Kaláka munka ma

2022-11-01 18:00:46 | Módosítva: 2022-11-01 18:03:02

Különösen a vidéki kisvárosokban, falvakban gyakori volt, hogy az emberek otthonukat kaláka munkában készítették. „Ma én segítek neked – akár egy-két hétig, amikor szükség van rá –, aztán te majd viszonzod a segítségemet, amikor nekem lesz szükségem rá”. Valljuk be, nem volt ez rossz dolog, és nem csak a spórolásban segített, hanem jelentős közösségépítő szerepe is volt. Ma azonban már nem ilyen egyszerű a helyzet; jogszabályok korlátozzák a kalákában történő építkezést.


De, hogy pontosan fogalmazzunk

Kaláka munkában lehet dolgozni ma is családi házépítés vagy felújítás esetén, de nem minden esetben és nem bárkinek. Tehát a hangsúly azon van, hogy az esetek legtöbb részében nem végezhető kaláka munka, csak kivételes esetekben és meghatározott személyek közreműködésével. A megszorítások munkaügyi megfontolásokból léptek életbe már 1996-ban. Ha valaki ellenértékként végez munkát, akkor az már munkaviszonynak számít, nem lehet baráti szívesség is egyben. Már pedig bármilyen fizetség, vagy természetbeni juttatás is ellenérték.

„Nem minősül viszont munkaviszonynak a szívességi kaláka munka, amely olyan ellenérték nélkül, szívességi alapon végzett tevékenység, ahol a munkavégzés alapja nem egy fizetési kötelezettséget is tartalmazó megállapodás, hanem segítségképpen zajlanak, családi vagy baráti köteléken, rokoni, jószomszédi, baráti kapcsolatokon alapulva” – mondja a jogszabály. A kaláka tipikusan egyszeri, alkalmi jellegű munka, tehát lehetséges munkavégzési forma.

A munkaügyi hatóság viszont ellenőrizheti és minősítheti a foglalkoztató és a részére munkát végző személy közötti jogviszonyt. Tehát ha valakinél bizonyíthatóan egy másik személy heteken keresztül dolgozik kvázi ingyenesen, a hatáság megállapíthatja, hogy ez nem kaláka munka, hanem a mögé bújtatott munkavégzés, melyért pénzt kap a munkás.


A szívességi munka és a szabálytalan foglalkoztatás elhatárolásakor az egyik legfontosabb az ellenérték meghatározása. Nem minősíthető a munkavégzés a munkajog hatálya alá tartozónak, amennyiben ellenérték nem állapítható meg. Az ellenérték azonban nemcsak pénzbeli kifizetés lehet. Tehát ha ruhát, meleg ételt, tüzelőt vagy más, akár szolgáltatást vagy ezekhez hasonló csere értéket fogadunk el a kaláka munkánkért, akkor ez már fizetésnek minősül.

Nem tekinthető viszont munkabérnek, ha a jelenlévők gesztus értékű viszonzást kapnak, tehát sokkal kisebb értékű az, amit kap a dolgozó személy, mint amennyi munkát nyújt. A nagyobb, előzetes megállapodás szerinti mennyiségű, a munkáért cserébe adott építőanyag, vagy mondjuk pálinka, termény, állat stb. viszont ellenértéknek minősül, mivel a munkát végző éppen ezért vállalja az adott tevékenység elvégzését.

Manapság inkább házilagos kivitelezés keretében végzett munkákról beszélhetünk. Ilyenkor nem vállalkozó végzi a munkát, hanem a megrendelő család tagjai, vagy annak barátai. Egy ellenőrzés esetén azonban nehéz lesz bizonyítani, hogy a dolgozó emberek barátok és ingyen, felebaráti szeretetből dolgoznak nálunk.

Építési engedélyhez kötött, vagy egyszerű bejelentéssel végzett családi ház építés esetén a teljes munkát nem végezhetjük barátokkal, ismerősökkel. A szakképesítést igénylő feladatokat eleve nem végezhetjük saját kezűleg vagy barátokkal. Vagyis csak olyan munkafázist végezhetünk saját kezűleg vagy közeli hozzátartozókkal, melyek szakképesítést nem igényelnek. A teljesség igénye nélkül ilyen lehet az alap kiásása – ha a talajmechanika nem ír elő speciális földmunkákat –, ilyen lehet pl. a glettelés vagy a festés.

És még egy fontos szemponttal legyünk tisztában: még a legszabályosabban végzett szívességi munkánál is nehéz lesz bármilyen garanciát érvényesíteni, ha gond lenne a kivitelezéssel!További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lemezalap vagy sávalap betonozással

A stabilitás és a tartósság az egyik legfontosabb szempont egy otthon kialakításánál. Minden alkalommal, amikor házat építünk, az alapokkal kezdjük, amelyek az egész épület alappilléreként...


Építési telek választása

A különböző családtámogatási rendszerek már most érezhetően megnövelték az építési kedvet. A leghatékonyabb támogatási formák – élükön a CSOK-kal – kifejezetten az új lakás, családi ház...