A világűr legnagyobb rakétája

2018-08-13 11:40:13 | Módosítva: 2019-01-03 14:10:31

A SpaceX amerikai űrkutatási vállalat központja a kaliforniai Hawthorne-ban található. 2002-ben alapította a dél-afrikai származású Elon Musk, akinek a nevéhez a PayPal és a Tesla Motorsmegalapítása is fűződik. A SpaceX fő célja kezdetektől fogva az űrrepülés költségeinek leszorítása, valamint a Mars kolonizációjának lehetővé tétele.


A február elején végrehajtott sikeres teszttel a világ jelenleg legnagyobb teljesítményű rakétája lépett ki a világűrbe. A Falcon Heavy segítségével a jövőben csaknem 64 tonnányi hasznos terhet lehet majd alacsony Föld körüli pályára állítani. A 70 méter magas, üzemanyaggal föltöltve 1400 tonnát nyomó szerkezettel a SpaceX embereket szeretne az űrbe juttatni, első körben fizető űrturistákat a Holdig, később akár a Marsig. A mostani tesztben a hasznos terhet Elon Musk meggypiros Tesla Roadstere helyettesítette ülésében egy SpaceX-szkafandert viselő bábuval.


A három Falcon 9-es rakétából összeépített monstrum hibátlanul emelkedett a levegőbe, majd közülük kettő, a gyorsítórakéták a terveknek megfelelően leváltak, és újra felhasználhatóan visszatértek a Földre. Mindkét gyorsítórakéta volt már egyszer használva: az egyik 2016 májusában vitte az űrbe a Thaicom-8 műholdat, és tért vissza sikeresen, a másik 2016 júliusában a Dragon teherűrhajót állította pályára, hogy felszerelést vigyen a Nemzetközi Űrállomásra.

A Falcon Heavy utolsó fokozata, ami a Teslát az űrbe repítette, az előírtaknak megfelelően kezdett működni, hajtóműve sikeresen újraindult és 7000 kilométeres magasságba emelte a szerkezetet, majd kb. hat órával a start után következett az utolsó hajtóműindítás, amivel Nap körüli pályára állt a Tesla.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tesla, űrhajó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ablaktörlő lézerrel

Ablaktörlőlapátok helyett lézersugarak tartanák tisztán a szélvédőt a szennyeződésektől a Tesla nemrég szabadalmaztatott eljárásában.


NASA új űrhajójának tesztprogramja

A NASA új űrhajójának első, egyelőre emberek nélkül végzett Hold körüli próbarepülésében az MTA Energiatudományi Kutatóközpontban működő Űrdozimetriai Csoport vehet részt, mely passzív dózismérő...