Szeglemezes tetőszerkezetek

2022-07-20 08:47:40 | Módosítva: 2022-07-20 08:53:39

Akár új építésű családi házról, akár komolyabb házfelújításról legyen szó, a tetőszerkezet kialakításakor feltétlenül érdemes számolni a szeglemezes tetővel. Ez egy nagyon korszerű és gyorsan kivitelezhető gyártástechnológia, gyorsabb terjedését inkább a régi módszerekhez való ragaszkodás, mint műszaki érvek gátolják.


A hagyományosan készült és a szeglemezes tetőszerkezet közötti különbség a szerkezet rögzítésében rejlik. Amíg az előbbit csavarokkal rögzítik, addig az utóbbi rögzítése acélból készült szeglemezekkel történik. Innen ered a szeglemezes tető elnevezés is. A hagyományos tetőszerkezetekhez képest az előre gyártott szeglemezes tetőszerkezetek rendkívül gyorsan felállíthatók, ami idő- és költségmegtakarítást eredményez a kivitelezőknek, építtetőknek. A szeglemezekkel teherbíró, torzulásmentes kapcsolat alakítható ki, melynek hatékonysága felülmúlja a hagyományos fakötésekét. A szeglemezes kapcsolat alkalmazásával még nagy fesztáv (akár 25 m) esetén is gazdaságos és esztétikus tetőszerkezet alakítható ki.


A gyártás-előkészítés leglényegesebb eleme a számítógépes tervezés, melynek adatait a megrendelő által hozott tervrajz és esetlegesen a helyszíni felmérés adja. A szoftver modellezi a tető kialakítását, elvégzi a statikai számításokat és elkészíti a gyártási dokumentációt. Ehhez persze szükség van képzett statikus közreműködésére is. A szerkezet fa rácsrúdjait a méretpontosság végett CNC vezérlésű ács-szabászgép szabja le, a szeglemezeket pedig egy nagynyomású prés rögzíti. A lemez karmainak kialakítása miatt a már bepréselt szeglemezek nem távolíthatók el. A szoftvereknek, a berendezéseknek és az üzemi körülményeknek köszönhetően a tetők milliméter pontosságúak lesznek, amelyek nagyon lényegesek az építőipar ezen szakaszában. Nem elhanyagolandó szempont az sem, hogy az előre méretezett faanyagok sokkal környezetkímélőbb vegyszeres kezelésben részesülnek.

A gyárból a teljes tetőszerkezet tartórács elemei teljesen készen kerülnek ki, melyeket teherautóval szállítanak az építkezés helyszínére. Ott daru emeli rá a falazatra a rácselemeket, melyeket a helyszínen a tetőácsok kötnek össze, és gyakorlatilag kész is van az ácsszerkezet.


Az üzemi gyártásnak köszönhetően a tetőszerkezet kivitelezésével töltött idő jelentősen csökken, ezért nagyobb mértékű építési költségcsökkenésre is lehet számítani. Ez a gyorsaság szintén hatalmas előnyt jelent azok számára, akik a már meglévő tetőt kívánják lecserélni, hiszen a gyártás után a tetőszerkezet a helyszínen azonnal felállítható. Egy új tetőszerkezet a gyártással együtt akár 4-5 nap alatt elkészülhet. Ez egy hagyományos ácsmunka esetében a duplája, vagy többszöröse lehet. A gyors tervezés és kivitelezés mellett nem utolsó szempont az a költségmegtakarítás, ami egy szeglemezes tetőszerkezet kialakításával elérhető.Olyan tetőszerkezetek esetében, ahol alacsony hajlásszögről beszélünk, a nagy fesztáv miatt kizárólag ilyen, vagy ehhez hasonló tetőszerkezetek használhatók. A szeglemezes tető a helykihasználásban is előnyös, hiszen a szerkezet már magában foglalja a födémszerkezetet, így közbenső tartófalakat nem igényel.

Nagyon tartja magát az az állítás, hogy a szeglemezes tetőszerkezetekkel nem lehet lakható tetőteret kialakítani. Ez bizony komoly hátrány lenne ma, amikor nagyon elterjedtek a kétszintes házak, és majdnem minden építkező ki akarja használni a tetőteret a lakótér növelésére. Egy olyan technika, ami erre úgy, ahogy van, nem alkalmas, komoly hátrányból indulna a piacon. Ez az állítás azonban csak félig igaz.

Valójában lehet szeglemezes tető esetében is kialakítani tetőteret, azonban csak akkor, ha már a tervezési fázis során is tudjuk, hogy ezt szeretnénk, és eleve úgy tervezik meg a statikusok a tetőt. Arra nincs lehetőség, hogy egy szeglemezes tetőnél utólag alakítsunk ki tetőteret, ha eredetileg nem ez lett tervezve. Az tehát nem működik, hogy megveszünk egy házat, ami egyszintes, szeglemezes tetővel, és utólag úgy döntünk, hogy beépítjük a tetőteret. Vagyis működhet, de az egy teljesen új tetőszerkezet felrakásával jár, ami bizony nem egy olcsó mulatság, és persze nem fér bele az utólagos módosítás kategóriába sem.A szeglemezes tartószerkezetek előnyei

– Alacsony hajlásszögű tetőszerkezeteknél (mediterrán jellegű), melyeknél a nagy fesztáv miatt az építtető nem akar szilárd födémet építeni, csak ilyen, vagy ehhez hasonló ácsszerkezet használható.

– A szerkezet magában foglalja a födémszerkezetet, ezáltal belső tartófalakat nem igényel, és így a belső teret kötöttségek nélkül alakíthatják ki. Ennek eredménye, hogy csökken a falszerkezet költsége, és jobb lehet a helykihasználás.

– A tetőszerkezet nem csak a héjazat elhelyezését biztosítja, hanem igény esetén a mennyezet lezárását is, tehát nem szükséges külön födémet építeni, így tovább csökkennek a kivitelezés költségei.

– Az üzemi gyártás miatt az egyes elemek rendkívül méretpontosak, tökéletesen sík tetőfelületeket kapunk.

– Az üzemben előre gyártott tetőelemeknek köszönhetően a kivitelezés ideje jelentősen lerövidül, így az épület költségei tovább csökkennek.

– A megrendelő már a számítógépes tervezés során látja, hogy milyen lesz a végeredmény, így az esetleges korrekciókat vagy változtatásokat még a gyártás előtt véghez lehet vinni.

– A célirányosan méretezett faanyagok miatt hatékonyabb és környezetkímélőbb a rovar- és gombaölő vegyszeres kezelés.

– Használatban lévő, gyors tetőcserét igénylő épületeknél is alkalmazható ez az eljárás, mivel előre gyártott a szerkezet, így a helyszínre szállítás után gyorsan felállítható.

– Bármilyen fedőanyaggal alkalmazható (agyag-, illetve betoncserép, zsindely, fémlemez stb.).

– Kisebb a faigény, ezért könnyebb a tető önsúlya, mint a hagyományos tetőké.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Jó hír

Az építőipari árak folyamatos növekedésével szemben az alapanyag árak tekintetében újabban jó hírek is érkeznek. Csökkenni kezdtek az árak az építőanyag gyártók nyersanyagai területén, ami a...


Építkezés fehér téglával

A házépítés kevesek hobbija, mert alapos szakmai és pénzügyi tervezés előzi meg az alapanyagok és a munkálatok megkezdését, melyek az eredeti tervekhez képest gyakorta elhúzódnak. Megfelelő...