Kapuautomatizálás

2018-11-29 08:56:53 | Módosítva: 2018-11-29 09:05:41

Az ősz beköszöntével egyre hidegebb, csapadékosabb lesz az időjárás. Ilyenkor többször fordul meg a fejünkben, hogy milyen jó lenne, ha nem kellene kiszállni a fűtött kocsiból, kinyitni a kertkaput, garázskaput. A Kling Kft. termékpalettáján többféle kapumozgató motor típusból lehet választani. Először is azt kell meghatároznunk, hogy milyen kaput szeretnénk motorosítani: garázskaput, szárnyaskaput, tolókaput. Most a garázskapu motorosításáról lesz szó.


Ha garázskaput szeretnénk automatizálni, akkor abból kétféle motorosítás létezik a kapu típusától függően. Általánosságban a lakossági kaput húzómotorral, az ipari kaput pedig tengelyvégi motorral lehet automatizálni. Lakossági kapuról akkor beszélünk, ha a kaput családi felhasználásra, átlagosan napi 4-5 nyitásra-zárásra használják, és 5000 mm szélességet, valamint a 3000 mm magasságot nem haladja meg a mérete.A húzómotor két részből áll, a motorfejből és a sínből. A motorból többféle erősségű létezik (általában 600 N, 800 N, 1000 N), hogy melyiket válasszuk, azt a kapu mérete határozza meg. A sín lehet láncos és bordásszíjas. A láncos megoldás erősebb, a bordásszíjas változat pedig csendesebb működést biztosít, de a biztonság érdekében szálerősítéssel rendelkezik. Amennyiben a garázs különálló épület, jó megoldás lehet a láncos kivitel. Ha a garázs a lakóépület részét képezi, és mondjuk hálószoba is van felette, akkor mindenképpen a bordásszíjas változatot válasszuk. A húzómotorok nyomatékérzékeléssel vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy akadály érzékelése esetén a motor megáll és visszanyit. A nyomatékérzékelés érzékenysége állítható.


További biztonsági kiegészíthető is köthető a húzómotor vezérlésére, mint például a fotocella. Ezt általában a garázskapu két szélére, a talajtól mért kb. 50 cm magasságban szokták felszerelni. A fotocella funkciója, hogy ha a kapu záródása közben valami vagy valaki (gyerek, kisállat, autó) a fotocella útjába kerül, akkor a kapu megáll, így megakadályozza, hogy a kapu valakire, vagy valamire rázáródjon, megelőzve a balesetveszélyt, vagy anyagi károkozást.


Van egy másik kiegészítő is, amire gondolnunk kell, ez pedig a külső kireteszelő. Amennyiben zsák garázsunk van, azaz nincs másik bejárat a garázsba, akkor célszerű ezt a kis kiegészítőt is kérnünk a motorhoz. Áramszünet esetén a motorsínen található kireteszelő kart – illetve a motort – csak ezzel a külső kireteszelővel (bowdenes toldás zárral, amit a kapulap külső oldalára szerelnek fel) lehet oldani, és így szükség esetén kézzel lehet működtetni, nyitni-zárni a kaput.

Általánosságban az 5000 mm szélesség és 3000 mm magasság felett már ipari kapuról – pl. társasházakban – beszélünk. Működtetés szempontjából az ipari kapu lehet motoros – tengelyvégi motorral, vagy kézi láncos felhúzós kivitel. A motorokból létezik 230 V-os és 400 V-os (háromfázisú) változat. A motorosítás lehet ember jelenlétében vagy automata működtetésű. Automata működtetés esetén kötelező élvédelemmel kiegészíteni a rendszert. A tengelyvégi motorhoz lehet láncos felhúzót vagy billentős kireteszelőt kérni.


A motor vezérlése lehet beépített vagy különálló. A beépített vezérlés az olcsóbb változat, de mivel a vezérlés a motorral együtt van, így a vezérlés beállításait a kapu tengelymagasságában kell elvégezni. A talajtól 1,5 m magasságban elhelyezett nyomógombot kell bekötni a vezérlésbe. A különálló vezérléses változat esetén csak a motort kell a tengelyre feltenni. A vezérlést, amin már a fel-le-stop nyomógombok előre be vannak építve, 1,5 m magasan kell a falon elhelyezni. Így a talajról már könnyedén elvégezhetők a beállítások a vezérlésen, és egy esetleges hiba vagy karbantartás esetén sem kell a kapu tengelymagasságáig felmászni, hogy elérjük a vezérlést.

Kling Kft.
1106 Budapest, Gránátos u. 6.
Telefon: 433-166
kling@kling.hu
www.kling.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akril munkapult

Akril alapú pultlapok előnye a teljesen folytonos felület. Nincsenek rések, illesztések, bármekkora méretű vagy formájú pultlapról legyen is szó. Eztaz anyagot a DuPont cég fejlesztette ki...


Garázskapu állami támogatással

Az otthonfelújítási program a támogatott projektek között két megfogalmazásban is nevesíti a garázst. Egyrészt „a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem...