Galamb károk

2010-09-08 22:34:35 |

A nagyvárosokban igen komoly problémát okoznak a galambok. Ha egyszer "beköltöztek" valahová, igen nehéz dogunk van, mert ahol kikelt a galamb, ott marad elpusztulásáig. Az sem zavarja, hogy a már elhullott galambok tetemei mellett él. Épp ezért legfontosabb a megelőzés. Ne felejtsünk nyitva a padlás ablakát, a félrecsúszott tetőcserepet igazítsuk meg, cseréltessük ki a betört ablaküvegeket stb., mert a galambok ahová tudnak, oda beköltöznek.

Madárriasztó készítmények

Ezek a galambok és egyéb madarak távoltartására kifejlesztett készítmények, épületek, szobrok, repterek megóvására. Egyik sem irtószer, nem tartalmaznak mérgeket. A habspray szagtalan, ragacsos, Kedves szokás, de nagyon károsátlátszó réteget képez, amivel érintkezve kellemetlenséget okoz a madaraknak.
Egy másik, természetes növényi eredetű anyagokat tartalmazó elszoktató szer csak az állatok szaglására hat, az emberek számára kellemes, de a madarak számára elviselhetetlen.
Távol tartja a madarakat háztetőkről, háztetőn lévő napelemektől, fűtő berendezésektől, ablakpárkányoktól, csatornáktól, antennáktól, légkondicionáló berendezésektől, szellőző nyílásoktól, fészerektől, padlás gerendáktól, tároló helységektől, jelző tábláktól és egyéb helyektől, ahol madarak szoktak tartózkodni. Ártalmatlan emberekre, más állatokra vagy a növényekre. Ezen készítmények ellenállnak az időjárásnak, nem mosódnak le az esőben, nem folynak szét napsütéskor. Nem károsítják az épületek festését, könnyen eltávolíthatók. Áruk kb. 3000-4000 Ft.

Csak akkor vesszük majd észre, amikor már elviselhetetlen a tetőn zaj és a szag. Megjelennek a csótányok a nedves, meleg közegben, ami a galambtetemek és az ürülék alatt van. Léteznek galamb-specifikus paraziták is, mint például a galambpoloska és a galambatka. Ezek gyakran annyira elszaporodnak, hogy a házak falán sötét foltként vonulnak.

Az 1994/48. számú fővárosi köztisztasági rendeletet szerint, az illegális galambetetők pénzbírsággal sújthatók. Ez csak kiegészítése a fővárosi állattartási rendeletnek, amely szerint "tilos idegen állatokat a házba szoktatni, tilos erkélyen, bérházak udvarán, lichthofban városi galambokat etetni".

Soha ne etessük a galambokat, akkor talán nem nálunk fognak megtelepedni, és elszoknak tőlünk, új táplálék lelőhely után néznek. Az épületek homlokzatait és az ablakperemeket hálós vagy elektromos módszerekkel védjük meg galambok és azok guanója ellen. Korlátozzuk a galambok leszállását és a fészeképítést. Erre szintén a hálózás a megoldás; belső udvarok és erkélyek védelmére alkalmazható. A tüskés lemezek, kiegészítő riasztó eszközök is alkalmazhatók ellenük, galambriasztó eszközök széles skálája vásárolható meg. Manapság már a közintézmények is fel vannak szerelve ilyesmivel. Cikkünkben az egyszerű, könnyen elérhető egyéni megoldásokat mutatjuk be. Profi cégek épületfelmérés és helyszíni szemle után, személyre - illetve épületre - szabott ajánlatot adnak, vállalva az épületek mechanikus és elektronikus riasztókkal történő ellátását a műszaki megvalósíthatóság korlátain belül.

Madártüskék

Madártüskével védett eresz...A tompa végű tüskék nem sértik fel a madarakat, csak megakadályozzák őket a leszállásban és az ott tartózkodásban. Bárhol használható; ablakpárkányon, falakon, tetőn, esőcsatornán, kéményen stb. Átlátszó, UV-álló műanyagból készül, könnyen telepíthető. Flexibilis, ívelt felületekre való felhelyezéshez szilikonnal kell felragasztani. 8x50 cm ára kb. 2500-3000 Ft.

Riasztó szalagok

Fény és hanghatásával elriasztja a legtöbb madárfajtát. A színjátszó, holografikus szalag rendkívül csillogó felülete visszatükrözi a napfényt. Alkalmas gyümölcsfák, veteményesek, teraszok védelmére, galambok mellett varjak és seregélyek távoltartására is. 1 méteres csíkonként célszerű kilógatni. 5 cm széles, 30 méter hosszú szalag ára kb. 18 ezer Ft

Hálók

Rések, üregek, és nagyobb nyitott felületek védelmére való, megakadályozza a madarak berepülését az épületbe. Nagy szakítószilárdságú nylon ára kb. 1000 Ft/m2, horganyzott huzalból csavart fém háló 1500 Ft/m2.

Elektromos galambriasztó

A 0,5-1 percenként néhány másodpercig kiadott hang kellemetlen a madarak számára, így más élettér keresésére kényszeríti őket. Az etetett, szelídített galambok esetében általában hatástalan. A jó hatás érdekében célszerű kb. 20 méterenként egy-egy darabot elhelyezni. Tartós elemmel a készülék kb. 4-5 hónapig működik. A készülék által ciklikusan kibocsátott éles hang egyes háziállatokra, valamint az arra érzékeny emberekre zavaró hatással lehet, ezért a készülék üzemeltetési helyét ezek figyelembe vételével kell meghatározni. Ára kb. 5000 Ft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: galamb, kártevő, madár

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sárga lap: segítség a kártevő előrejelzésben

A sárga ragacslapos csapdákat akertészetekben üzemi méretekben, de kisebb hobbikertekben is használják. A sárga szín sok kártevőt vonz, így nagyobb területeken az ilyen lapok kihelyezése...


Készítsünk rovarhotelt

A biokertészkedési irányzatok mindegyikében lényeges elem, hogy növényeink védelme érdekében aknázzuk ki a hasznos élőlények nyújtotta segítséget, azaz a kert ne mesterséges, hanem minél...