Előre gyártott tetőszerkezetek

2011-02-22 18:36:19 |

A számítógéppel tervezett, majd legyártott tetőszerkezetek tökéletesen méretpontosak, anyagtakarékosak, és változatos formák hozhatóak létre velük. Összeszerelésük is legfeljebb 2-3 napot vesz igénybe.

Az évszázadokon át alkalmazott módszer szerint az ács az építkezés helyszínén szabja le megfelelő méretre a tetőszerkezeti elemeket, alakítja ki a csapokat, furatokat, lapolásokat. Egyre inkább terjed a hagyományos eljárással szemben sok előnnyel bíró technológia, melynek lényege, hogy az építési helyszínre a számítógéppel tervezett és készre gyártott, méretezett elemek kerülnek. A számítógépes modellezésnek köszönhetően a megrendelő előre látja a megvalósuló szerkezetet, így az esetleges változtatások, korrekciók még a gyártás előtt elvégezhetők.
Változatos és esztétikus kialakítás érhető el, szinte bármilyen típusú ácsszerkezet elkészítésre kerülhet, a legkülönfélébb méretű elemekből; olyan felületek és kiképzések is kialakíthatók, amelyeket kézi munkával nem vagy nehezen lehetne létrehozni. Tökéletesen pontos illeszkedés érhető el. A CNC vezérlésű gép 0,1 mm pontossággal végzi a megmunkálást, így az összeállításkor minden szerkezeti elem garantáltan illeszkedni fog. Nem okoz problémát a többletanyag, hulladék elszállítása, a helyszíni összeépítés kevesebb munkát igényel, és lényegesen lerövidíti a kivitelezés időtartamát - így időt és pénzt takaríthat meg az építtető, a kivitelező. Végül, de nem utolsósorban a kész elemek teljes felülete faanyagvédő szerrel impregnált - míg helyszíni szabás esetén a vágott felületek védőanyag nélkül maradnának, vagy bevonásuk plusz munkát jelentene.

Gyártás

A szeglemezes módszer nagy előnye, hogy elhagyható a betonkoszorúA gyártás előkészítése a vevő által rendelkezésre bocsátott tervdokumentáció vagy helyszíni felmérés alapján az erre a célra kifejlesztett faszerkezet-tervező program segítségével történik. A megrendelő egy háromdimenziós látványterv segítségével láthatja a kész szerkezetet és a megmunkált szerkezeti elemeket (csapolásokat, furatok helyét, szarufavég kialakítást stb.). A terv jóváhagyása után kerül sor az egyes elemek legyártására a szabászgépen. A megmunkált darabok egyedi sorszámot kapnak, melynek segítségével egyszerűsödik a szerkezetállítás (az ácsszerkezetek „LEGO-szerűen” összeépíthetők egy összeállítási tervrajz alapján).
A tetőszerkezethez szükséges gerendák mindegyike méretre vágva, a csomópontok kialakításával, illetve igény esetén gyalulva kerülnek kiszállításra, amelyek a helyszínen csak összeállítást igényelnek. Így a faanyag impregnálása esetén mindenhol, azaz a vágásfelületeken is láng és gombaölő szerrel kezelhető. A szabott anyag vegyszeres kezelése a leghatékonyabb és a legkörnyezetkímélőbb eljárás. Ez a technológia egyaránt alkalmas az összetett, bonyolult tetőszerkezetek és az egyszerűbb faszerkezetek, pl.: kerti szaletlik (pavilonok), kocsibeállók, melléképületek előállítására is.

