Olcsó energia

2021-11-18 11:37:06 | Módosítva: 2022-05-22 19:36:09

Bár még a szakértőket is megosztja a kérdés, de egyre több tanulmány mutatja azt, hogy a zöldebb jövőhöz perovszkit napelemek és alternatív energiatárolási módszerek kellenek majd - írja a Greentech Media.  2030-ig évente 15 százalékkal kell növekednie a napenergia-használatnak, ez pedig megköveteli a technológia gyors költségcsökkenését.


Amerikai kutatók szerint egy új, hatékonyabb alternatíva, a perovszkit napelem lehet a megoldás. Az ilyen panelek egyik előnye rugalmasságuk, ennek köszönhetően ugyanis nem csupán sima felületekre telepíthetőek. A perovszkit napelemeknek természetesen még rengeteget kell fejlődniük, mielőtt széles körben alkalmazhatnák őket, egyes kutatócsoportoknak azonban már most is sikerült látványos eredményeket elérniük velük. A perovszkit napelem olyan napelem, amely a napenergia villamos-energiává alakításához perovszkit elemeket használ aktív energia-gyűjtő rétegként. Egy perovszkit réteget, különösképpen szerves-szervetlen (például metilammónium- vagy formamidinium-ólom halogenid perovszkit) réteget használó berendezés sokkal olcsóbb a leggyakrabban használt szilícium alapján gyártott elemeknél, és gyártási árához viszonyított energia-átalakítási hatásfoka lényegesen nagyobb, de gyártásuk is sokkal egyszerűbb.

Sok kutató szerint az energiatárolás területén is jelentős átalakulásokra lesz szükség. A kisebb használók, például az elektromos autók és az otthonok esetében jellemzően lítiumion-akkumulátorokkal raktározzák el az áramot, ezek kapacitása és élettartama azonban véges, előállításuk pedig igen szennyező. Az utóbbi időszakban ugyanakkor az energiatárolásban is történtek látványos fejlődések: egyes szakértők szerves folyékony akkumulátorok, mások pedig a felesleges hőt későbbi áramelőállításra eltároló rendszerek megalkotásán dolgoznak. Ahogy a perovszkit napelemek esetében, úgy a tárolórendszereknél is elmondható, hogy rengeteg finomításra lesz még szükségük. Ennek ellenére egyre több kutató látja úgy, hogy ezeken a területeken idővel megszületnek majd azok az áttörések, melyek az energiaiparra is jelentős hatást gyakorolhatnak.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: napelem, energia, perovszkit

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napelemek tájolása

A napelemek tájolása és azok dőlésszögének megválasztása a napelemes rendszerek egyik legkritikusabb, ha nem alegkritikusabb pontja. Ahelytelenül megválasztott tájolás és/vagy dőlésszög...


Medencefűtés szolárszőnyeggel

Nyári medencefűtésnél a kis hőveszteség miatt nincs szükség drága napkollektorra, egy kis helyen tárolható szolárszőnyeggel 5-8 °C-al növelhetjük a vízhőmérsékletet.