A mennyezet színe

2016-02-29 08:57:49 | Módosítva: 2016-02-29 09:03:22

„Trendi” szokás, hogy a lakó­helyiségek mennyezetét színesre festik. A hagyományos szín még mindig a fehér, amelynek számos előnye van. Az ettől való színeltérés adott esetekben lehet formabontó választás, ám ennek van számos hátránya is. Nem véletlen, hogy a mennyezeteket mondhatni tradicionálisan már régebben is és ma is többnyire fehérre festik.


Az köztudott, hogy a különböző színű festékek a ráeső fényt eltérő százalékban képesek visszaverni. Minél sötétebb egy szín, annál kevesebb a fényvisszaverő képessége. E téren a fehér szín a leghatékonyabb. A színeknek természetesen hangulatteremtő hatása is van, ám ezt inkább célszerű az oldalfalakon érvényre juttatni, a mennyezeten viszont nem mindig előnyös. A hófehérre festett mennyezet fényvisszaverő képessége egyrészt deríti a helyiség megvilágítását, másrészt jobban is érvényesíti a színes falak hangulati hatását. Este pedig a fehér mennyezet felülete egyenletesebben eloszlatva veri vissza a különféle világítótestek fényét is. A fehér szín egyébként kedvező hatással van a fizikai és lelki állapotokra is, derűt és a tisztaság érzetét kelti.

Fehérre festve ideális

Ezen kívül a mennyezet színének optikailag térformáló hatása is van. Az erőteljes színűre festett mennyezet szűkíti a helyiség térérzetét, míg a fehér tágítja. Különösen a kis alapterületű, természetes fény alig kapó helyiségekben nagyon hatásos a fehér mennyezet, de a tágasabb szobákban sem elhanyagolható a fehér mennyezet fényvisszaverő hatása. Nagy belmagasságú szobákban ezért szokás még az oldalfalak felső sávját is fehérre festeni, hogy tágasabbnak tűnjenek. A fehér mennyezetek ugyan hagyományt követőek, ám előnyösebbek a színre festetteknél a helyiség összhatásának tekintetében.


Ma már az sem különösebben nehéz megoldani, hogy a fehérre festett mennyezeti felületeket ne festett csíkozással, hanem díszítő jellegű szegélylécek felragasztásával lehessen határozottan és dekoratívan elválasztani az színes oldalfalak felületétől. Erre használhatók a különféle extrudált, könnyen felragasztható és változatos profilú polisztirol szegélylécek, amelyek dekoratívabb hatásúak, mint a hagyományos festett csíkszegélyek.

Az sem mindegy, hogy a mennyezet mennyire sima felületű, mert a felület fényvisszaverése miatt a felületi hibák is elég észrevehetők. Alapos glettelést és síkba csiszolást igényel a teljesen sima alapfelület, amire azután már könnyen felhordható a nagy fényvisszaverő képességű fehér alapszínt adó falfesték.A hengerelt felület megjelenése függ a használt festőhenger szálhosszúságától, ami kissé strukturált felületet ad, míg a velúrhengerrel teljesen sima felületek alakíthatók ki. Arra azonban számítani kell, hogy bizonyos idő elteltével a fehér festékek sárgulnak, mások pedig szürkülnek. Ez a festék márkájától és az abban levő színező pigmentektől függ. A tónusváltozás azonban csak évek alatt alakul ki, és szinte észrevehetetlen, ám egy frissítő felújító festés után nagyon is látható a különbség. A drága festékek tónusváltozása általában sokkal kevésbé és hosszabb idő alatt következik be, mint az olcsóbbaké.

Célszerű tehát a mennyezeteket továbbra is vakító fehérre festeni, mert ezzel derűsebb és világosabb lesz szinte minden lakóhelyiség.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Festőhengerek

Ha ma valaki lakásfestésre szánja el magát, a festék felviteléhez leginkább festőhengert használ. Ám ma már ezek választéka olyan bőséges, hogy az öntevékeny piktorok többnyire találomra választják...


Dekoratív falfestés

Bár most még aligha vállalkozna bárki lakásának a festésére, ám már most időszerű azon elgondolkodni, hogy milyen színekkel és festékekkel lehetne majd a falakat felújítani. Így teljesen újszerűvé...