Segítség akkus csavarbehajtó választáshoz

2019-05-09 12:46:42 | Módosítva: 2019-06-25 08:59:39

Egy rendkívül bonyolult kérdést járunk körbe és nyitunk ki. Az akkus csavarbehajtók kínálata egy széles és szerteágazó témakör. Megannyi paramétere van egy akkus csavarozónak melyek mind mind fontosak lehetnek a felhasználás során. Gondoljuk végig mire és mennyit fogjuk használni a csavarbehajtónkat. Tegyünk rendet először is az elektromos paraméterek háza táján.


Feszültség (Volt): Sok tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy az akkus csavarbehajtók és általánosságban az akkumulátoros gépek teljesítményét a feszültsége azaz a Volt határozza meg. Nem igaz, hogy minél magasabb Volt értéke van egy akkumulátoros gépnek annál erősebb vagy annál hosszabb ideig bírja. Az akkumulátor feszültsége csupán annyit jelent, hogy ezen az üzemi feszültségen üzemel a berendezés. Az kétségtelen, hogy ha emelni akarjuk a gép teljesítményét, akkor előbb-utóbb emelni kell az üzemi működési feszültséget, ugyanis P=U x I egyenletből kitűnik - ahol a "P" a villamos teljesítmény jele, "U" a feszültség, "I" az áram erősség -, hogy a teljesítmény emeléshez szükséges az üzemi feszültég növelése. Az akkus gépek általában 10,8 V; 12 V; 18 V-osak, és újabban megjelentek a 20 V-os illetve akár 30 V-os rendszerek is.

Elektromos töltés, azaz amperóra (Ah): egy amperórányi töltés halad át a vezetőn, ha egy órán át egy amper erősségű áram folyik rajta. Ez jelzi az akkumulátor töltéstároló képességét, ami egy akkus barkácsgép esetében azzal az üzemidővel van összefüggésben, amíg a gép üzemeltethető egy töltéssel. Magyarul minél nagyobb az amperóra értéke egy akkumulátornak, annál hosszabb ideig képes üzemelni egy töltéssel.

Akku típusa: Régebben voltak Nikkel-Kadmium (Ni-Cd) és Nikkel-Metal-Hidrid (Ni-Mh) ötvözetű akkuk forgalomban, ma már csak a Lithium-ion (Li-ion) akkuk forgalmazása megengedett. A lithium akkuk sokkal tartósabbak mind élettartam, mind üzemidő tekintetében. Több ezerszer tölthető, míg a kapacitása csökkenni kezd. Azonos paraméterű akkuk jóval kisebb súllyal előállíthatóak, mint a nikkel elődjeik. Ezen kívül fontos tulajdonsága még a lithium akkuknak, hogy nem szükséges lemeríteni, bármikor rátölthető az akku károsodása nélkül, illetve egészen a kapacitás nullára csökkenéséig azonos teljesítményt képes leadni, nincs a hanyatló merülési effektus.

Akkumulátorok száma: A szükséges akkuk száma attól függ hogyan használjuk a csavarozónkat. Általánosságban - ha pénztárcánk engedi - javasolt a kettő darab akkuval csomagolt csavarozót megvásárolni, így egyrészt folyamatosan dolgozhatunk, míg a másik akku tölt, másrészt meghosszabbítjuk az akkus csavarbehajtónk életét.


Általában akkor kerül a szemetesbe egy akkus csavarozó ha tönkremegy az akkuja. Ez azért van, mert egyrészt a gép belső szerkezete és a töltő nagyon ritkán hibásodik meg, másrészt az akku ára szinte vetekszik egy új gép árával. Ma már minden gyártó kínál 2 db akkuval csomagolt változatot, sőt létezik 3db akkuval csomagolt is. A Makita nem is kínál egy darab akkuval csomagolt csavarozót termékpalettáján.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lítium-kén autó akkumulátor

A jövő nem a ma elterjedt lítium-ion, hanem a lítium-kén akkumulátoroké lehet az autózásban. Ezt egy olyan amerikai anyagtechnológiai cég fejlesztései tehetik lehetségessé, aminek tevékenysége...


Akku technológia

Ez az AL-KO akkus gépcsaládok közös mottója. Legyen a kisebb méretű kertek 20 V-os, szuper könnyű gépeit tartalmazó Easy Flex, a tökéletes ár/teljesítmény mutatókkal bíró Energy Flex vagy a...