Téli zöldségek

2018-12-19 09:01:57 | Módosítva: 2018-12-19 09:01:57

Ez a meghatározás nálunk a jól eltartható zöldségnövényekre vonatkozott eddig, ám a tematikus kerti irányzatban ez mást jelent. Olyan növényeket, melyeket megtermelünk, de nem takarítunk be, hanem télen is a kertben hagyunk, és akkor szedjük csak le, amikor szükség van rájuk – akár a hó alól kikotorva.


Ilyen a csicsóka (Helianthus tuberosus), melyet régen a szegények krumplijaként is emlegettek. Inulintartalma miatt könnyen emészthető, cukorbetegek is fogyaszthatják. A növény 1,5-2 méter magasra is megnő, levelei, virágai a napraforgóéra hasonlítanak. A gumót nem is éri meg felszedni, mint a krumplit, mert hamar elveszti nedvességtartalmát, „gumis” lesz. Így még a tárolással sem kell bajlódni, hiszen nem fagy meg, télen is szedhető, de mindig csak annyit ássunk, ki amennyit elfogyasztunk. Ehető nyersen, de süthető, pogácsa is készülhet belőle, sőt lekvár vagy ivólé formában is elkészíthetjük.

A káposztafélék közül is sok olyan van, ami fagyálló. Jó példa a bimbóskel (Brassica oleraceae L. convar. gemmifera), mely szintén a kertben maradhat télire, és akár a főzésre szánt kelbimbókat a havas levelek alól is leszüretelhetjük. Igazi zöldségújdonság az óriás káposzta (Brassica oleracea longata), erre Grosz Tamás nagykörűi gyűjteményében figyeltünk fel. Ez egy nem fejesedő faj, akár 1,5-2 méter magasságúra is megnőhet, így érdekes látványú, és nagy díszítő értékű a kertben. 2-3 évig él, és ez idő alatt egész évben, télen is szedhetők levelei, melyek felcsíkozva használhatók ugyanúgy, mint más káposztafélék. Markáns káposzta íze van, így más köretek mellé téve kis mennyiségben is meghatározza az ízeket. Rengeteg más káposztaféle van még, melyek színes és fodros leveleikkel jól mutatnak a tányéron is. A dísznövényként árusított díszkáposzták is ehetőek egész télen.


Mikrozöldségek

A téli vitaminpótlást sokan oldják meg csíráztatott zöldségekkel. A mikronövények is majdnem ilyenek, csak itt kicsit tovább neveljük őket. A mikrozöldségeket nevelhetjük cserépben, ablakpárkányon, de már vásárolhatunk beltéri propagator nevű eszközt, ami egy mini üvegház. Ez gondoskodik a növények vízellátásáról, és még fényt is juttat nekik, hiszen beépített LED-es növénylámpával rendelkezik, ami olyan típusú fényt bocsát ki, ami a növények fejlődéséhez kell. A mikrozöldségek gyakorlatilag a csírazöldségnél idősebb, a kifejlettnél fiatalabb növények. Ami jó csírazöldségnek, az jó mikrozöldségnek is, így salátaféléket, retket, búzát, lucernát, hagymát, zsázsát és még számtalan más növényt vethetünk, majd arathatunk 4-10 centiméteres korában egy napos ablakpárkányról, vagy akár télen is a szobában.

Néhány lehetséges tematikus mini gyűjtemény mintáját írtuk most itt le, de számos más kreatív csoportosítás is lehetséges. Körbevehetjük magunkat ehető virágú növényfajokkal, díszítő értéket is képviselő zöldségekkel, olyan fajokkal, melyek leveléből tea főzhető (menták, ánizsizsópok, mindnek rengeteg szín és formaváltozata van)… És így a kert, vagy a szobai növényeink a szépségük mellett más értelmet is nyernek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Burgonya helyett: csicsóka

Az édesburgonya megismerése után érdemes szót ejteni egy másik krumpli-alternatíváról, a csicsókáról is. A csicsókát „szegény ember burgonyájának” is nevezték, feltehetően igénytelensége miatt,...


Mikrozöldség szezon van

Viszonylag új divatnak tűnik, ám már az 1980-as években létezett a módszer: az igen hasznos a mikrozöldségek termesztése és fogyasztása. Leginkább a csírazöldségekhez hasonlíthatók, csak azoknál...