Ipari forradalom a szájápolásban

2010-01-28 19:34:40 | Módosítva: 2010-02-02 19:26:40

Az utóbbi évtizedben szinte mindent gépesítettek, miért maradt volna ki ebből a szájápolás? Mondhatnánk, hogy nagyanyáink is megvoltak elektromos fogkefe, szájzuhany vagy fogfehérítő készülék nélkül, ami igaz is, ám bizonyos esetekben jól jöhetnek e gépesített megoldások.

Már az egyszerű sem egyszerű

Hagyományos fogkeféket már alig lehet kapni. Van helyette rugalmas fejű, ami követi a fogsor vonalát, gumilamellával szerelt, hogy ne csak a keferész, hanem ez is segítsen a lepedék eltávolításában, de már nyelvtisztítóval egybeépített változatot is kaphatunk.
A fogkefék mellett érdemes alkalmanként fogselymet is használni, hiszen a szorosan álló fogak közé az ételmaradék bejut, a fogkefe szőrei kevésbé.
A fogselyem egy vékony műanyag szál, melyet az ételmaradékok és a lepedék fogak felszínéről és fogközökből való eltávolítására használnak. Fogorvosok mindennapi használatát ajánlják, mint kiegészítő eszköz a fogmosáshoz, ettől persze még messze vagyunk addig, amíg a fogmosás sem a napi rutin része sokaknál. A fogselyem kapható viaszozott és nem viaszozott formában. A viaszozott könnyebben becsúszik a fogak közé, ezen kívül némely változata fluoridokkal, mentollal vannak átitatva.
Levi Spear Parmly new orleans-i fogorvos nevéhez fűződik a fogselyem feltalálása. A második világháborúig nagyon kevesen használták. Miután azonban Dr. Charles C. Bass kifejlesztette a műanyag fogselymet, népszerűsége nőtt, mivel ez már kevésbé foszlott, rugalmasabb volt és nehezebben szakadt. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban nagy népszerűsítési kampányokat rendeztek, a lakosságnak csak 12%-a használja rendszeresen.

Fogkefével történő fogmosás közben a fogkefe sörtéi csak nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak be a fogak közé. Az itt lerakódott plakk, azaz lepedék úgynevezett approximális fogszuvasodáshoz, ínygyulladáshoz vezet. A fogselyemmel való tisztítás célja a fogak közt lerakódott ételmaradékok, és a plakk eltávolítása. Használatát célszerű pontosan elsajátítani, mert alkalmazásának is komoly technikája van, csak így hatásos igazán. Durván használva, vagy ínybetegségek esetén gyakran fogínyvérzést okoz.

Elektromos fogkefe: a lusták eszköze

Fogorvosok véleménye szerint nincs igazi különbség a hagyományos, vagy az elektromos fogkefe hatékonysága között abban az esetben, ha szakszerűen használjuk. Hagyományos fogkefével azonban könnyebb megunni a fogmosást, így egyszerűbb felületesen túlesni rajta.
A hagyományos fogkefék használata időigényes és jó kézügyességet igényel. A tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a felnőtt lakosság körében sajnos alig lehet találni olyant, aki képes tökéletes, lepedékmentes állapotot fenntartani. Ez a kézügyesség és a megfelelő türelem hiánya miatt van.

Az első elektromos fogkefék az 1940-es években jelentek meg, de ezek még nem jelentettek előrelépést a hatékonyabb lepedékeltávolításban. Az igazi áttörést a forgó, oszcilláló mozgást végző fejek jelentették, amelyek hatékonyságát számos klinikai vizsgálat is igazolta.
Az elektromos fogkefe mellett szóló érvek között kiemelkedő, hogy az egyéni kézügyességnek lényegesen kisebb szerepe van. Hatékonyabban távolítja el a lepedéket. Általában kisebb a fejrész, mint a hagyományos fogkeféknél, ami a fokozottan érzékeny egyéneknél előnyt jelent. Például, a terhesek esetén kisebb a fogmosás közbeni hányinger kialakulásának az esélye a kisebb kefefejnek köszönhetően. Az elektromos fogkefének vannak nyomásérzékelős és időjelzős változatai, így a fogmosás időtartamát sem lehet "véletlenül" lerövidíteni.
Hátrányuk a hagyományos fogkefékkel szemben, hogy drágábbak, és a rendszeres fejcsere sem olcsó. Nehezebben szállíthatók, több helyet igényelnek, az elemcserére idejében gondolni kell, bár már akkus változataik is vannak. A modern készülékek feje egyszerre rezeg és forog, percenként akár 15 000 kicsi mozdulatot téve, ami jelentősen segíti az alapos tisztítóhatást.

A szájzuhany

A szájzuhany egy nagyon jó kiegészítője a rendszeres és alapos fogmosásnak, hiszen a fogközökbe is bejut a vízsugár, kíméletesen masszírozza az ínyt, javítja annak helyi vérellátását.
Többféle egyszerű de hatásos változata már 15-20 éve kapható hazánkban. Az elektromos, pumpás megoldáson kívül van olyan is, ami egy egyszerű, a szájüreg formájához illeszkedő szerkezet, amit a zuhanyrózsa helyére kell felszerelni, és miután beállítottuk a megfelelő vízhőmérsékletet szájba venni.

