Nyári szünet és a biztonság

2019-07-25 07:42:54 | Módosítva: 2019-07-25 08:22:04

A nyári hónapokban, a tanítási szünet időszakában jelentősen megnövekszik a gyermekek veszélyeztetettsége, és ez egyaránt igaz a közlekedési, az otthoni, és az egyéb balesetekre. A tanítás befejezését követően a gyermekek felszabadultabbá, óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak. Sok  szabadidővel rendelkeznek, így gyakrabban jelennek meg a közterületeken, a parkokban, játszótereken és az utak mentén, továbbá felügyeletük sincs mindig kellőképpen megoldva.


A közúti baleseti statisztikai adatok egyértelműen alátámasztják, hogy a legtöbb gyermekbaleset a nyári hónapokban történik (a legtöbb júliusban és augusztusban), és a tragédiák száma is ekkor a legmagasabb. Nyáron jellemzően a kerékpáros balesetek a gyakoribbak. A kórházi/szakrendelői gyermekosztályok jelzései alapján a magányos balesetek (elesések, útról való letérések stb.) és az ütközések mellett abból is adódnak sérülések, hogy a kerékpáron szabálytalanul szállított gyerek lába beszorul a küllők közé.

A kerékpáros gyermekbalesetek viszonylag gyakran nem derülnek ki, így a statisztikákba sem szerepelnek. Sok baleset ugyanis nem a közúton, hanem a játszótéren, parkban, udvaron vagy más hasonló helyen történik, többnyire egyéb külső közreható tényező nélkül, s ezek az esetek a közúti baleseti statisztikában értelemszerűen nem jelentkeznek.

Egy néhány éve készített elemzés – mely két egymást követő év nyarának, személysérüléssel járó közúti gyermekbaleseteit dolgozza fel – az alábbi megállapításokat tartalmazza:

– A gyermekek részvételével bekövetkezett személysérüléses közúti közlekedési balesetek egyharmada a nyári hónapokban éri a gyerekeket.
– A gyermekkorúak körén belül a 10-14 évesek korosztályának kockázata kimagasló.
– Az egész évben bekövetkezett 8 közúti gyermek halálozásból 5(!), a nyári hónapokban történt. Ez is jelzi, hogy a nyári vakáció időszakában a gyermekek baleseti kockázata kimagasló.
– A gyermekek közúti baleseti sérüléseiket a nyári hónapokban leggyakrabban gépjármű utasaként szerzik, többnyire így válnak közlekedési baleset áldozatává.
– Az érintett, balesetben meghalt 14 év alattiak 58,7%-a mindenféle védelem nélkül utazott a gépkocsiban, amikor a baleset bekövetkezett (ez a szülők/felnőttek felelősségét veti fel).
– Rendkívül meglepő, hogy a legkisebbek, a 0-5 évesek védettségi aránya volt a legalacsonyabb a megsérült gyermekkorúakon belül. Csak minden hetedik kisgyermek volt gyerekülésben a gépjárműben a személysérüléses baleset bekövetkezésekor!
– Nyáron több kerékpáros gyermekbaleset történik, mint az év más időszakaiban. A nyári hónapokban sérült meg a balesetben érintett gyermekek 40%-a.
– A kerékpárosként megsérült gyermekek 93,7%-a lakott területen belül kerekezett.


A rendőrség minden évben arra kéri a szülőket és a közlekedőket, hogy a nyári időszakban különösen ügyeljenek a gyermekekre, amennyiben az úton vagy annak közelében akár gyalogosan, akár kerékpárral megjelennek. Számítsanak arra, hogy a gyermekek közlekedése gyakran kiszámíthatatlan, sokszor nincs veszélyérzetük, és teljesen másként látják a világot, időnként kalandot keresve minden észlelt dologban.

A gyermekek koruknál és tapasztalatlanságuknál fogva a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb képviselői a közlekedésnek. Még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, melyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, nem érzik a veszélyeket, s figyelmük sem eléggé koncentrált. Ezért – ahol gépjármű-közlekedés van – mindenhol potenciális veszélyek leselkednek rájuk: a forgalmas vagy akár a gyérebb forgalmú utak mentén, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél, a lakó- és pihenőövezetekben, a bevásárlóközpontok parkolóiban, a játszóterek és találkozóhelyek környezetében.

Ugyanakkor a gyermekkorúaknak van még egy rendkívül fontos tulajdonságuk: ők a legfogékonyabbak az új ismeretek megszerzése terén, esetükben a tanulás hatásfoka kiemelkedően magas. Ezért a közlekedési szabályok ismertetése, a veszélyek tudatosítása és a helyes magatartásminták átadása balesetektől óvhatja meg a gyermekeket, ami életmentő is lehet.

Végezetül ne feledjék: a gyermek számára az első számú mintát a szülők szolgáltatják!

