Sok jó, kis helyen is elfér

Fürdőszoba tervezés

A fürdőszobát akár a "leg-ek" helyiségének is nevezhetjük. A legkisebb a lakásban, a legjobban fűtött, a legerősebben megvilágított, a legtöbb fix tárggyal berendezett, remélhetően a legbiztonságosabb és remélhetően nem a legunalmasabb és természetesen a legintimebb is, ahol a legtöbbször vagyunk egyedül.

Az, hogy az általában elvárható szempontok szerint működőképes legyen a fürdőnk, még kevés. Az egyéni elvárások és az ízlés ugyanilyen fontos. Ha valaki tervezővel dolgozik, akkor minden egyszerű, mert ő az adott térbe szabja az igényeket, és számtalan megoldást kínál. Ha egyedül, akkor nem árt föltérképezni a bemutatótermeket, katalógusokat gyűjteni és sok erőt a feladathoz.
A fürdőnél fokozottan fontos, hogy mindent átgondoljunk előre, hiszen a kis alapterületen szinte minden berendezés fix helyen van. Ha nem a megfelelő helyre kerülnek utólag már nem korrigálhatók. Akkor jó a berendezés, ha mindennek megvan a helye, és a használatához is elegendő a körülötte lévő tér. Nyugodtan modellezhetjük is, hogy mekkora helyen tudunk lehajolni, befér-e a lábunk a WC és a bidé közé vagy milyen magas legyen a mosdókagyló? Nem kell minden esetben a megszokott sztenderekhez ragaszkodnunk, különösen nem, ha az átlagosnál magasabbak, esetleg testesebbek vagyunk.
Falfülkébe épített polc dekorációs és praktikus céllalElsőként válasszuk ki a burkolatot és a szanitereket, mert ezek függvénye lesz, hogy hová kerülnek a vizes kiállások. Mindezek papíron történő léptékhelyes tervezést igényelnek, pl. a dekorációs elemek miatt és a mennyiségek pontos meghatározása okán is. A csempézésnek függvénye a mosdó, WC, bidé, kádcsap helye, hiszen ezeknek mindenképp két lap találkozásához kell kerülniük.
Jó, ha élünk a térhatárolás lehetőségével, mert értelmezhetőbbé válik a tér és megnövelhetjük a rakodófelületeket is. Ha tusolót, WC-t, bidét szeretnénk leválasztani, illetve takarni, a teljes magasság vagy térdfal vastagságát érdemes - természetesen a hely függvényében - megnövelni. Ebbenaz esetben fülkéket hozhatunk létre, így nyerve hasznos és látványos rakodófelületet. Ezek a kis beugrók lehetnek mindkét oldalról, illetve a fal egyik vagy másik feléről megközelíthetők. Ezzel akár szekrények, polcok vásárlását is megspórolhatjuk.
Gyakran alkalmazzuk a falba süllyesztett öblítőtartályokat is. Ezeknek általában 15-20 cm mély előtétfalat kell építenünk, ami természetesen szélesebb, mint a tartály, így itt is lehetőség nyílik fülkék létrehozására, és a fal teteje is remek tárolóhely. Ezek a szerelőfalak nagyon látványosan megjelenhetnek a mosdó és a kád mögött is. Magasságukat és a fülkék méretét a csempemagasság és a dekorációs elemek is befolyásolják.
Vízszintesen is megoszthatjuk fürdőszobánk terét. Erre a fürdőkádunk elhelyezése ad módot. Bármilyen típusú-, méretű- és formájú kádnál alkalmazhatjuk, bár az átlagosnál kicsivel nagyobb a helyigénye. A kádhoz vezető lépcsőkről van szó. Ezek a térelemek egyrészt kényelmessé teszik a kádba való belépést, másrészt polcként, rakodófelületként használhatók, és normál térben keltik a süllyesztett kád illúzióját. A csúszásmentessé és lépésbiztossá tételről, gyermekek és idősek esetében kapaszkodókról fontos gondoskodni. Családi házak esetében a valódi süllyesztett elhelyezésről is lehet gondolkodni.
Szép formájú, zárható tetejű piszoár és WCFontos lenne, hogy idehaza is megismerje a közönség a piszoárokat. Erről a berendezési tárgyról majdnem mindenkinek a rosszul elhelyezett, nem mindig patyolat tiszta, intézményi férfi WC-k jutnak eszébe, pedig már hosszú évek óta minden magára valamit is adó gyártónál a szanitercsaládok szerves része, és otthon is jól használható. Lezárható tetős, akár infrás érzékelővel öblítő, kifejezetten szép fürdőszobai darab. Ami pedig még ennél is fontosabb, megkönnyíti a férfiak életét, és nem okoz bosszúságot a családon belül - a WC tető le- illetve fölhajtott állapota körüli, és a többi jól ismert WC körüli - vita.
Fűtőtest különböző típusú akasztókkalA törülközőszárítós radiátorok jelenléte már megszokott, legtöbbször fehér, natúr illetve krómszínű felülettel. Érdemes tájékozódni e témakörben is, hiszen bármilyen RAL színben, bármelyik típus megrendelhető. A fűtőtestek legérdekesebb csoportja az, ami egyéni igények szerint kiegészítőkkel látható el. Rögzíthetünk rajtuk fogast és különböző nagyságú polcokat is. Az ilyen megoldás a helyszűke miatti tárolási gondok csökkenthetők, és látványelemként sem utolsó. Remek rakodóhely lehet még a konyhákban már elterjedt padló és mennyezet, illetve pult és mennyezet közé rögzített fémoszlop, amire tetszőlegesen válogathatunk polcokat, pohártartókat, kosarakat stb.
Mindezek csak pár cseppet jelentenek a kialakítás tengerében. A fürdőtervezésről a 2005/7-8. számban, a legújabb burkolat típusokról pedig a 2007/4. lapszámban olvashatnak.
Ha fürdőkialakításba fogunk mindig a funkciókból kiindulva fogjunk hozzá! Ha a térszervezés - formaalakítás - szín- és fényhangulat létrehozása - hármas egységet követjük praktikusan használni és szeretni is fogjuk fürdőszobánkat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: fürdőszoba

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Divatos színek 2023-ban

Az építész és belsőépítész szakma minden évben megjósolja, hogy pl. a lakások belső burkolatainál mik lesznek a legdivatosabb, legkeresettebb színek, formák. Ezzel persze kissé befolyásolják is...


Szeretne egy igazán szép, tágas, komfortos fürdőszobát?

A cég 1874-es megalapítása óta a Geberit név a szaniter szereléstechnika piacán egyet jelent a minőséggel, az esztétikával és a magas szintű műszaki megoldásokkal. Ez az a szakismeret, melyet a már...