és ne feledjük, utána esetleg végigtöröljük majd a kétes tisztaságú ronggyal az egész lakást.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: takarítás, mop, felmosó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan hőszigetel az üveg?

A korszerű, üvegezett nyílászárók kivétel nélkül két vagy három rétegű üvegezéssel készülnek, melyek együttes hőszigetelő képessége a passzívház követelményeknek is megfelelhet.


Fűtés hulladék-hővel

Jövőre már a szomszédos adatközpont hulladék-hőjével, pontosabban a szerverterem hűtési visszatérő ágából nyert hővel fűtik majd a bécsi Klinik Floridsdorf kórházat.