Nem kell rögtön szerelő

Csaptelep gyorsjavítás

2014-09-11 11:30:18 | Módosítva: 2016-05-09 10:05:04

Ha úgy találjuk, hogy a mosdókagyló vagy a kádtöltő egykaros csaptelepe túlságosan szorosan jár, akkor még nem kell feltétlenül szerelőért vagy cseréért kiáltani. A legtöbb esetben magunk is megbirkózhatunk a problémával.


Még a gyári új egykarosoknál is találkoztunk már ezzel a problémával. Hajlamosak vagyunk egyből a rossz minőségre kenni a csap nehéz járását, szoros működését. A régebbieknél pedig azt gondolni, hogy már kikopott, elhasználódott, legalábbis a gömbfej cserére szorul.


Ennek eldöntésére szereljük le a csaptelep karját. Egy lapos csavarhúzóval óvatosan – a krómozás megsértése nélkül – billentsük ki a kar tövében lévő kis műanyagdugót. (Piros-kék színezéssel ezen szokták jelölni a hideg-meleg irányt.) Húzzuk ki a dugót, így a lyuk mélyén láthatóvá válik egy kis imbuszcsavar, amelynek kilazítása után a kar felfelé lehúzható.

Ez után csavarjuk le óvatosan a krómozott díszsapkát, és ez által hozzáférhetővé tettük azt a nagyméretű hollandi anyát, ami a legtöbb esetben a szoros működést okozza.
Egy nagyméretű csavaros-nyelű kulccsal, vagy svédfogóval óvatosan, érzéssel lazítsunk ezen az anyán. Próbálgassuk, hogy lazul-e a csap működése, és figyeljünk arra is, hogy csak keveset tekerjünk kifelé ezen az anyán, nehogy a csap folyni kezdjen. Ha egyértelműen érezzük, hogy a csap könnyebben, simábban mozog, akkor már csak meg kell találnunk az optimumot, és fordított sorrendben össze is szerelhetjük az egykaros csaptelepet. Mindezekhez még csak vízteleníteni sem kellett a rendszert.


Vízkőoldó - csere

Ha azonban a nagy hollandi anya lazítása nem jelez vissza, akkor valószínűbb, hogy a csaptelep gömbfeje elvízkövesedett. Ennek javításához már le kell venni a víznyomást a csapról, és csak ez után lehet a hollandit teljesen kitekerni, illetve az egész gömbfejet kiemelni. A műanyag alkatrész vízkőoldóba áztatása segíthet a bajon; egy-két óra hosszan tartsuk a műanyag alkatrészt háztartási vízkőoldóban, majd mossuk át alaposan, és szereljük vissza. Ha még így sem voltunk eredményesek, akkor már csak a gömbfej cseréje segíthet a bajon. A márkás csaptelepekhez mind kapható tartalék alkatrészként a komplett gömbfej.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.


Kis javítások otthon

Otthonunk állandó használatban van, emiatt szinte állandó karbantartást is igényel. Mindemellett folyton meg is hibásodik valami, mert ami elromolhat, az el is romlik. Haezeket időben nem...