Villogófényes fogfehérítő készülék

A fogorvosnál egy teljes fogsorfehérítés 40-70 ezer forint között mozog. Ezt házilag is elvégezhetjük, bár a kívánt hatás nagyban függ a fogaink eredeti, genetikailag kódolt fehérségétől. Így a fehérítő hatás egyénenként változó lesz.
A villogófényes fogfehérítő készülék egy egyelőre nem túl elterjedt, de nagyon modern termék. Ebben a fénytechnológiát egy egyszerű és kompakt tartósínnel integrálták. A fogfehérítő szettben a fény alkalmazása növeli és katalizálja a készlethez tartozó fogfehérítő szivacs fehérítő hatását. A villogófényes fogfehérítő készlet egy gyorsan ható fogfehérítő rendszer, mely 5 nap alatt látványos eredményt hoz.
A kezelés mindössze 20 percet vesz igénybe naponta, ívenként (alsó-felső fogsor), egymást követő 5 napon keresztül. A szivacscsíkkal alkalmazott fehérítő technológia pontos érintkezést tesz lehetővé a fogakkal, és ezáltal mélyebb, hosszantartóbb fehérséget eredményez. A készülék elemmel működik.

Fogkő, fogszuvasodás megelőzése természetes módon

A fogínygyulladás kezelésében azoknak a gyógynövényeknek, növényi készítményeknek van elsősorban jelentőségük, amelyek antibakteriális, vérzéscsillapító és összehúzó hatásokkal rendelkeznek, gátolják a fogínygyulladás kialakulásáért felelős baktériumok fejlődését, és enyhítik a fogínygyulladás tüneteit (vérzés, fájdalom). Rendszeres alkalmazásuk - a fogkövek eltávolítása után és a szakszerű fogmosás mellett - hatékony eszköze lehet a szájhigiéné fenntartásának és a súlyosabb formájú fogágybetegségek megelőzésének.

Erre használható gyógynövények: kamillavirágzat, cickafarkfű, orvosizsálya-levél, kakukkfű, borsmentalevél, illóolaj és mentol, fahéjfakéreg és illóolaj, szegfűszeg és illóolaj, eukaliptusz illóolaj, teafa illóolaj, édesgyökér, mezei zsurló, pásztortáskafű, aloe vera. Rengeteg gyógytea van, ami a szájüregi betegségek növényi készítményekkel való kezelésében nagy segítséget nyújthat. Naponta többször öblögessünk velük.
Az Indus só megakadályozza a fogkő képződését és a fogszuvasodást. Az Indus kristálysóból készített sóoldat képes a fogkő eltávolítására, a fogíny regenerálására, semlegesíti a szájban lévő nemkívánatos szájflórát! Mossunk fogat minden étkezés után 26%-os telített sóoldattal és öblögessünk 2-3 percen keresztül. Gyulladásos íny és nyitott sebek esetén csökkentsük a só koncentrációját.

Fogfehérítésre már sokan ismerik a szódabikarbónát, ám e helyett is válasszunk inkább gyógynövényeket. A kávé, tea és cigaretta okozta elszíneződésekre nagyon jó a tengeri só, vagy ha citromolajból cseppentünk egy cseppet a fogkefénkre. Ez néhány fogmosás után már érezteti hatását. Az ínyeink is érzékenyek, főként azoknál, akiknél mesterséges berendezés található. Kamillateát keverjünk össze búzavirággal és öblögessünk vele alaposan. A zsurlótea - minden esti öblögetéssel visszaállítja a száj PH értékét és ezzel megállítható a fogak romlása. A borsmenta levél pedig szájszag elűzésére kiváló
Cserszömörce levél és kakukkfű speciális kivonata. Fertőtlenít, csökkenti a fogíny-gyulladást, és -vérzést, toroköblögetésre is kiválóan alkalmas.
A zöld Dentomin gyógynövényes ásványi fogpor. Szájszag, ínysorvadásos tünetek, dohányzástól sárgult vagy fogköves fogak kezelésére kiváló. Garatgyulladás vagy nátha esetén 1 dl vízből és 1 teáskanál Dentominból készített szuszpenzióval gyakori gargalizálás ajánlott.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Loft életérzés, Otti kivitelezésben

A Loft az 1960-as években Angliából indult útjának, majd New Yorkban is teret hódított. Szó szerinti fordításban padlásteret, padlásszobát jelent. Ebben az időben, a nagyvárosokban sorra zártak...


Függöny tisztítása

A függönyöket három-, de max. hathavonta ki kell mosni, hogy a lakásban szálló por ne tudjon mélyen a szálak közé beülni. Ez különösen fontos ahófehér és nagyon világos színű, fényáteresztő...