Kávéfőző tisztítása, karbantartása

2022-11-01 18:47:57 | Módosítva: 2022-11-01 18:49:58

Kávéfőzőnk leginkább akkor mondja be az unalmast, amikor leginkább kívánunk egy frissítő vagy éppen felébresztő kávét. Olyankor – látszólag minden előzetes figyelmeztetés nélkül – csak zubog, duruzsol, és legfeljebb néhány csepp égett, keserű folyadékot enged ki magából. Jobb is ha ilyenkor nem gyötörjük tovább, mert még szét is robbanhat. Kávéfőzőnk leginkább akkor mondja be az unalmast, amikor leginkább kívánunk egy frissítő vagy éppen felébresztő kávét. Olyankor – látszólag minden előzetes figyelmeztetés nélkül – csak zubog, duruzsol, és legfeljebb néhány csepp égett, keserű folyadékot enged ki magából. Jobb is ha ilyenkor nem gyötörjük tovább, mert még szét is robbanhat.


A minden előzetes figyelmeztetés nélkül azonban nem stimmel. A gép igenis ad jelzéseket arra vonatkozóan, hogy átfolyó csövei vízkövesek már. Lassabban jön ki a kávé, kicsit égettebb, keserűbb az íze. De erre nem figyelünk fel, még húzzuk az időt a vízkőtelenítésre, pedig ez a művelet sokkal könnyebben elvégezhető addig, amíg a gépnek még van átfolyása.

Az „átfolyós” karos, vagy filteres változatok még nem tudják figyelmeztetni a felhasználókat az időszakos vízkőtelenítésre, de a félautomata, vagy az automata gépek már rendelkeznek ilyen funkcióval. Sokan már csak akkor veszik észre, hogy szükség lett volna a karbantartásra, miután a kávéfőző már eltömítődött és egyáltalán nem tud kávét készíteni. Éppen ezért legalább kéthetente javasolt ezen készülékek vízkőtelenítése, használattól függetlenül. Ne várjuk meg, amíg a gép „szól”, hiszen már az első használatnál lerakódhat vízkő a kávéfőzőben, és a lerakódások intenzitása független attól, hogy naponta hányszor főzünk kávét

Vízkőtelenítésre csak és kizárólag étkezési citromsavat szabad használni. A háztartási ecet nem tesz jót a kávéfőzőknek, mert bizonyos tömítések tönkremehetnek, és akkor használhatatlanná válnak arra az időre, amíg meg nem javítják őket. Az ásványi lerakódások eltüntetéséhez az étkezési citromsavat a gép víztartályába kell önteni, a megfelelő mennyiségű vízzel együtt. Fontos szempont hogy, amennyiben van a víztartályban szűrő, akkor azt mindenképpen vegyük ki előtte, mert az étkezési citromsav lerakódhat benne és akkor később negatívan befolyásolhatja a kávé ízét.Az automata kávéfőzőknél általában a leírás tartalmazza a vízkőtelenítés lépéseit. Ezeket érdemes betartani, és az előírásoknak megfelelően elvégezni. Amire figyelni kell ezeknél a készülékeknél, a víztartály szűrőjének eltávolítása mellett az, hogy olyan tálat vagy edényt helyezzük a kávéfőző elé, amelyben elfér a víztartály teljes tartalma. A készülék ugyanis kétszer át fogja mosni magát. Először az étkezési citromsavval kevert vízzel, másodszor pedig tiszta vízzel fogja elvégezni a vízkőtelenítést.

Az utólagos vízkőmentesítés nem minden készüléknél bizonyulhat hatásosnak. Ha valaki biztosra akar menni, akkor már eleve szűrt vizet töltsön a kávéfőzőbe. Ennek érdekében érdemes lehet beszerezni egy vízszűrő kancsót, amelyből már ásványi anyagoktól mentes csapvíz önthető a kávéfőző víztartályába.

A vízkőtelenítés mellett egyes gépeknél, így például az automata kávéfőzőknél kiemelt figyelmet kell fordítani más szennyeződések eltávolítására is. Ezeknél általános probléma, hogy a forrázó egységet sokan elfelejtik kitakarítani, ezért ott penész alakul ki. Éppen ezért rendszeres időközönként ajánlott kivenni a forrázó egységet, és folyóvíz alatt elmosogatni, mert csak így tudjuk eltávolítani a kávézaccos lerakódásokat.

Amennyiben a készülék csatlakoztatott tejtartállyal rendelkezik, akkor az adapterét és műanyag csövet is ki kell öblíteni, mert ennek elmulasztása esetén ezek az alkatrészek eltömődhetnek, ami végső soron az ideális minőségű tejhab elkészítését is megakadályozza.


Vízkőoldók kávéfőzőhöz

Hagyományos presszó kávéfőző vízkőoldásához természetesen a készen kapható szerek is alkalmasak, ha azt kifejezetten erre a célra árulják. Ez rá van írva a flakonra. Más „háztartási vízkőoldók” – amik csapok, szaniterek vízkőtelenítésére valók, a kávéfőzőhöz nem használható. A kávéfőzőhöz ajánlottak esetében nem szükséges nagyon „márka hűnek” lennünk. Minden nagyobb gyártónak meg van a saját vízkőoldója, ami persze 2-3-szor többe kerül, mint amit a háztartási kisboltban vagy a szupermarketben megvehetünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan tisztítsuk mosógépünket?

Évente egyszer érdemes alaposan kitakarítanunk a mosógépet, annak érdekében, hogy sokáig szolgálhasson minket, ruháink pedig valóban tiszták és illatosak lehessenek. Erre nem is lehet jobb alkalom...


Ecetet könnyebb készíteni, mint bort

A magasra nőtt, közel százéves almafák klasszikus gondozására, betakarítására nincs mód, de gyümölcsük almaecet készítésére kiválóan alkalmas. Az ecet számos módon hasznosítható a konyhában, a...