Sok jó, kis helyen is elfér

Fürdőszoba tervezés

A fürdőszobát akár a "leg-ek" helyiségének is nevezhetjük. A legkisebb a lakásban, a legjobban fűtött, a legerősebben megvilágított, a legtöbb fix tárggyal berendezett, remélhetően a legbiztonságosabb és remélhetően nem a legunalmasabb és természetesen a legintimebb is, ahol a legtöbbször vagyunk egyedül.

Az, hogy az általában elvárható szempontok szerint működőképes legyen a fürdőnk, még kevés. Az egyéni elvárások és az ízlés ugyanilyen fontos. Ha valaki tervezővel dolgozik, akkor minden egyszerű, mert ő az adott térbe szabja az igényeket, és számtalan megoldást kínál. Ha egyedül, akkor nem árt föltérképezni a bemutatótermeket, katalógusokat gyűjteni és sok erőt a feladathoz.
A fürdőnél fokozottan fontos, hogy mindent átgondoljunk előre, hiszen a kis alapterületen szinte minden berendezés fix helyen van. Ha nem a megfelelő helyre kerülnek utólag már nem korrigálhatók. Akkor jó a berendezés, ha mindennek megvan a helye, és a használatához is elegendő a körülötte lévő tér. Nyugodtan modellezhetjük is, hogy mekkora helyen tudunk lehajolni, befér-e a lábunk a WC és a bidé közé vagy milyen magas legyen a mosdókagyló? Nem kell minden esetben a megszokott sztenderekhez ragaszkodnunk, különösen nem, ha az átlagosnál magasabbak, esetleg testesebbek vagyunk.
Falfülkébe épített polc dekorációs és praktikus céllalElsőként válasszuk ki a burkolatot és a szanitereket, mert ezek függvénye lesz, hogy hová kerülnek a vizes kiállások. Mindezek papíron történő léptékhelyes tervezést igényelnek, pl. a dekorációs elemek miatt és a mennyiségek pontos meghatározása okán is. A csempézésnek függvénye a mosdó, WC, bidé, kádcsap helye, hiszen ezeknek mindenképp két lap találkozásához kell kerülniük.
Jó, ha élünk a térhatárolás lehetőségével, mert értelmezhetőbbé válik a tér és megnövelhetjük a rakodófelületeket is. Ha tusolót, WC-t, bidét szeretnénk leválasztani, illetve takarni, a teljes magasság vagy térdfal vastagságát érdemes - természetesen a hely függvényében - megnövelni. Ebbenaz esetben fülkéket hozhatunk létre, így nyerve hasznos és látványos rakodófelületet. Ezek a kis beugrók lehetnek mindkét oldalról, illetve a fal egyik vagy másik feléről megközelíthetők. Ezzel akár szekrények, polcok vásárlását is megspórolhatjuk.
Gyakran alkalmazzuk a falba süllyesztett öblítőtartályokat is. Ezeknek általában 15-20 cm mély előtétfalat kell építenünk, ami természetesen szélesebb, mint a tartály, így itt is lehetőség nyílik fülkék létrehozására, és a fal teteje is remek tárolóhely. Ezek a szerelőfalak nagyon látványosan megjelenhetnek a mosdó és a kád mögött is. Magasságukat és a fülkék méretét a csempemagasság és a dekorációs elemek is befolyásolják.
Vízszintesen is megoszthatjuk fürdőszobánk terét. Erre a fürdőkádunk elhelyezése ad módot. Bármilyen típusú-, méretű- és formájú kádnál alkalmazhatjuk, bár az átlagosnál kicsivel nagyobb a helyigénye. A kádhoz vezető lépcsőkről van szó. Ezek a térelemek egyrészt kényelmessé teszik a kádba való belépést, másrészt polcként, rakodófelületként használhatók, és normál térben keltik a süllyesztett kád illúzióját. A csúszásmentessé és lépésbiztossá tételről, gyermekek és idősek esetében kapaszkodókról fontos gondoskodni. Családi házak esetében a valódi süllyesztett elhelyezésről is lehet gondolkodni.
Szép formájú, zárható tetejű piszoár és WCFontos lenne, hogy idehaza is megismerje a közönség a piszoárokat. Erről a berendezési tárgyról majdnem mindenkinek a rosszul elhelyezett, nem mindig patyolat tiszta, intézményi férfi WC-k jutnak eszébe, pedig már hosszú évek óta minden magára valamit is adó gyártónál a szanitercsaládok szerves része, és otthon is jól használható. Lezárható tetős, akár infrás érzékelővel öblítő, kifejezetten szép fürdőszobai darab. Ami pedig még ennél is fontosabb, megkönnyíti a férfiak életét, és nem okoz bosszúságot a családon belül - a WC tető le- illetve fölhajtott állapota körüli, és a többi jól ismert WC körüli - vita.
Fűtőtest különböző típusú akasztókkalA törülközőszárítós radiátorok jelenléte már megszokott, legtöbbször fehér, natúr illetve krómszínű felülettel. Érdemes tájékozódni e témakörben is, hiszen bármilyen RAL színben, bármelyik típus megrendelhető. A fűtőtestek legérdekesebb csoportja az, ami egyéni igények szerint kiegészítőkkel látható el. Rögzíthetünk rajtuk fogast és különböző nagyságú polcokat is. Az ilyen megoldás a helyszűke miatti tárolási gondok csökkenthetők, és látványelemként sem utolsó. Remek rakodóhely lehet még a konyhákban már elterjedt padló és mennyezet, illetve pult és mennyezet közé rögzített fémoszlop, amire tetszőlegesen válogathatunk polcokat, pohártartókat, kosarakat stb.
Mindezek csak pár cseppet jelentenek a kialakítás tengerében. A fürdőtervezésről a 2005/7-8. számban, a legújabb burkolat típusokról pedig a 2007/4. lapszámban olvashatnak.
Ha fürdőkialakításba fogunk mindig a funkciókból kiindulva fogjunk hozzá! Ha a térszervezés - formaalakítás - szín- és fényhangulat létrehozása - hármas egységet követjük praktikusan használni és szeretni is fogjuk fürdőszobánkat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: fürdőszoba

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fürdőszoba átgondoltan

Fürdőszobát tervezni sokkal komolyabb megfontolást igényel, mint egy átlagos lakószobát, mert minden berendezési tárgy fix helyet kap, és mindezekhez falon belüli egységek is tartoznak. Utólagos...


Tükröm, tükröm

Mindennap használjuk, szinte rutinszerűen többször rápillantva ellenőrizzük a ruházatunkat, a frizuránkat és ezek összhatását. A tükrök így mindennapos kellékei otthonunknak. Valójában azonban...