Lakásfelújítás és energia-megtakarítás

2023-07-13 19:49:37 | Módosítva: 2023-07-20 16:49:11

Otthonaink felújítása, mind a családi házak, mind a többemeletes társasházak energiahatékonyságának növelése, széles körben szolgálja a magán és a közösségi érdekeket. A felújítások eredményeképpen modernebb és esztétikailag megújult környezetet kapunk. De talán még ennél is fontosabb cél, hogy a renovációt követően otthonunk energiatakarékossá váljon. Ennek mértékét megfelelő építőanyagok és műszaki megoldások megválasztásával tovább lehet fokozni.


Kőzetgyapot szigetelés

Egy energetikai felújítás fontos eleme – a nyílászárók cseréjén és a fűtési rendszer modernizálásán túl – az épület hőszigetelése. Az energia-hatékony üzemelés akkor valósul meg, ha az épületet minél kevesebb nem-megújuló energiaforrás felhasználásával működtetjük úgy, hogy mindeközben lakókomfortunk nem csökken. Az energiatakarékosság nem csak azért fontos, mert globális szinten a rendelkezésre álló energiaforrások felhasználását és ezzel egyidejűleg az épületek károsanyag-kibocsátását csökkenthetjük. A kevesebb energia felhasználása mindenki számára kézzel fogható előnyt nyújt, mégpedig az alacsonyabb fűtésszámlák formájában.

A fűtésre használt energia mennyiségét pedig úgy tudjuk csökkenteni, ha az épület hőveszteségét minimalizáljuk. Ebben elsősorban a megfelelő hőszigetelés kialakítása lehet segítségünkre. A legfőbb szigetelni szükséges felületek a házakat borító elemek, azaz a homlokzatok és a tetőfelület, melyen keresztül a legnagyobb lehet a hőveszteség.

Jó, ha tudjuk, hogy nem csak újonnan épített épületeket lehet hőszigetelni, hanem lehetséges a régebben épült otthonok utólagos hőszigetelése is, mind a homlokzatok, mind a tetőterek, mind pedig egyéb épületelemek esetében.Feltehetjük a kérdést, hogy mégis, milyen anyagot válasszunk, melyik a „megfelelő” hőszigetelés? Az épületek ideális hőszigetelő-anyaga a kőzetgyapot, mely természetes alapanyagú (bazaltkő) termék, és amely tűzálló, illetve a tűzterjedést gátló anyag is egyben. További kedvező tulajdonsága kiváló hangszigetelő képessége, legyen szó akár nem kívánt külső, az utcáról beszűrődő zajok, vagy akár az épületen belül keletkező (pl. hangos szomszédtól eredő) zavaró hangok csillapításáról. A kőzetgyapot ezenfelül páraáteresztő anyag, aminek köszönhetően csökkenthető a falak pené­szesedésének, gombásodásának veszélye: ezáltal otthonunkban egészséges lakóklíma biztosítható.

Mindezen kedvező tulajdonságok pedig a kőzetgyapot tartósságának köszönhetően hosszú évtizedekig fennállnak!

A kőzetgyapot szigetelő-lemezek élettartama az épület élettartamával megegyezik, alakját, méretét, hőszigetelő képességét megőrzi, nem károsítják bogarak, madarak, nincs szükség cserére vagy bárminemű karbantartásra.Amennyiben az a szempont is fontos számunkra, hogy a jövő generációinak élhető bolygót hagyjunk hátra, abban az esetben is ideális választás a kőzetgyapot, ami maga a fenntarthatóság. A kőzetgyapot ugyanis több százszor annyi energiát takarít meg „működése” során, mint amennyibe előállítása került. A kőzetgyapot-szigetelés továbbá hozzájárul az épületek károsanyag-kibocsátásának csökkentéséhez, ezáltal a klímavédelmi célok teljesítéséhez, és globális méretekben az éghajlatváltozás visszaszorításában is szerepet játszik. Végül, de nem utolsósorban a termék nem tartalmaz semmilyen, az egészségre ártalmas anyagot.

 

www.rockwool.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthon melege program 2017

Ebben az évben az otthon meleg program keretében jóval nagyobb összeget szán az állam a lakás-felújítási pályázatokra. Abból a logikából kiindulva, hogy energiahatékonyság szempontjából a...


A káva hőszigetelése

Az épületeink fenntartási költségeinek a csökkentése érdekében egyre jobb hőszigetelésre törekszünk, összefüggő termikus burkot szeretnénk kialakítani. Viszont bizonyos szerkezeti elemeknél,...