Tematikus kertészkedés

2019-01-10 07:39:47 | Módosítva: 2019-01-10 07:56:09

Hazánk kertészeti kultúrájára mindig hatással van valamilyen divat – ami persze nem baj. Az 1900-as években a bolgárkertészet, majd a Szovjetunió adta az irányvonalat, utána a század végén inkább a nyugati országok iránymutatása lett a meghatározó. Pedig van még lehetőség bőven.

Szép és még másra is jó

Nekünk, magyaroknak az egzotikum azt jelenti, hogy valami távoli, melegebb égövi ország növényeit igyekszünk életben tartani több-kevesebb sikerrel az itteni körülmények között. Ami sokszor nagy kihívás, mert a nyaraink ugyan jó melegek, a tél azonban hideg, tehát a nem fagytűrő növényeket a szobában kell tartani. Ott pedig kevés a fény, ami miatt megnyúlhatnak, megbetegedhetnek. Ha hűvös helyen teleltetünk, hogy ne legyen télen növekedésben a növény, annak is vannak nehézségei: legyengülés, teleltetési kórokozók (liszteske, pajzstetű) megjelenése.

Van azonban még pár számunkra felfedezetlen világrész, ilyen például Kína növényzete. Kína jó nagy kiterjedésű ország, emiatt rendelkezik olyan éghajlatú területekkel is, melyek nagyon hasonlítanak hazánkéhoz, tehát az onnan származó növények nekünk egzotikusak, mert ismeretlenek, ám könnyebben tarthatók, mivel igényeik megegyeznek azzal, ami a mi éghajlatunkon alapból adottak.

A tematikus kertészkedési lehetőségek bemutatásával szeretnénk kedvet csinálni ahhoz, hogy akár szobában, akár kertben ne csak azért tartsunk valamit, mert szép, hanem mert érdemes megismerni más oldaláról is a növényeket. Nagyobb kertészeti árudákban már kaphatók díszes cserepekben összeültetett fűszernövények „pizza” felirattal. A marketing ötletessége itt tényleg hasznos, hiszen e dekoratív cserepekben 3-4 olyan növényfaj van összeültetve, ami pizza készítéskor felhasználható zöldfűszerként. Ez is már egy kis tematika, de ennél sokkal komolyabb és érdekesebb dolgok is kiderülnek, ha az ember megismeri Halmy Péter magángyűjteményének a növényeit, aki pont e tematizálás híve.

A nálunknál fejlettebb kertkultúrával rendelkező országokban egyre inkább előtérbe kerülnek a tematikusan kialakított növény együttesek. Ausztriában szinte minden kisvárosban van gyógynövényes-fűszernövényes ágyás, amit a város tart fenn. Az ott lakók pedig nem legelik tarrá ezeket, de senki nem szól azokra, akik pár levelet elvisznek, vagy amiből sok van, egy-egy tövet kiemelnek – hiszen ezért vannak. Ez a közösségi fűszerkertészkedés nálunk még nem divat (pár helyen elvétve már Magyarországon is van ilyen), de a tematikus kertészkedéshez hátha sikerül egy kicsit kedvet csinálni. Mivel nyakunkon a tél, itt az idő eltervezni, mit szeretnénk jövőre látni a kertünkben, de egyes tematikus projekteknek akár télen is neki lehet kezdeni.

Ehető szobai zöldségek és adaptogén szobai gyógynövények

Halmy Péternek a gyűjteményében több olyan szobanövény is van, melyek szépek, de emellett ezekből akár egy salátát is összerakhatunk bármikor.

Ilyen többek között az okinawa spenót, vagy egy másik szobai dísznövényként is tartható faj a bazella, más néven a malabári spenót. De amikor megismerjük a gulant, a gotu kolát vagy a pekingi füvet, kiderül, hogy ezek keleten híres gyógynövények, érdemes belőlük naponta egy-egy levelet elfogyasztani. Amikor felvetettem, hogy hazánkban a gyógynövényeket legtöbben teaként fogyasztjuk, Péter erre azt mondta, hogy ő néha lusta megcsinálni egy teát, de a lakásban jártában-keltében ezekből a napi egy-egy levelet sokkal egyszerűbben el tudja fogyasztani. A képeken látható növények tényleg szépek, de hasznosak is. Ezek nálunk még szinte ismeretlen fajok, ám érdemes lenne őket jobban megismerni. A leírások egy másik gyűjtő Kovács Zoltán Péter segítségével készültek.


Jávai ginzeng

(Talinum paniculatum)
Elképesztően sokat tud ez a nálunk cserepes növény, nem véletlenül, hisz számos szteroidszerű, ösztrogénszerű és más hatóanyagot tartalmaz. Vaskos gyökere a ginzengnél is hatékonyabb vitalizáló szer, levele nyersen is csipegethető, ehető, enyhén gyógyhatású. Magról szaporítható.


Angyalfű, Pekingi fű
(Murdannia loriformis)Miután egy rákos beteg meggyógyult a zöld részeiből készült turmix-kúrától, kutatni kezdték. Azóta számos tumornál igazolták gátló, kórlefolyás lassító és számos egyéb gyógyhatását. Szubtrópusi, de igénytelenül nő, mint a csalán, nálunk cserepesként tartható, főleg sarjhajtásokkal szaporítható.


