Mennyezeti ventilátorok

2022-06-22 08:57:39 | Módosítva: 2022-06-22 09:01:45

A mennyezeti ventilátor viszonylag olcsón beszerezhető, igen praktikus háztartási, lakberendezési eszköz. Sokan úgy gondolják, hogy legfeljebb a legmelegebb nyári napokon lehet hasznát venni, de ennél jóval sokrétűbbek a felhasználási területek.


Olcsó klímahelyettesítő

Azt is vallják egyesek, hogy miért néznének egész évben egy ventilátort, amikor csak néhány hétig veszik hasznát egy évben. Arra meg ott van bármilyen asztali, vagy álló ventilátor. No, ezt az érvet cáfoljuk is meg azzal, hogy lehet, egész évben a szemünk előtt van, de helyet nem foglal, útban nincs, míg bármilyen más ventilátornak kereshetünk helyet a polcon, a kamrában, ha éppen nincs rá szükség. Valójában a mennyezeti ventilátor egész évben biztosítja a levegő kellemes áramlását anélkül, hogy felkavarná a port a lakásban. Az áramló levegő sokkal komfortosabbá teszi a tartózkodást a helyiségben, úgy érezzük, nagyobb a légtér a valóságosnál. Emiatt használata télen és nyáron egyaránt javasolható.

Merthogy a mennyezeti ventilátor nemcsak a forró júliusi vagy augusztusi napokon jelenthet felüdülést. Amellett ugyanis, hogy a nyári kánikulában a levegő folyamatos áramlásának biztosításával segít elviselhetőbb körülményeket teremteni, a pozitív hatása a hidegebb téli időszakban is kamatoztatható. Az évszakoknak megfelelően a mennyezeti ventilátoroknak a forgásiránya, így a levegő áramoltatásának iránya is megfordítható. A hűvösebb hónapok alatt a mennyezetnél megrekedt meleg levegőt fogja lefelé nyomni, javítva a helyiségben tartózkodók hőérzetét.


Egy egyszerű hőmérővel is kimérhetjük, hogy a fűtési idény alatt a mennyezet közelében akár 1-2 fokkal magasabb a levegő hőmérséklete, mint lent, az alsó 1 méteres tartományban, pedig mi inkább ebben a sávban tartózkodunk. Ha ezt a hőmérséklet különbséget „elkeverjük”, akkor alacsonyabbra állíthatjuk a termosztátot, mégsem fogunk fázni. Nyáron pedig pont az ellenkezője történik, amikor ellentétes irányban forogva a padlóról tolja felfelé a hűvösebb légáramlatokat test és fejmagasságba.

Egy mennyezeti ventilátor persze nem helyettesíti nyáron a légkondit, de tapasztalhatjuk, hogy az áramló levegőben jobban tudjuk elviselni a nagy meleget. Ennek megvan a fiziológiai magyarázata, az áramló levegő elszállítja a meleg bőrfelszínről a hőt, ezzel ténylegesen hűti a szervezetet. Habár hátrányként szokás említeni vele kapcsolatban, hogy nem hűti le a levegőt, valójában ez sokszor inkább pozitív dolog. A légkondicionáló keltette hűvöstől ugyanis a legtöbben meg szoktak betegedni. Egy mennyezeti ventilátor alkalmazásával ettől nem kell tartanunk. Ha pedig a költségeket nézzük, akkor a klíma nem versenyképen egy mennyezeti ventilátorral; az előbbi 2-300 ezer forint alatt nehezen úszható meg a beszereléssel együtt, míg a ventilátor a tizedébe sem kerül, és jó eséllyel magunk is fel tudjuk szerelni. Ugyanez vonatkozik az üzemeltetési költségre is. A klíma 1000 W körüli energia-felvételével szemben egy ventilátor esetében 30-50 W-tal kell számolnunk, annyit fogyaszt, mint egy villanyizzó.

Továbbá előnyként kell megemlítenünk a gyakorlatilag észrevehetetlen működést. Egy modern mennyezeti ventilátor ugyanis olyan finom eleganciával teszi kellemesebbé a hétköznapokat, hogy közben meg is feledkezünk a jelenlétéről. A modernebb változatok már fali távvezérlés útján működnek, ezáltal nemcsak kényelmesebb a használatuk, hanem biztonságosabb is. Tehát mindenképp azt javasoljuk, hogy fali távvezérléssel működtethető ventilátort érdemes beszerezni. Ha már mennyezeti ventilátor vásárlásán gondolkodunk, akkor célszerű lámpás változat mellett döntened. Így megspórolhatjuk azt a plusz munkát is, ami a ventilátor mellett a csillár felhelyezésével és beüzemelésével járna. Amire pedig talán nem is gondolnál, az a minél halkabb működés fontossága. Ha a hálószobába keresünk ventilátoros lámpát, akkor erre mindenképp figyeljünk oda. A fából készült lapáttal ellátott modellek rendszerint csendesebbek.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bioklimatikus ház

A képeken látható házcsoport Barcelona közelében a hegyekben épült fel. Tervezője szerint több mint 75%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy hasonló nagyságrendű, szokványos építőanyagokból...


Klímabarát mezőgazdaság

Az utóbbi évtizedekben egyre szélsőségesebbé váló éghajlat minden korábbinál nagyobb kihívás elé állítja a gazdákat! Nem csak az éghajlat hat a földünkre, hanem annak megművelése is hat az...