Madárriasztók

2016-02-24 09:27:33 | Módosítva: 2016-02-24 09:35:21

A különféle madarak a nemcsak a lakókörnyezetekben lehetnek kellemetlenek, de a kertekben és a mezőgazdasági területeken is jelentős károkat okozhatnak. A galambok, seregélyek, szarkák és egyéb madarak főként az őszi, téli időszakban a lakóövezetekbe is betelepülnek. Leginkább az ürülékük folyamatos takarítása az igazi probléma. A madárpiszoknak ugyanis savas a hatása, és a legtöbb felületen nehezen eltávolítható foltosodást okoz. Ezen túl számos fertőzést okozó baktériumot is tartalmaz, ezért az ürülék gyors eltakarítása mellett a nem kívánatos madarak elriasztásával érdemes megakadályozni letelepedésüket. Ezt különféle eszközök alkalmazásával lehet elérni.


Távoltartás a cél

Mivel a madarak érzékenyen reagálnak a különféle villogó fényekre, zsinórra ragasztott fényes szalagokból, tükör darabokból saját kezűleg is készíthetők madárriasztó eszközök. A kellemetlen, zörgő hangok is zavarják őket, így az apró kavicsokkal töltött és zsinórral felfüggesztett fényes kis alumínium dobozok is elriaszthatják közelükből a hívatlan szárnyas látogatókat. Ilyen optikailag ható eszközök készen is megvásárolhatók. Az 50-60 cm hosszú, 5 cm széles színes, fénylő szalagok vagy rudacskák füzérei – változó helyre felerősítve – riasztják a madarakat. A szél hatására pörgésük közben a surrogó hangjukkal is zavarják a gyakori látogatásukat, letelepedésüket. A gazdaboltokban olcsón beszerezhetők, ám helyzetüket érdemes gyakran változtatni, nehogy a madarak megszokják a jelenlétüket.


Hatásosak lehetnek a különféle méretű ragadozó madarakat (baglyot, sólymot) formázó madár makettek, amelyeket akár az erkélyek korlátjaira erősítve, vagy a kertben bárhol, de jól látható helyeken rögzíthetők. Mégpedig a talajtól, vagy egyéb felülettől legalább 1,5-2 m-es magasságba, vagy faágak végére fel kötve. Beszerezhetők üreges változataik is, amelyek faágak végeire erősítve a szél hatására lebegő, vadászó állathoz hasonlítva riasztják el a leszállni készülő, portyázó szárnyasokat. Az ilyen makettek 25-60 cm-es méretválasztékban szerezhetők be. Ám, hogy a madarak ne szokják meg az ilyen „állvadászok” látványát, ezeknek a helyét is ajánlatos gyakran változtatni. Az épületek ablakaira is lehet a ragadozó madarakat utánzó matricákat ragasztani, ezek is elég hatásosak.
A madarak letelepedése acéltüskés madárriasztó csíkokkal is megakadályozható, ám ez csak olyan helyeken alkalmazható, ahol nem okozhatnak személyi sérülést, pl. ereszeken, párkányokon.

Hatásos riasztóeszköznek mondhatók a különféle óriási szemekkel mintázott riasztó léggömbök is. Az UV álló műanyagból készült madárriasztó lufik felületét ragadozó madár szemét utánzó, holografikus mintázattal látták el. A vadászboltokban kapható, egy csomagban 3 db léggömb van. Zsinórra, vagy rúdra erősítve a kertben vagy akár erkélyeken is elhelyezhető.

Az ultrahanggal működő madárriasztó készülékek számos változata is alkalmas a madarak elterelésére. Az elektromos impulzusokat kibocsátó készülékek választéka elég bőséges. Van, amelyik szakaszos hang kibocsátással, mások pedig változó frekvenciájú hangokkal zavarják el a madarakat. A hatáskörük azonban viszonylag korlátozott, az egyszerűbbek 20-40 m2-nyi területen fejtik ki zavaró hatásukat, a drágábbak az ultrahangok mellett akár természetes hangokkal kombinálva fejti ki. Más típusoknál a hangerőt is lehet szabályozni, így a hatótávolságuk is növelhető. Használatuk egyszerű, ám a szakemberek szerint az állandó hanghatású készülékek esetében a madarak némelyike egy idő után megszokja a zavaró hangot, így kevésbé hatásosak. A hangot kibocsátó elektromos készülékek áthelyezésével és a kibocsátott hangok teljesítményének növelésével a hatékonyságuk is növelhető.

Léteznek egyszerű, rövid ideig visító hangot adó készülékek is, ám ezek lakott környezetben nem használhatók, mert a hangjukkal nemcsak a madarakat, az embereket is zavarják. Az ilyen készülékek hangja akár 150-200 méteres sugarú körben hallhatók, így inkább mezőgazdasági területeken, gyümölcsösökben célszerű a használatuk. Az ultrahangos és szabályozható teljesítményű elektromos madárriasztók igen hatékonyak, többségük elemmel működik. Szakaszos működésűeknek csekély az energia igénye, de hálózati adapterről is megoldható a táplálásuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Galambdúctól a székely kapukig

Hazánkban is egyre többen térnek vissza a népi építészeti megoldásokhoz. A nádfedeles házak, a régi korokból merített építészeti megoldások azzal, hogy az épületben lakókat évszázadokkal repítik...


Ragadozó madár a Váci utcában

Ragadozó madárral riasztják el a galambokat a Váci utcában.