URSA ReFloc: fújjunk a problémára

2020-04-06 11:08:23 | Módosítva: 2020-04-14 12:15:26

Vásároltunk egy nem túl jó állapotban lévő, régi építésű, faszerkezetes tetejű vagy könnyűszerkezetes házikót, és azóta arról álmodozunk, hogy egy komfortos, egészséges, energia-hatékony otthont építünk belőle a családunknak. Csak az a gond, hogy a padlásfödémnél elakadtunk.


Ne vegye el a kedvünket az első fennforgás! Akár régi, akár új épületről beszélünk, divatos és költséghatékony megoldás a fából készülő, könnyű padlás és tetőszerkezet, fontos tudni azonban, hogy ha komfortos lakótereket szeretnénk biztosítani, akkor ezeknek a szerkezeteknek geometriai összetettségük miatt nehezebb minden pontját hibamentesen hőszigetelni!


Hogy miért jelent problémát az üreges fafödémek szigetelése? Egyrészt mert a tér alig megközelíthető. Azt is figyelembe kell venni, hogy – egyéb lehetőség híján – többnyire a 21. századi igényeknek megfelelően modern, és emiatt egyre terjedelmesebb helyet elfoglaló gépészet is mind ott fut. Ráadásul olyan korban élünk, ahol egyre nagyobb gond a minőségi élőmunka megtalálása és megfizetése, ezért a hatékonyság érdekében, amit lehet, célszerű gépesíteni. Kezdődhet a kihívás…

Ámde a padlásfödémek hőszigetelésére van már olyan megoldás, amely ilyen összetett feladatok esetén alkalmazható! Ez pedig az úgynevezett „befújható ásványgyapot”. Hogy is jön a képbe egy halom sárga vattapamacs? Mi a fújható szigetelés működésének lényege, és hogyan juthatunk hozzá?

Az újdonsült boldog háztulajdonos elszántan felküzdi magát a padlásra, majd elborzadva néz körül a gigantikus erőművet is meghazudtoló csőrengetegben, ami bár nyilvánvalóan az ő közel nulla energiájú házának optimális működését biztosítja majd, de gyakorlatilag lehetetlenné teszi a padlásfödém szigetelését.

Pedig az is elengedhetetlen, különben fűthet-hűthet, hőcserélhet a ház, ha utána a födém átengedi az összes hasznos energiát, és a teljesítmény fele elveszett.

Ördögi kör!
Mit lehet tenni? „Zsákból” szigetelni!

Keressünk egy szakembert, aki a helyszínre érkezve és megnyugtató mosollyal veszi tudomásul a padlásterünkben uralkodó csőbe fulladt állapotokat, majd beletölti az URSA ReFloc ásványgyapot szigetelőanyagot a magával hozott, pontosan erre a célra kifejlesztett „befújógépbe”. A gép lazítja, pelyhesíti, majd ráfújja a sárga vattapamacsokat a szigetelni kívánt padlásfödémre, amelyek így eljutnak az épületgépészeti csőhálózat alá, közé és fölé is. Egyenletesen és lazán szétterülnek, és maximálisan kitöltik a rendelkezésre álló teret és üregeket. Kész!


A szolgáltatás komplex, hiszen nincs külön anyagszállítási költség: az ásványgyapottal töltött zsákok a befújó gép kíséretében érkeznek a tett helyszínére, és azonnal beépítésre is kerülnek. Gyakorlatilag emberi élőmunka kapcsán még konkrét anyagmozgatás sincsen. Ráadásul hulladék sincs, tehát még „zöldek” is maradtunk.

Az URSA ReFloc-kal szigetelni tehát tényleg egyszerűen nagyszerű. Ráadásul nem hasznosított tetőtérnél, ritkított deszkaburkolattal lefedve, gyakorlatilag az egyetlen fajta minőségi megoldás. Az anyag nem tűzveszélyes, és nem tartalmaz a rágcsálók számára kívánatos anyagot sem. Nemcsak remek hőszigetelő, de kiváló hangelnyelő is, ezen felül páraáteresztő, így a penész veszélye nem fenyeget.A befújható szigetelés a különleges technológiának köszönhetően gyorsan beépíthető és hulladékmentes megoldást jelent felújítás és új építés esetén is, hiszen nem jön létre az installáció során vágási veszteség. Különösen kedvező, hogy mivel nincsenek illesztési hézagok, ezért a hőszigetelésben nem jön létre vonalmenti hőveszteség sem. Természetesen ennél a szigetelési módszernél is minden esetben elengedhetetlen a szerkezeti rétegrendek gondos tervezése – csak ezek ismeretében végezhető el szakmailag kifogástalan módon a szigetelés kialakítása.

Házunk minden szeglete megfelelő figyelmet érdemel, és hosszú távon meg is hálálja majd a gondoskodást. Ne intézzük hát el egy legyintéssel: a befújható ásványgyapot egy számunkra kitalált korszerű technológia.


További műszaki információ:
Varga Tamás alkalmazástechnológus


URSA Salgótarján Zrt.

www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Teremtsünk csendet a földszintre!

Igazán családbarát háznál, ha meg akarjuk teremteni a kellemes légkört, nem árt, ha kiküszöböljük a házon belüli zajokat is. A válaszfalak szigetelése szükséges, de ha nagy a család és...


Garázsfödém-varázs

Szerencsések azok a családi ház tulajdonosok, akiknél a földszinti lakószint alatt pince, műhely vagy mélygarázs célra is jól kihasználható, méretes helyiségek találhatók. Ezek azonban többnyire...