Betonfúrás rezgésmentesen

2017-01-13 14:35:57 | Módosítva: 2017-01-13 14:43:43

Betonfúrási munkákat az ipari gyémánttechnika fejlődésének köszönhetően ma már rezgés és roncsolásmentesen végezzük, így hőszigetelt házaknál is szabályos, kitörésmentes furatot készíthetünk minimális terhelés mellett hatékonyan.

Nézzük meg a technológia lényegét!

A mai kor követelményeinek már nem felelnek meg a hagyományos betonmegmunkálási módszerek, így egy új szakma nyújtotta a megoldást a betoniparban történő vágások és fúrások kíméletesebb elvégzéséhez.

A technika lényege, hogy a betonfúró gépek tokmányába befogott fúrócsövek elején úgynevezett gyémántszegmens „fogak” találhatók. Ezek a szegmensek gyakorlatilag hordozóanyaghoz kevert, ma már szabályosan elrendezett gyémántszemcséket tartalmaznak. Ezek a folyton kopó gyémántszemcsék végzik a különböző keménységű anyagok elcsiszolását elfúrását. Fontos megemlíteni, hogy a fémkötés és az ipari gyémántok minőségének összhangban kell lennie a fúrt anyaggal, hiszen csak így végezhetjük el hatékonyan és gazdaságosan a betonfúrásokat.

Ez azt jelenti, hogy míg puhább anyagokhoz – tégla, ytong – keményebb kötésű gyémántszegmenst használunk, addig a keményebb anyagokhoz puhábbat, ahol a fúrás közben hamarabb előjönnek a hordozóanyagból az új szemcsék, de ezáltal gyorsabban is kopnak. Ennek eredménye, hogy nem jelent akadályt egy erősen vasalt kemény beton átfúrása, akár nagy átmérővel (600 mm) sem.

Gyémánttechnikás betonfúró gépek általános használat szerint kétféle csoportba sorolhatók

– Kézi magfúró gépek: kézi használatra puhább anyagokban, téglafalak fúrására használják általá­ban 8-150 mm tartományban elszívás mellett, míg keményebb anyagokban vizesen 6-40 mm tartományban dübelfuratoknak, kisebb gépészeti áttöréseknek készíthetnek lyukakat betonba vele.

– Állványos koronafúró gépek: ezeket nagy (40 mm-1000 mm) átmérőjű furatok elkészítéséhez használják. Ennek lényege, hogy a betonfúró­gép állványát rögzítik a falhoz vagy födémhez. Ezt különböző méretű és fajtájú dübelezéssel végzik a lehető legerősebb rögzítés érdekében, amit természetesen meghatároz a koronafúrógép súlya illetve a fúrókorona nagysága.

Betonfúrás panellakásban

A betonfúrási munkákat lakossági szinten új páraelszívó, szagelszívó, szellőző és egyéb gépészeti furatoknak készítik. Berendezett otthonokban nem is lehetne másképp csakis a legtisztább módszerekkel, hiszen a furatok elhelyezkedés valamikor bútor melletti részre esik. Itt nagyon fontos az eredeti állapot megóvása, ezért használják a fúrásokhoz a különböző méretű elszívó-gyűrűket, ipari porszívókat. Szükség esetén védőtakarásokat készítenek. Ezeket a technikákat és sokéves tapasztalatukat felhasználva garantált a tiszta munkavégzés a legszűkebb helyeken is, így megoldásaikkal a legkisebb terhelés mellett készülhetnek el a kivezető furatok.


Rögzítőcsavar elhelyezése a falon


A rögzítőcsavarhoz felfogatják a fúróállvány talpát


Fúróállvány a helyén


A teljes keresztmetszet átfúrása csak néhány perc


A gyémánt fúrókoronát víz hűti


Elkészült a 110 mm átmérőjű furat a panelfalban

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ablakszellőzők

Régi igazság, hogy minden jó megoldásnak vannak hátrányai. Így van ez az új, jól záródó nyílászárokkal is. Tökéletesen záródnak, nincs huzat, megakadályozzák, hogy a réseken télen megszökjön a...


Szellőztetéssel a penész ellen

Miért fontos a szellőztetés? Hogyan akadályozható meg a lakás penészesedése? A műanyag ablaktól penészes lesz a lakás? Ezek a leggyakrabban feltett kérdések, amikor a lakó először szembesül a...