4G LTE

Villámgyors mobil hálózat

2012-07-19 23:34:50 | Módosítva: 2012-07-21 17:19:48

Az LTE rövidítés az angol Long Term Evolution kifejezésből származik, és egy olyan új rádiós technológiát jelöl, amely teljesen IP-alapú, kis késleltetésű, nagyon gyors adatátvitelt biztosít különböző nagy sávszélesség-igényű szolgáltatások számára. Azaz nagyon gyors mobilinternetet biztosít.

A nagy sávszélesség, nagy sebesség elsősorban film és video tartalmak, illetve játékok számára fontos. Videókat, filmeket lehet nézni nagy felbontásban, a jövőben majd akár 3 dimenzióban is. Ezek a videók nagy méretűek, a letöltésükhöz nagy sebességű internet elérésre van szükség. Online játékok is akadás nélkül játszhatók ilyen sávszélességen, elsősorban azok, amelyeknél fontos a kis késleltetés (pl. valós időben futó stratégiai játékok, autós játékok). Digitális TV nézhető, és videokonferencia is szervezhető a gyors internet kapcsolat segítségével. Nagy fájlok tölthetők le, vagy fel rövid idő alatt. Az elkészült jó minőségű, akár HD, illetve később akár 3D-s tartalmakat útközben is meg lehet osztani majd a video-megosztó oldalakon.

A gyors mobilinternet jelenleg Budapest egyes területein érhető el. A tervek szerint 2012-ben Budapest egész területére kiterjed majd a lefedettség, a későbbiekben pedig a felhasználók igénye határozza majd meg a bővítés ütemét. A lefedettségi térkép azt mutatja meg, hogy jelenleg az előbb említett értékek hol érhetők el a gyakorlatban. A nemrég beindított T-Mobile 4G/LTE hálózaton elérhető garantált le és feltöltési sebességként 4000 kbps és 2000 kbps.

Jelenleg 40 GB-os adatcsomagban lehet előfizetni a 4G hálózatot, természetesen a lefedettségi területen kívül a csomag kisebb sávszélességgel (G/HSPA, EDGE valamit GPRS) működik.

A szolgáltató a csomagban foglalt adatmennyiség felhasználása után tájékoztató SMS-t küld előfizetéshez kapcsolódó SIM kártyára és egy további tetszőleges mobiltelefonszámra is. Innentől kezdve legfeljebb 128 kbit/s letöltési/feltöltési sebességgel mobil internetezhet tovább a felhasználó a fordulónapig, túlforgalmazási díj nélkül.

A minimális konfiguráció alatt nem érhető el a 4G/LTE által kínált legnagyobb sebesség, illetve az ennél gyengébb gépeket a magas átviteli sebességgel járó műveletek erősen lelassítják. A 4G/LTE kapcsolat által nyújtott legnagyobb adatátviteli sebesség erősen igénybe veheti a számítógépet, így használatához Core i3 processzoros konfiguráció javasolt. Minimális számítógép követelmények:

Core2 Duo 2.8 GHz processzor, 2 GB RAM, WinXP SP3 32 bit operációs rendszer, de javasolt a Windows 7 vagy Mac OS X Lion.

A 4G/LTE hálózat sebességének kihasználásához egy erre alkalmas modemre, valamint meghatározott SIM kártyára (úgynevezett USIM) van szükség. Fontos, hogy a 4G/LTE hálózaton a mobilinternet eléréséhez új APN szükséges (APN = Access Point Name = mobilinternet hozzáférési pont). A gyors hálózat eléréséhez a szolgáltató által biztosított modemeken ez az új APN az alapbeállítás. Az új APN használata miatt egyelőre egyes szolgáltatások korlátozottan vagy egyáltalán nem érhetők el, inkább csak internetezésre alkalmas a rendszer.

Az amerikai piaccal ellentétben Európában még nem terjedtek el a 4G LTE képes okostelefonok, helyettük a kifejezetten internetezésre szánt USB stickek, modemek kaptak kiemelt szerepet. Ez a helyzet megváltozni látszik, hiszen most már az öreg kontinensen is kezdenek feltűnni az „első fecskék”, pl. a HTC Velocity.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Virtuális valóság a tetőtérben

A legtöbb magyarra igaz, hogy otthona kiválasztásában a legfontosabb szempontok között szerepelnek azok, melyek az egészségre hatással vannak. Párhuzam vonható a fénytelen, nem megfelelő belső...


20 ezer forint támogatás régi mobil cseréjéhez

A hazai mobilszolgáltatók kivezetik 3G-hálózataikat. Ahhoz, hogy továbbra is élvezhessük a mobilinternet, így a digitális világ nyújtotta előnyöket, fejlett, 4G- és 5G-képes mobiltelefonokra...