Nem csak a baleseti veszély van


A nyári szünidő beköszöntével a gyermekek kikerülnek a biztonságot adó iskola padjai és falai közül, ám sokuknál a munkába járó szülőknek nehézséget okoz az elhelyezésük, állandó felügyeletük. Nagyon fontos, hogy felkészítsék a gyermekeket az őket érintő veszélyekre, melyek közül a legszükségesebb tudnivalók a következők:

– Értékeikkel ne hivalkodjanak, azokat ne tartsák jól látható helyen, ne adják oda idegeneknek.
– Táskájukat közösségi helyeken ne hagyják őrizetlenül. A legjobb, ha azt mindig maguk mellett tartják.
– Idegenekben soha ne bízzanak meg, még akkor sem, ha nevükön szólítja őket, kedves, fiatal stb., velük ne menjenek sehová, még útbaigazítás céljából sem.
– Idegen autóba soha ne üljenek be.
– Ha autóval követik, fusson el az ellenkező irányba, mert autóval nehezebb megfordulni.
– Ha muszáj idegentől segítséget kérni az utcán, legyen az inkább pl. egy kisgyerekes anyuka, de legjobb, ha keres egy üzletet vagy boltot, ahol „bilétás”, ott dolgozó felnőttől kér segítséget.
– Bántalmazás esetén nem elég sikítani, konkrétumot kell kiabálni, pl. jó hangosan, hogy: nem ismerem magát, ne érjen hozzám stb.
– Bántalmazás esetén szabad, sőt kell védekezni felnőttel szemben is.
– Ugyan divatos, de jobb, ha nincs semmi a gyerekek ruházatán, táskáján, amire a neve rá van írva, vagy a nevére utal, mert azt idegenek is leolvashatják, és a néven szólítás bizalmat ébreszt.
– A családokban ne legyen titok, csak meglepetés. A meglepetés szó értelmezésében benne van, hogy hamarosan ki fog derülni. Ha a gyerekek már kiskoruktól a meglepetés szót és annak pontos értelmezését használják, észre fogják venni, ha valaki olyat kér tőlük, aminek nem szabad kiderülni, mert ártó szándékú és titkolni kell.
– Szórakozó- és közösségi helyeken italaikat ne hagyják őrizetlenül. Amennyiben ez mégis megtörténik, ne igyanak abból, hiszen nem tudhatják, hogy nem került-e bele valamilyen szer.
– Ne próbálják ki a különböző kábítószereket, mert hatásuk kiszámíthatatlan; könnyebben válhatnak áldozattá és elkövetővé is.
– A késő esti órákban lehetőség szerint csoportosan induljanak haza, egymást védve-kísérve.
– Ha támadás éri őket, ne az értékeiket, hanem testi épségüket védjék.
– Ismerjék a segélyhívó telefonszámokat (104, 105, 107, 112), illetve tanulják meg fejből szüleik telefonszámát is.
– Közvélemény kutatásra hivatkozóknak, és más, az „utca emberét” kérdezőknek ne adjanak ki neveket, lakcímeket, telefonszámokat, email-címeket stb.


Szintén nagyon fontos, hogy a szülők mindig tudjanak arról, gyermekük hová készül, kivel fogja idejét tölteni. Ezért kérjék meg, hogy ha elmegy otthonról, mondja meg hová indul, kivel találkozik, mikor érkezik haza, valamint ismerjék meg barátai nevét, címét, telefonos elérhetőségét.

Netes veszélyek

Fontos, hogy a szülők betartassák a biztonságos internetezés szabályait. Számtalan olyan számítógépes program van, amely lehetővé teszi a veszélytelen böngészést. Érdemes ezeket használni, mert a szülők állíthatják be, mennyi időt tölthetnek a gyermekek az interneten és milyen tartalmú oldalakat látogathatnak. Beszélgessenek a gyermekekkel a világhálón látottakról, hallottakról. Célszerű megkérni őket arra is, hogy időnként mutassák meg a közösségi portálokon használt profiloldalukat.


Vegyenek részt a gyermekeik virtuális életében is, és hívják fel figyelmüket a következőkre:

– A létrehozott profiloldalon a lehető legkevesebb információt adják meg magukról.
– Ne töltsenek fel magukról vagy ismerőseikről, barátaikról olyan képeket, amelyek méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat vagy barátaikat. A feltöltött képeket bárki lementheti, és más oldalra feltöltheti.
– Online zaklatásnak lehetnek kitéve (például sértő, fenyegető, megfélemlítő leveleket küldhetnek nekik). Ha ilyen történik, mindenképpen beszélgessenek a gyermekekkel, hogyan kezeljék ezeket. Ha úgy érzik, hogy veszélyben van a gyermekük, tegyenek bejelentést a rendőrségen.Forrás: ORFK-OBBTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mire lehet jó a LLumar autófólia?

Számos előnye lehet az autófólia felszerelésének! Vegyük sorra, hogy a tradicionális sötétítésen kívül mire lehet még alkalmas egy minőségi termék.


Biztonsági rácsok

A betörésvédelmi módszerek alapját a mechanikai védelem képezi, és erre épül valamennyi komolyabb megoldás. Alapvető elem a biztonsági rács, amelynek révén a hagyományos, egyszerűen feltörhető ajtó...