Professzionális felmosók otthonra

2017-10-13 08:50:17 | Módosítva: 2017-10-13 08:56:37

Az élet bármely területén is néz körül az ember kicsit alaposabban a mindennapi szokásain túlra, professzionális megoldásokkal találkozik. Nagyanyáink egy mai modern lakásban talán felmosni sem tudnának egy kis segítség nélkül, mert olyan sokféle eszköz kapható egy egyszerű felmosáshoz is. És ha a végeredmény nem is különbözik a régmúlt időkhöz képest, mindenképpen egyszerűbb és kényelmesebb a takarítás.


Padló felmosó szettek

A padló felmosó szettek először az ipari, irodaházi takarítás megkönnyítésére, pontosabban gyorsítására jelentek meg. A hatalmas épületekben hatékonyabb megoldás kellett, mint a kézzel kicsavart felmosórongy. Bármilyen széles is volt az ún. lustafa, nem volt elég hatékony, mert a keskenyebb részeken és a sarkokban nem lehetett jól használni. Higiéniai szempontoknak sem igazán felel meg, amikor a koszos vízben kézzel kell kiöblíteni, majd kicsavarni a rongyot. A kereskedelemben kapható különböző vödrök, felmosó szettek ezt a kényelmet biztosítják az egyszerű háztartásoknak is.

A formatervezett – kerek vagy háromszög alakú – felmosófejekkel a sarkok, burkolat és fal találkozások, egyéb nehezen elérhető helyek is könnyen takaríthatók. A hosszú vagy állítható hosszúságú nyelek elérnek szinte mindenhová. Az sem utolsó szempont, hogy nem kell hajolva, guggolva, térdelve felmosni.

Sokféle felmosófej kapható. A szűkebb helyekre a kis méretű a megfelelő, hogy bárhová beférjen, nagyobb felületre jobb a széles, nagy fej, mert kisebb erőkifejtéssel, könnyedén eltávolíthatók a makacsabb foltok is, és gyorsabban lehet haladni vele.


A fej méretén túl fontos, hogy a nyél illesztése a fejhez mobil legyen, akkor minden irányba el tudnak mozdulni egymáshoz képest. Már a 90 fokban elforduló illesztéssel is fel tudjuk törölni a padlót az ágy alatt anélkül, hogy mélyre kellene hajolnunk. Még jobb, ha 180 fokban is el tud fordulni a felmosófej, hogy pl. a szekrény alá fejjel felfelé betolva, a szekrény alját is tudjuk portalanítani, nedves ruhával letörölni.

A kicsavaró szerkezetek is igen változatosak. Az elsőként kereskedelmi forgalomban megjelent kicsavaró kosarak is megfelelőek, ezeknél csak arra kell ügyelni, hogy a nagyon olcsó, kicsi vödör nem képes elviselni az erőt, ami a kicsavaráshoz szükséges, könnyen felbillen és kiömlik a koszos víz. Érdemes kicsit többet költeni rá, sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, és egy jó felmosó vödör évekig fogja szolgálni használóját.

A kicsavarók lehetővé teszik, hogy a különböző padlófelületekhez a nedvességet mi magunk szabályozzuk. A forgófejes vödrökkel szinte szárazra tudjuk a mopot csavarni, hiszen a parkettának, laminált padlónak árt, ha túl vizes ruhával mossuk fel rendszeresen.

A vödör nélkül is használható csavaró­- szerkezetes felmosók falicsempe tisztításához is alkalmazhatók. Beáztatva, majd kinyomva belőle a felesleges vizet, akár a mennyezetig csempézett fürdőszoba falait is letörölhetjük csepegés nélkül a fejünk felett. Egy második vagy akár harmadik lépésben – még több vizet kipréselve a felmosófejből – szinte szárazra törölhetjük a csempét. Még a fényes csempék sem lesznek foltosak, mert bármilyen tisztítószert, de a mikroszálas mosómopot vagy rongyot is használhatunk – akár tiszta vízzel is. Ha foltos marad a tisztított felület, akkor túl kemény a víz otthonunkban, ekkor öntsünk kevés vízlágyítót vagy ecetet a felmosó vízhez.
A foltmentes végeredmény másik feltétele, hogy a felmosást mindig tiszta felmosómoppal vagy ronggyal végezzük. Ehhez nem elég takarítás után kiöblíteni a mosdóban, be kell tenni a mosógépbe. Legjobb, ha a takarítás végén összegyűjtjük az összes rongyot, mopot, amit használtunk, és egy 60 fokos mosással kitisztítjuk mindet. Soha ne tegyünk öblítőt a mosáshoz, mert azzal végleg tönkretesszük a mikorszálas rongyok és mopok szennyeződésvonzó tulajdonságát, ami a foltmentességet is garantálja. A mosáshoz elég egy nagyon kevés mosószer, és az öblítő helyére tegyünk ecetet.


Ezek a felmosófejek és betétek nem olcsók, de néhány szabály betartásával sokáig használhatók, és gusztusosan tiszták maradnak. Az egyik az előbbiekben említett takarítás utáni mosógépes kimosás, a másik, hogy SOHA NE használjuk egyiket se kiömlött élelmiszer pl. leves, pörköltszaft, cukros üdítő stb. gyors feltakarításához. Ha kiborul valami, mindig háztartási papírtörlővel szedjük össze, itassuk és töröljük fel, és csak a maradék nyomot, pacákat mossuk fel a felmosóronggyal vagy a moppal. Nincs az a mosás, ami a tömény pörköltszaftot kimossa a felmosórongyból, és ne feledjük, utána esetleg végigtöröljük majd a kétes tisztaságú ronggyal az egész lakást.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: takarítás, mop, felmosó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Víztakarékos háztartás

Vízzel takarékoskodni nem egyszerűen pénzügyi kérdés, sokkal inkább egy szemléletet jelent. Sok olyan apró trükk létezik, amikkel visszaszorítható háztartásunk vízfogyasztása anélkül, hogy életünk...


Autók belső takarítása

A gépkocsikat sokszor csak kívülről ápoljuk többé-kevésbé rendszeresen, a belsejére már sokkal kevesebb figyelmet fordítunk. Ám hiába ragyog kívülről az autónk, ha a belseje elhanyagolt. A por...