Szeglemezes tetőszerkezetek

Néhány nap alatt összeszerelhetőek az előre gyártott elemekA helyszíni munka lerövidítése, a szerelőjellegű ácsmunka és a faanyag-takarékosság igénye maga után vonta a korszerű, méretezett fa fedélszerkezetek kialakítását. A méretezhető, csavarozott kapcsolatokat keményfa betéttel vagy fémlemez tárcsával erősítve már régóta alkalmazzák, és a síkbeli fém kapcsolóelemek is 30-35 éves múltra tekinthetnek vissza.
A hagyományos tetőszerkezetekhez képest az előregyártott elemekből álló, szeglemezes tetőszerkezetek rendkívül gyorsan felállíthatók, ami idő- és költségmegtakarítást eredményez a kivitelezőknek, építtetőknek. A szeglemezekkel teherbíró, torzulásmentes kapcsolat alakítható ki, aminek hatékonysága felülmúlja a hagyományos fakötésekét. A tartó mindkét oldalán szeglemez kerül bepréselve a fába, így még nagy fesztáv (akár 30 m) esetén is gazdaságos és esztétikus tetőszerkezet alakítható ki.
A tartószerkezetek gyártását megelőzi a tetőszerkezetek tervezése. A tervezésnek ki kell terjednie a fedélszéktervre, minden egyes tartó faanyagának méretezésére és a tartók összes csomópontjának méretezésére. A méretre vágott tartókat szeglemezzel rögzítik egymáshoz, az ily módon részben összeállított elemeket kézi erővel vagy daruval emelik be a helyükre, ahol rögzítik egymáshoz, ekképpen alakul ki a rácsos tartó.

Mikor érdemes szeglemezes tetőszerkezetet választani?

A szeglemezeket hidraulikus préssel hajtják be a fábaAlacsony hajlásszögű, mediterrán jellegű tetőszerkezeteknél, amelyeknél a nagy fesztáv miatt nem akarunk szilárd födémet építeni, csak ilyen, vagy ehhez hasonló ácsszerkezet használható. A szerkezet magában foglalja a födémszerkezetet, ezáltal belső tartófalakat nem igényel, és így a belső teret kötöttségek nélkül alakíthatják ki. Ennek eredménye, hogy csökken a falszerkezet költsége, és jobb lehet a helykihasználás.
A tetőszerkezet nem csak a héjazat elhelyezését biztosítja, hanem igény esetén a mennyezet lezárását is. A hagyományos, előre gyártott tetőszerkezeteknél is láttuk, hogy a célirányosan méretezett faanyagok miatt hatékonyabb és környezetkímélőbb a rovar- és gombaölő vegyszeres kezelés. Használatban lévő, gyors tetőcserét igénylő épületeknél is alkalmazható ez az eljárás, mivel előre gyártott a szerkezet, így a helyszínre szállítás után gyorsan felállítható. Bármilyen fedőanyaggal alkalmazható (agyag- illetve betoncserép, zsindely, fémlemez stb.). Kisebb a faigénye, ezért könnyebb a tető önsúlya, mint a hagyományos tetőké.
A statikailag méretezett szerkezetek, felesleges anyagot nem tartalmaznak. Az anyagtakarékosság a hagyományos tetőkhöz képest elérheti a 40%-ot. Az előre gyártott elemek az épületre általában daruval kerülnek beemelésre, de kisebb méretű és súlyú elemeknél a kézi beemelés is lehetséges. Az egyes tartóelemeket a fogadószerkezethez megfelelő fém kapcsolóelemekkel kell rögzíteni. Ilyen fémelemek is többféle méretben és formában, különböző teherbírási értékekkel kaphatók. A felépített tető térbeli merevítése rendkívül fontos, mivel hagyományos tetőktől eltérően itt síkbeli elemek elhelyezéséről van szól. A korszerű, méretezett tetőtartók a legtöbb fedélszéknél alkalmazhatók. Előnyük az előregyártáson kívül a rendkívül gyors szerelhetőség. Egy-egy bonyolultnak tekinthető családi ház teteje akár egy-két nap alatt is felépíthető.

Cikkünk létrejöttéhez segítségünkre volt a Grand-Ács Tetőcentrum.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: tetőszerkezet, tető

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Építkezzünk 21. századi módon

Itt van az ősz, itt van újra. Szerencsés esetben az emberfia-lánya alaposan kinyaralta magát, és úgy érzi, lélekben fel van készülve a tervezett építkezési munkálatokra. Azért nem árt egy...


Meglévő tetőre zöldtetőt

A zöldtető építés két szakmának azelengedhetetlen együttműködéséről szól, a szigetelő és a kertépítő szakmáéról. Aszigetelő szakember mondja el, hogy a zöldtető építések kapcsán milyen feladatai...