Spéci munkapadok külhonból

Az itthon beszerezhető munkapadok választéka ugyan elég visszafogott, ám ez koránt sem jelenti azt, hogy tőlünk kissé nyugatabbra is ilyen kevés típus jellemezné a kínálatot. Bizonyára ott jobban felismerték e fontos eszköz hasznosságát, amit az üzletek bő választéka bizonyít. A szokványos megoldású munkapadokon túl néhány új fejlesztésű gyártmányt is bemutatunk.

A legtöbb gyártó igyekszik termékein minél több műanyag alkatrészt alkalmazni. A piacon vannak szinte teljesen műanyagból készült munkapadok, amelyeken már csak a szorító orsók készültek acélból, mégis masszívak. Vastag falú és célszerűen üregelt lábak, illetve szorítólapok jellemzik őket. A legegyszerűbb kivitel még hasonlít az elődeire, ám a legújabb fejlesztésű kofferpad már inkább műanyag munkaasztal, amelyen akár körfűrésszel is lehet dolgozni. Az anyag befogását nem a megszokott módon, hanem az osztatlan munkafelületbe illeszthető, ugyancsak műanyagból készült szorítópárok biztosítják, amelyek különállóan is használhatók. A koffer belsejébe rejtett támasztékrendszer és az alsó lapba hajtható fém lábak nyitáskor egy mozdulattal a helyükre kerülnek és ezt követően a felső asztallapon már lehet is dolgozni. Az újnak mondható konstrukció használaton kívüli helyigénye pedig szinte elenyésző.
A szokványos befogószerkezet megtartása mellett a mobilitás jellemzi azt a konstrukciót, amely jórészt ugyancsak nagy szilárdságú műanyagból áll, csupán a kitámasztó láb készült könnyűfém idomból. Könnyen nyitható, és ebben az állapotában mozgatását két kerék könnyíti meg. Ez ugyan nem újdonság, ám adott esetben jól hasznosítható. Az egész szerkezetet a stabilitás, a tetszetős forma és a gyors bevethetőség jellemzi.
A hagyományos szerkezetű munkapad használata is komfortosabbá tehető, ha pl. a szorítópofa egy mozdulattal állítható be. Ezt egy osztott lábpedál teszi lehetővé, amellyel a szorítópofa bármelyik oldalról külön-külön és együtt is fellazítható illetve rögzíthető, de emellett a finom beállítások a kézi hajtókarokkal is elvégezhetők. Az állványa természetesen összehajtható, a helyigénye így a szokásos módon csekély. E gyártó azonban készít olyan összecsukható munkapadot is, amely egyesíti a gépasztalok és a munkapadok előnyeit. A fémasztalra körfűrész, marógép is felfogható, az asztal befogórészénél viszont a hagyományos gyalupadoknál megszokott befogó és szorító megoldást választották. A munkaasztal felülete így jelentősen megnőtt, ami megkönnyíti rajta a munkát.
A kényelmes munkahelyzetek beállítását teszi lehetővé az a munkapad, amelynek az asztalmagasságát és annak szögbedöntését is az igényeknek megfelelően lehet változtatni. A beállítások egy mozdulattal megváltoztathatók, és használaton kívül ez a munkapad is természetesen összecsukható, igaz csak több "lépcsőben", ám nehézség nélkül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Munkapadok

Kevés háztartásban van olyan hely, ahol az előforduló javítási és szerelési munkákat ideálisnak mondható körülmények között lehet elvégezni. Ezen a problémán azonban könnyű segíteni, csak egy olyan...


Fogjuk be!

Ez a felszólítás ugyan sok mindenre vonatkozhat, ám lapunk tartalma alapvetően behatárolja, hogy mihez is szeretnénk ötleteket, fogásokat adni. Nevezetesen a kétkezi munkákhoz gyakran...