Konyhakerti fűszernövények

A modern táplálkozásban egyre keresettebbek a zamatos fűszernövények, melyeket ha kertben termesztünk télen-nyáros friss zöldfűszerekkel ízesíthetjük ételeinket. Mivel azonban nem rendelkezik mindenki saját kerttel, ezért inkább az erkélyen, teraszon kialakítható fűszernövénykerteket mutatjuk be a következőkben. Ez a növényfajta nem túl igényes, minden gond nélkül növekszik edényekben, cserepekben Bár méretük így nem éri a konyhakertiekét, ízük ugyanolyan intenzív hatású.

Ha erkélyre, teraszra tervezzük fűszerkertünket az alábbi szabályok megszívlelendőek. Fontos a megfelelő fekvés. Az északi a legkevésbé ajánlott, bár itt is megterem a vizitorma és a metélőhagyma. Az ideális a nyugati és a keleti fekvés, mert ha a melegigényes fűszernövényeket közvetlenül olyan fal mellé állítjuk, amely több órán át napsütötte, akkor a fal naplemente után is sokáig sugározza ki a meleget. A déli fekvésű helyen jó, ha pergolára futtatunk fel babért, mert ez a növény elegendő árnyékot ad a többiek számára. Nem ajánlott a szeles, az 5. emeletnél magasabb erkélyeken kiakasztani a virágládát a mellvédre, mert itt nem fejlődnek a növények megfelelően.
Fontos, hogy mekkora az erkély terhelése. A növények súlya nem jelentős, de a befogadóedények plusz a föld, és az öntözés utáni súlynövekedés számításba veendő. A megengedett legnagyobb terhelés: 250 kg/m2.
2A termesztőedények kiválasztása nem csak látványkérdés, az is függővé teszi kiválasztásukat, hogy milyen növényeket ültetünk beléjük. A virágcserépben csaknem minden fűszernövény jól fejlődik, azonban ügyeljük az edény méretére. Azok a fűszernövények, amelyeknek nagy a gyökérlabdája, vagy karógyökere van, kellően nagy és mély cserépben legyenek. A fodros petrezselyem, kakukkfű és a kerti zsázsa alacsonyan gyökerező, ezért akár egy lapos virágtálban is vígan terem (1). Alapszabály; minél nagyobb a cserép, annál szebben fejlődik a növény. Az agyagcserepek alkalmasabbak növényeink számára, mint a műanyag edények, azonban az agyag pórusain sok nedvesség távozik el. Műanyag edényben csak a nedvességkedvelő fajtákat neveljük, mint például a petrezselyem, vagy a metélőhagyma, mert a víz csak felfelé párolog el.
A pangó nedvesség megelőzésére kavics- vagy homokréteget ajánlott az edény aljára helyezni, és utána jöhet a jó vízáteresztő talaj. A ládákban vagy virágtartókban egy kifolyónyílás kevés. Az edény aljára kerüljön 5-10 cm kavics, téglatörmelék, vagy kerámiakavics, esetleg hungarocell golyócskák. Erre jöhet a fátyolfólia, amely megakadályozza a közeg finom részeinek kimosódását (2).

Növényelhelyezés

3A cserepeket rakhatjuk emeletesen (3). Egy sor a földön, aztán egy sor padon, vagy alacsony emelvényen, de egy falipolc rendszer vagy gördülő faláda elkészítse sem jelenthet gondot egy ügyes kezű barkácsoló számára. Jól mutatnak a fali ámpolnák, amelyek lehetnek műanyagból, de igazán szépek a drót és fűzfakosarak is. Ennél a megoldásnál azonban ügyelni kell arra, hogy ne legyenek huzatos helyen. Ha nagy a teraszunk, egy régi létrát is átalakíthatunk "füvészlétrának".
Amennyiben nincs erkélyünk, teraszunk, egy jó helyen lévő ablak is megfelelő tere lehet a zöldfűszer-termesztésnek. A legideálisabb szintén a keleti-nyugati fekvés, de télen átköltöztethetjük növényeinket egy déli fekvésű ablakba. Az ablakpárkányokat kiszélesíthetjük befelé, vagy lefedhetjük a fűtőtestet is (4, 5). A cserepekben nevelt fűszereknek a legjobb, ha cserépalátéteken vagy kaspókban vannak. Ha az edények vízelvezető kifolyónyílásokkal rendelkeznek, akkor megelőzhetjük a túlnedvesedésüket.

Milyen földet válasszunk

4A készen kapható virágföldek általában nem alkalmasak, legfeljebb a lestyán, metélőhagyma, vagy a tárkony fejlődik jól bennük. A virágföld ugyanis tápanyaggal erősen dúsított típusú föld, és a benne lévő tápsókat a legtöbb fűszernövény csak kis mennyiségben hasznosítja. Lehet hogy erőteljesebben fejlődnek, de ennek az aromájuk láthatja kárát. Alkalmasak a tőzeggel dúsított palántaföld keverékek, amelyhez adagolhatunk még kevés homokot és meszet is. A talaj pH értéke 5,5-6,6 tartományban a legjobb. Megfelelőek a Florasca vályogföldből, tőzegből és perlit-golyócskákból álló keverékei is, de ezeket is kell homokkal, komposzttal vegyíteni. A kerti földet ugyancsak érdemes homokkal keverni, ajánlatos kőlisztet is hozzáadni, hogy a vizet és a tápanyagokat jobban magában tartsa. Ha vályogos a kerti talaj, akkor szintén homok-tőzeg vagy komposzt hozzáadást igényel. Egy érdekesség: a vakondföld (amit a vakond mélyről túr ki) is jól használható, de nem nagy tápanyagtartalmú, ezért a kerti földhöz hasonlóan pótlást igényel.

A következő számunkban a növények szaporításával, vetésével, a palántaneveléssel foglalkozunk.

Földkeverékek

Nagyon sovány közeg:
1/3 dúsított tőzeg, 1/3 homok, 1/3 komposzt; ideális a citromfűnek, kakukkfűnek, rozmaringnak, majorannának.

Félsovány közeg:
2/3 kerti föld + 1/3 komposzt; jó a bazsalikomnak, kapornak, petrezselyemnek, borsosmentának.

Tápanyagdús közeg:
1/3 kertiföld, 2/3 komposzt; homokot és tőzeget csak akkor igényel, ha kerti föld nagyon agyagos. Ebben a közegben jól terem a babér, lestyán, sarkantyúka és a tárkony.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kapor: több mindenre is jó

A kapor a tökfőzelék és a kovászos uborka elmaradhatatlan ízesítője, ámennél azért sokkal többre hivatott. Ez egy egynyári növény, ami évelőnek is tűnhet, hiszen ha egy kertben jól érzi magát,...


Mikrozöldség szezon van

Viszonylag új divatnak tűnik, ám már az 1980-as években létezett a módszer: az igen hasznos a mikrozöldségek termesztése és fogyasztása. Leginkább a csírazöldségekhez hasonlíthatók, csak azoknál...