Napelemek számokban

2021-03-24 09:15:54 | Módosítva: 2021-03-24 09:21:52

A napelemet tervezgetőknek azt az általános szabályt szokták mondani, hogy maximálisan akkora napelem kapacitást érdemes házunkra kiépíteni, amennyi az átlagos villanyáram fogyasztásunkat fedezi. Ezt egyszerűen ellenőrizhetjük magunk is, csak összesíteni kell éves áramfogyasztásunkat, és azt vetik majd össze a szakemberek a telepítendő napcellák éves várható termelésével.


Teljesítmény, ár, megtérülés

Aztán a valódi képet sok egyéb szempont árnyalja. Egyik oldalról az, hogy érdemes-e átállítani a fűtésünket elektromos alapon üzemelőre (pl. hőszivattyú, infrapanel stb.), ha ennek költségét is az ingyen energia fedezi majd. Ez a dolog gazdaságosságát nagyban megnövelné, de számba kell venni a másik legfontosabb kérdést, a beruházás értékét. Hiába tudunk kiszámolni viszonylag gyors megtérülést, ha a beruházás értéke messze meghaladja a keretünket. Ott van persze a hitel, de azzal sem árt óvatosnak lennünk, mert változhatnak az életfeltételeink.

A hazai rendszerek szinte kivétel nélkül a villamos hálózatra táplálnak vissza, mint egy virtuális akkumulátorként használva azt. Van hibrid üzemű inverter is, de a drága akkumulátorok miatt még nem terjedt el. Ahol nincs villamoshálózat, ott viszont szükség van az akkumulátoros rendszerekre.

A lakossági rendszereknél két dolgot kell figyelembe vennünk a megtérüléshez; a bekerülési költséget és az áram díját. Jelenleg a nappali áram díja 40 Ft/kWh környékén van. Egy átlagos családi ház havi fogyasztása 10-15.000 Ft között lehet, ezt egy 2,5-4 kW-os napelemes rendszer kinullázza. A havi 15.000 Ft-os villanyszámla évi 180.000 Ft-nak felel meg. Ehhez kell a 4 kW-os napelemes rendszer, aminek a bekerülési költsége 1.800.000 Ft körül van telepítéstől függően. Így a kettő hányadosából kijön, hogy 10 év alatt megtérül a rendszerünk. Tíz évvel ezelőtt még több, mint kétmillió Ft volt 1 kW teljesítmény kiépítése. Ez mára lecsökkent 500.000 Ft alá, így elmondhatjuk, hogy nagyot esett a napelemek ára az elmúlt évtizedben. Mára már nem ilyen ütemű az áresés, de ahogy fejlődik a technológia, úgy esik egy picit a napelemek az ára is. A munkadíj csak drágább lesz, az euró is hullámzik, így nem várható nagyobb árrobbanás.


Az alapszámokat befolyásolja még néhány tényező. Az egyik oldalon számolni kell a karbantartási költséggel és az amortizációval, a másik oldalon pedig az éves inflációval. Mivel a napelemek amortizációja kevesebb mint 0,7% évente, az infláció viszont 3,5% körül mozog, így itt is hasonló számok jönnének ki. Számba kell még vennünk az időjárás esetleges bizonytalanságát, bár 10 éves futamidőnél ez már nagyjából kiegyenlítődik, és a napelemek beépítésének minőségét – bele értve a munka minőségét is. Hiába jönne ki egy kedvező 10 éves megtérülés, ha a rendszerünk hamarabb tönkremenne, a gyenge minőségű beépített termékek miatt.

A megtérüléshez mindenképpen figyelembe kell venni a garanciát is. A napelemek kapcsán kétféle garanciáról beszélünk; teljesítménygaranciáról és termékgaranciáról. A teljesítménygaranciára uniós előírás van, ami annyit jelent, hogy 10 évre kell 90% és 25 évre 80% teljesítmény megtartás. A termékgaranciára pedig alapból 10 évet szoktak adni, a jobb minőségűekre 12 évet vagy még többet. Nincs bennük forgó, kopó alkatrész, itt csak az UV fény általi lineáris öregedéssel kell számolnunk.

Egy mai, korszerű napelem rendszert minimum 25 évre terveznek, de a várható élettartama ennél több lehet. Éves amortizá­ciójuk 0,7% alatt van, és 25 év múlva 80% lesz a teljesítményük, 35 év múlva is eléri még a 73%-ot, és egy 50 éves napelem is várhatóan 60% felett teljesít majd. Mindenképpen arra lehet számítani, hogy a napelem rendszer várható élettartamán belül bőségesen megtörténik a megtérülés.

Egy átlagos családi ház fogyasztásánál figyelembe kell venni az ott lakók számát is. Egy országos felmérés alapján 1 főnél 1616 kWh; 2 főnél 2234 kWh; 3 főnél 2822 kWh és 4 főnél 3480 kWh az éves átlaga a háztartási fogyasztásoknak. Ezeket a mennyiségeket egy 2-3 kW-os rendszer fedezi, aminek a költsége alap esetben 1-1,4 millió forint körül van telepítéstől függően. Ebben nagyjából a munkadíj is benne van, ami nagyságrendileg 2-300 ezer forint.


A napelemek teljesítményét három tényező határozza meg. A besugárzási érték, (hogy milyen erővel süt a nap), környezeti hőmérséklet és a légszennyezettségi érték. A gyártó úgy adja meg az adatlapon a teljesítményt, hogy 1000 W/m2 besugárzási értéken, 25 °C hőmérsékleten és 1,5 AM (AirMass) légszennyezettségi értéket számol. Ezek folyamatosan változnak az évszakok és az időjárás miatt, ezért állandóan változik egy napelemes rendszer leadott teljesítménye.

Télen is süt a nap, bár jóval kevesebbet, és alacsonyabban is jár, de az energiatermelés nem áll le. Igaz ilyenkor hidegebb van, ez jó hatással van a modulokra. Télen hozza az egész éves termelés 9,1%-át, ezt egy júliusi hónap önmagában megelőzi, de ez is pénz nekünk, hisz a villanyszámlánk közel 10%-át kitermeli.

Kétféle szilíciumcellás napelem van. A monokristályos és a polikristályos. A monokristályos jobban szereti a direkt fényt, ezért ezek inkább a délebbi országokban teljesítenek jobban. Nálunk inkább a polikristályos terjedt el. Olcsóbb is egy kicsit – a gyártási technológia miatt –, illetve ez a típus jobban szereti a felhős időt, a szórt fényt, így az éves hozama kedvezőbb.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Korlátlan energia a Holdon

A Blue Origin űrvállalat olyan módszert dolgozott ki, amellyel holdi törmelékekből hozhatók létre napelemes cellák.


Meddig lesz napelem stop?

Várhatóan október 1-jétől engedélyezi újra a kormány egyes körzetekben a hálózati áram visszatáplálását a háztartási méretű kis erőműveknél, azaz a napelemek esetében.