Csempefestés

2018-12-19 08:46:54 | Módosítva: 2018-12-19 08:51:40

Ha csupán színt cserélnénk, burkolatot nem, és csak átmenetileg és nem az örökkévalóságig tervezzük így hagyni a felületet, akkor dönthetünk a csempefestés mellett. Hasonló módon járunk el, mint bármely tárgy festésekor, és ha gondosan dolgozunk, akkor pár évig biztosan nem lesz vele probléma, még úgy sem, hogy vegyszerekkel takarítjuk. Hosszú évtizedekre viszont ne számítsunk, ezek a festékek kopnak használódnak, pattogzanak. Ahol túl nagy igénybevételnek vannak kitéve – pl. zuhanyozó oldalfala és padlócsempéje – oda egyáltalán nem ajánlható.


Nem az örökkévalóságnak

Az előkészítés során azonban nagyon oda kell figyelni arra, hogy a felület makulátlanul tiszta és zsírmentes legyen. Első lépésként tehát nagyon alaposan tisztítsuk meg a felületet: zsírtalanítsuk, portalanítsuk, ha szükséges, az egyenetlenségeket csiszoljuk le. A zsíros, poros felületen az alap nem tapad meg rendesen. Azokat a részeket, amiket meg kívánunk óvni a festéktől – szerelvényeket, nyílászárók keretét stb. – maszkoló szalaggal takarjuk le.

A csempe-, illetve más, nem nedvszívó felületek festés előtt speciális alapozást igényelnek, voltaképpen ezen a „tapadó­hidat” képző alapozáson múlik a tartósság. Az egyik legalkalmasabb a Tikkurila Otex alapozó festéke, szinte bármilyen felületen, csempén is nagyszerűen tapad. Érdemes azonos márkájú festékcsaládban gondolkodni, de nincs gond azzal sem, ha más márka fedőfestékével folytatjuk.


Az alapozó felhordásához legjobb a festőhenger, mert egyenletesen eldolgozható vele a festék, és viszonylag gyorsan tudunk haladni a munkával. Ha az ecset mellett döntünk, igyekezzünk szálmentesen eldolgozni a festéket. Tartsuk be a szükséges száradási időt (kb. 24 óra), majd hordjunk fel az alapozó festékből egy második réteget. Végül jöhet a szín, ugyancsak két rétegben. Ez lehet pl. a vízzel hígítható Trinát Unitop, ennek nagyon jó a fedőképessége, jól terül, és szép a fénye. A fedő festékréteget még érdemes plusz védelemmel ellátni kopás, karcolás ellen, amire pl. alkalmas a Köber – ugyancsak vizes bázisú parketta lakkja.

Általánosságban elmondható, hogy a tapadóhíd és a fedőfesték megválasztásakor egyaránt feltétlenül tartós, jó minőségű terméket vegyünk. Zománc- és alkidfestékek egyaránt szóba jöhetnek, attól függően, milyen terhelésnek lesz kitéve a későbbiekben a felület. A csempefestés kényes dolog, olyan felületen, amelyet gyakran kell súrolni, esetleg sokan járnak rajta cipőben, nem lesz tartós. Ez nem a festék hibája. Amennyiben pedig víz érheti az új csempét, érdemes extra megerősítésről – vízzáró rétegről – gondoskodni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A sárga szekrény

Egy régi olajfestékkel festett szerkezetileg ép, kicsit már kopott szekrényt újítottam fel a nyár végén. Ebben a szekrényben volt egy „titkos” Magyar Királyi pecsét is, tehát a korát tekintve...


Hasznosítsuk jól a támogatást

Az otthonfelújítási támogatás segítségével nemcsak a felújítási kiadásainkat felezhetjük meg, hanem az ingatlanunk értékét is jelentősen növelhetjük, amennyiben ezt a pénzt ingatlanunk...