Kapuautomatizálás

2018-11-29 08:56:53 | Módosítva: 2018-11-29 09:05:41

Az ősz beköszöntével egyre hidegebb, csapadékosabb lesz az időjárás. Ilyenkor többször fordul meg a fejünkben, hogy milyen jó lenne, ha nem kellene kiszállni a fűtött kocsiból, kinyitni a kertkaput, garázskaput. A Kling Kft. termékpalettáján többféle kapumozgató motor típusból lehet választani. Először is azt kell meghatároznunk, hogy milyen kaput szeretnénk motorosítani: garázskaput, szárnyaskaput, tolókaput. Most a garázskapu motorosításáról lesz szó.


Ha garázskaput szeretnénk automatizálni, akkor abból kétféle motorosítás létezik a kapu típusától függően. Általánosságban a lakossági kaput húzómotorral, az ipari kaput pedig tengelyvégi motorral lehet automatizálni. Lakossági kapuról akkor beszélünk, ha a kaput családi felhasználásra, átlagosan napi 4-5 nyitásra-zárásra használják, és 5000 mm szélességet, valamint a 3000 mm magasságot nem haladja meg a mérete.A húzómotor két részből áll, a motorfejből és a sínből. A motorból többféle erősségű létezik (általában 600 N, 800 N, 1000 N), hogy melyiket válasszuk, azt a kapu mérete határozza meg. A sín lehet láncos és bordásszíjas. A láncos megoldás erősebb, a bordásszíjas változat pedig csendesebb működést biztosít, de a biztonság érdekében szálerősítéssel rendelkezik. Amennyiben a garázs különálló épület, jó megoldás lehet a láncos kivitel. Ha a garázs a lakóépület részét képezi, és mondjuk hálószoba is van felette, akkor mindenképpen a bordásszíjas változatot válasszuk. A húzómotorok nyomatékérzékeléssel vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy akadály érzékelése esetén a motor megáll és visszanyit. A nyomatékérzékelés érzékenysége állítható.


További biztonsági kiegészíthető is köthető a húzómotor vezérlésére, mint például a fotocella. Ezt általában a garázskapu két szélére, a talajtól mért kb. 50 cm magasságban szokták felszerelni. A fotocella funkciója, hogy ha a kapu záródása közben valami vagy valaki (gyerek, kisállat, autó) a fotocella útjába kerül, akkor a kapu megáll, így megakadályozza, hogy a kapu valakire, vagy valamire rázáródjon, megelőzve a balesetveszélyt, vagy anyagi károkozást.


Van egy másik kiegészítő is, amire gondolnunk kell, ez pedig a külső kireteszelő. Amennyiben zsák garázsunk van, azaz nincs másik bejárat a garázsba, akkor célszerű ezt a kis kiegészítőt is kérnünk a motorhoz. Áramszünet esetén a motorsínen található kireteszelő kart – illetve a motort – csak ezzel a külső kireteszelővel (bowdenes toldás zárral, amit a kapulap külső oldalára szerelnek fel) lehet oldani, és így szükség esetén kézzel lehet működtetni, nyitni-zárni a kaput.

Általánosságban az 5000 mm szélesség és 3000 mm magasság felett már ipari kapuról – pl. társasházakban – beszélünk. Működtetés szempontjából az ipari kapu lehet motoros – tengelyvégi motorral, vagy kézi láncos felhúzós kivitel. A motorokból létezik 230 V-os és 400 V-os (háromfázisú) változat. A motorosítás lehet ember jelenlétében vagy automata működtetésű. Automata működtetés esetén kötelező élvédelemmel kiegészíteni a rendszert. A tengelyvégi motorhoz lehet láncos felhúzót vagy billentős kireteszelőt kérni.


A motor vezérlése lehet beépített vagy különálló. A beépített vezérlés az olcsóbb változat, de mivel a vezérlés a motorral együtt van, így a vezérlés beállításait a kapu tengelymagasságában kell elvégezni. A talajtól 1,5 m magasságban elhelyezett nyomógombot kell bekötni a vezérlésbe. A különálló vezérléses változat esetén csak a motort kell a tengelyre feltenni. A vezérlést, amin már a fel-le-stop nyomógombok előre be vannak építve, 1,5 m magasan kell a falon elhelyezni. Így a talajról már könnyedén elvégezhetők a beállítások a vezérlésen, és egy esetleges hiba vagy karbantartás esetén sem kell a kapu tengelymagasságáig felmászni, hogy elérjük a vezérlést.

Kling Kft.
1106 Budapest, Gránátos u. 6.
Telefon: 433-166
kling@kling.hu
www.kling.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Távvezérelt szárnyas kapuk

Kapunyitó motor választáselőtt számos kérdés merül fel, amit csak megbízható ésrutinos szakember képes megválaszolni. Nincs két egyforma kapu, és motorizált mozgatásukhoz néhány alapfeltételnek meg...


Kapumozgató motorok

A kapuk motoros mozgatásához többféle megoldás létezik, melyek működési elvükben eltérnek egymástól. Cikkünkben a különböző mozgatási mechanikákat mutatjuk be.