Fűrészkaktusz

(Aloe arborescens)


Igazából nem kaktusz. Valójában a leghatékonyabb aloé, ennek gyógyhatását és hatóanyagait kezdték el kutatni először – több, mint száz éve –, és csak később kerültek képbe a ma sokat emlegetett, jóval nagyobb gélhozamú, gyorsabb növekedésű fajok, mint az Aloe vera Barbadensis. Sajnos gélhozama kevesebb és lassan nő, de csodaszép növény. Oldalhajtásai legyökereztetésével szaporítható.


Okinawa-spenót
(Gynura crepioides)Okinawán ez az egyik fő eledele a világ leghosszabb életű embereinek. Levelei nyersen is ehetők, vagy spenótként elkészíthetők. Évelő, nálunk cserepesként tartható növény, hajtásvégek legyökereztetésével szaporítható.


Tengeri hagyma
(Urginea maritima)Nem ehető, sőt mérgező a hagymája, levele! 50 éve még jól kiporciózott patikaszer volt, ma a leveleit külsőleg alkalmazzák a népgyógyászatban. Hagymájával, leveleivel díszítő cserepes növény, sarjhagymáival szaporítható.


Gulan, Jiogulan
(Gynostemma pentaphyllum)A gulan tulajdonképp nem más, mint egy cserépben nevelhető gyógyszer. Elég néhány levelét naponta teának, vagy salátában felhasználni, már érezhető a gyógyhatása. Mindemellett ez a dekoratív kúszónövény a szobánkba, a télikertbe, a balkonra vagy a teraszra is tehető. Erősíti az immunrendszert, javítja a vérkeringést csökkenti a koleszterinszintet, antioxidáns hatású, szabályozza az anyagcserét, megelőzi a stressz által okozott betegségeket, erősíti az idegrendszert A gulan kiváló a kimerültség ellen. Hasonló a hatása, mint a ginzengnek, csak a nagyobb koncentrációjú hatóanyagot mutattak ki benne. Ezen kívül pozitív, harmonizáló hatással van a közérzetre. A növény Kína déli részéből származik, ahol a „halhatatlanság növényének” nevezik, mert úgy tartják, hogy azon a területen, ahol rendszeresen fogyasztják a gulan-teát, ott a lakosság nagy része 100 évnél is tovább él.


Gotu Kola, Ázsiai gázló
(Centella asiatica)A gotu kola néven ismert ázsiai gázló főleg a keleti világban népszerű, ahol gyakran az „élet forrásaként” emlegetik. Ezen becenevét egy legenda ihlette, amely szerint egy füvész kétszáz éves koráig élt, mert napi szinten fogyasztotta a növényt valamilyen formában. A gotu kola asiaticoside és madecassoside tartalmának köszönhetően segíthet megelőzni, vagy késleltetni a krónikus vénás elégtelenséget. Ez az állapot akkor alakul ki, amikor az erekben található „szelepek” elgyengülnek vagy károsodnak, ami a vér felgyülemléséhez vezet a láb ereiben. Ez visszerekhez vagy vérrögökhöz vezethet.


Brahmi
(Bacopa monnieri)Egy olyan gyógynövény, amit az ayurvédikus gyógyászatban az idegrendszer erősítésére, memória- és koncentrálóképesség növelésére, asztmára, Alzheimer-kór kezelésére használnak. Szorongás-oldó gyógyhatású szerként is alkalmazzák az ayurvédikus orvoslásban, javítja a szervezet stressz tűrő képességét. Télen szobában, nyáron a kertben is tartható, nagyon vízigényes, akár vízinövényként is tartható faj. Évszázadok óta alkalmazzák a memória erősítésére és az összpontosítás elősegítésére. Támogatja az idegrendszert, ezért jótékony hatással van a gyomorfekélyre. Alzheimer-kór esetén hatásos lehet, mert serkenti az ingerület átvitelt.

Az utóbbi gyógyhatású növények azért is lettek híresek eredeti hazájukban, mert ott máshogy állnak hozzá a gyógyításhoz. Ezek adaptogén gyógynövények. Míg hazánkban egyes betegségekre vagy tünetekre használunk fel gyógynövényeket, az adaptogén csoportba tartozóknak más a hatásmechanizmusuk. Ezek lényege, hogy nem egy-egy körülhatárolt betegségre jók, hanem segítenek az emberi szervezet lelki és fizikai stresszel kapcsolatos ellenálló képességét fokozni. Ez is egy jó tematika, ha ilyen széles hatókörű immunerősítő növényekkel vesszük körbe magunkat.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűszer- és gyógynövények

Előző lapszámunkban írtunk Nagy Zoltán isaszegi kertjéről, amely a fűszer- és gyógynövények igazi tárháza lett, az alábbiakban pedig bemutatunk néhányat a legérdekesebbek közül. A kertet...


Illatos gyógyvizek

Akinek van otthon pálinkafőzője, nagyon egyszerűen készíthet vele akár friss, akár szárított gyógynövényekből hidrolátumokat is. Ezek egyébként az illóolaj gyártás melléktermékei, ám ha nincs...