Szempontok a készülékek kiválasztásához

Faapríték és pellet tüzelés

2010-06-23 14:28:42 |

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a berendezések szakszerű telepítéséhez szükségesek a szakági tervezők (építész, villamos, épületgépész) közreműködése, nagyobb készülékek esetén statikus, környezetvédő tervező is. A tervező meghatározza a beépítendő fűtőteljesítményt és tüzelési módot.

Tüzelőanyag kiválasztása

Az egyes tüzelőanyagoknak más-más előnye és hátránya van, ezért minden esetet „egyedileg” kell megvizsgálni. Fa alapú tüzelőanyagokkal megfelelő szabályozással, automatikus üzemmel magas-, éves szinten 93% fölötti tüzeléstechnikai hatásfok érhető el! ~2kg pellet 1m3 földgáznak felel meg. A jelenlegi földgáz árához viszonyítva pellettel kb. 60%, faaprítékkal kb 30%-ba kerül ugyanannyi hőenergia előállítása! Számos forrásból beszerezhető a tüzelőanyag, még nagyobb teljesítmény esetén sincs rendelkezésre állási díj.

Mire ügyeljünk a tervezés során?

  • Nagyobb hely szükséges, mint gázkazánok esetén
  • Káros az alacsony visszatérő hőmérséklet, ezért annak megemeléséről gondoskodni kell
  • Puffertároló beépítése a rendszer hatásfokát és élettartalmát növeli
  • A korszerű készülékek zárt rendszerre köthetőek, ezekhez megfelelő biztonsági berendezések szükségesek
  • A készülékek égési levegő utánpótlásáról gondoskodni kell
  • A készülékek hagyományos vegyestüzeléshez alkalmazható kéményekbe köthetőek, a kémény méretezése az épületgépész tervező feladata!

Nagyobb teljesítményű készülékek telepítése bejelentési kötelezettséggel jár.
Alkalmazható családi házaktól a társasházakig, ipari létesítményeken át a távhőszolgáltatásig. Számos pályázati lehetőség érhető el megújuló energiaforrások alkalmazására.
Bátran ajánlom tehát e korszerű és környezetbarát, gazdaságosan üzemeltethető berendezések alkalmazását. A készülékek kiválasztásnál a korszerű és automatikus berendezéseket válasszuk, hiszen ezekkel érhet el jelentős megtakarítást a készülék üzemeltetője.

Páger Szabolcs
épületgépész mérnök
Herz Armatúra Hungária Kft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kazánok fajtái

Fűtéstechnikával foglalkozó cégek prospektusait forgatva feltűnhet, hogy a teljesítményen, és a tüzelőanyag fajtáján kívül még milyen sok paraméterrel jellemezhetőek a háztartási felhasználású...


A tüzelőanyag helyes tárolása

Amikor kiválasztottuk a megfelelő tűzifánkat, gondoskodnunk kell a tárolásáról. A megvásárolt fa nem minden esetben száraz a megfelelő mértékben, a tüzeléshez 20% alatti nedvességtartalom az...