Ötletes eszközök, nagy segítségek

2008-10-23 23:15:47 | Módosítva: 2015-10-15 15:51:23

Kertünk ápolásához számos olyan eszköz kapható vagy készíthető, amelyek bár egy nagyon egyszerű ötleten alapulnak, ennek ellenére mégis óriási segítséget nyújthatnak munkánkhoz. Ezekből az ötletes dolgokból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Alapvető munkaeszközök, kicsit másképp...

A kertben használatos kéziszerszámoknak is vannak speciálisan kialakított változataik, melyek kifejezetten egy-egy konkrét munkafolyamat megkönnyítésére szolgálnak. A rugós ásó lényege például, hogy a rászerelt rugós szerkezet megfeszül, amikor az ásólapot a talajba nyomjuk. Így a földszelet kiemelésekor és átfordításakor a rugó ereje tehermentesíti karunkat: hiszen ekkor nyeri vissza eredeti alakját, miközben lendít egyet az ásólapon lévő földszeleten. Egy hagyományos ásó számos munkafolyamat ellátására alkalmas: kertásás, gödörásás ültetéshez, olyakor lapát funkciójának helyettesítésére. A rugós ásó egy speciális változat, amellyel leginkább csak egy munkafolyamatot, az ásással egybekötött földforgatást és lazítást végezhetjük el, ám azt jóval kisebb erőkifejtéssel, mint hagyományos társával.
A kapák közül érdemes kiemelni a lengő sarabolót, ami szintén nagyon egyszerű elven működik, ám munkahatékonyságunkat akár duplájára is növelheti. E szerkezetnek a lelke egy fémlemez, ami mindkét hosszabbik oldalán élezett. Ez a rész úgy van felfüggesztve, hogy néhány centiméternyit mozogni tudjon. Míg a hagyományos kapát először magunk elé tesszük, majd húzzuk, addig ezt előre hátra tologathatjuk a talajon, azaz nem csak minden második, hanem minden egyes mozdulatunkkal munkát végez a kapa.
Ez a saraboló emiatt nagyon hatékony, ám megjegyzendő, hogy ez csak a föd felszínének lazítására, valamint a nagyon vékony szárú, azaz magról épphogy kikelt gyomok irtására alkalmas eszköz. Idősebb gyomok irtására, kötöttebb talajok lazítására a hagyományos kapafélék vagy sarabolók alkalmasabbak, hiszen e lengőkapával, amikor magunktól eltoljuk, jóval kisebb erőt vagyunk képesek kifejteni, mint húzáskor. A kétélű penge lengésének csupán annyi a funkciója, hogy mind húzáskor, mind toláskor az épp munkát végző penge úgy álljon be szögbe, a munkát végző ember magasságát is figyelembe véve, hogy a kívánt mélységbe tudjon belevágni a talajba.
A gereblyék speciális változatai közül érdemes kiemelni a gyepszellőztető és a lombseprő változatokat. A gyepszellőztető fogai élesek, aminek köszönhetően a talajon végig húzva, abba valamennyire bemélyed, így csíkokban kissé lazítja, aprómélyedéseket nyit a talajon, melyeken keresztül a felesleges víz könnyebben távozik. Rossz vízáteresztésű, tömörödött talajokon élő ritkuló gyepek esetén célszerű alkalmazni.
Ha a fűfélék között mohák, algák megtelepedésére leszünk figyelmesek, az a nedves, levegőtlen talaj jele, és ekkor érdemes gyepszellőztetést végeznünk. Bár a gyepszellőztetőknek vannak motoros (lásd e lapszámunk x. oldalán), sőt fűnyíróval kombinált változataik is, ha egy komoly edzéssel szeretnénk ezt a munkát összekötni, akkor a kézi gyepszellőztető gereblye használata javasolt.
A lombseprűk gyakorlatilag lapos fogú, általában legyezőszerűen elhelyezkedő fogakból álló gereblyék, amelyeknek célja, hogy a lehullott lombot kiemeljék akár a fű közül is. Számos változatuk ismert: vannak fémből és műanyagból készült változataik is. Érdemes kiemelni azt a típusukat, amelynek állítható a fogak közötti távolsága. Ezt egy - a nyélen fel-le csúsztatható - karral tudjuk szabályozni, ami lefelé tolva nyitja, felfelé húzva zárja a fogakat. Nagy előnye, hogy épp akkorára tudjuk állítani, amekkora optimális az adott munkához. Ha apró leveleket akarunk összeszedni, akkor sűrítjük a fogakat: így precízebb munkát végez az eszköz, de kisebb a munkafelülete. Ha nyitjuk a fogakat, azzal megnő a munkafelület is, így gyorsabban haladunk, ám a nagyobb fogközök miatt csak nagyobb dolgokat tudunk vele összegereblyézni.

Apróságok, nagy segítségek

Számos olyan eszköz is kapható vagy házilag is elkészíthető, melyek könnyebbé vagy hatékonyabbá teszik a kerti munkát. Ilyen például a házilag is elkészíthető térdeplő, ami gyakorlatilag egy kisebb darab polifoam matrac. Sokkal kényelmesebb, ezáltal kevésbé fárasztó a munka, ha nem az egyenetlen talajon, hanem ezen térdepelünk.
Szintén házilag is elkészíthetők a palántázófák és a sorjelzők. Előbbi nagyban leegyszerűsíti az ültetés folyamatát, hiszen megfelelően nedvesített talajban jóval egyszerűbb egy lyukat készíteni ültetőfával, mint több mozdulattal mondjuk kikaparni a földet.
Ha már a földmunkáknál tartunk érdemes megemlíteni az ásók, kapák, gereblyék kicsinyített változatait, amelyekkel sűrű sorközök esetén vagy balkonládákban is jól haladhatunk.
A gyomkiszúrók és aszatolók is egyszerű, de nagyszerű szerkezetek. Nyelük hosszából adódóan az egyébként sok görnyedéssel járó gyommentesítést tehetjük kényelmesebbé. A gyomkiszúróknak is több változatuk van. Egyik, amellyel beszúrunk a gyom mellé, megforgatjuk, ezzel körbevágtuk a talajt a nem kívánt növény körül, majd az eszköz talajhoz viszonyított szögén kicsit módosítunk, így kihúzhatjuk a gyomot. Egy másik változattal a gyom közepébe szúrunk, és roncsoljuk azt. Ennek előnye, hogy egymozdulatos, hátránya, hogy ha nem sikerült kellőképpen roncsolni a gyomot, akkor bár fejlődése megtorpan, de hamarosan regenerálódik.
Gyümölcséréskor is nagy haszna lehet a hosszabbított nyelű eszközöknek. Egyik ilyen a gyümölcsszedő korona, ami egy hosszú lécre erősített kör alakú vázból álló kis vászonzacskó. A keretén koronaszerűen fogakat találunk. Az eszközzel megközelítjük a magasan levő gyümölcsöt, majd a koronaszerűen kiemelkedő résszel leválasztjuk a fáról úgy, hogy az a vászonzsákba essen. Nem kell létra és a gyümölcs sem ütődik. Nyeles változata létezik a fűrészeknek, metszőollóknak, sőt ma már találunk hosszabbított nyelű motoros fűrészt vagy sövényvágó gépet is.
Sokan vödörbe szedik a gyümölcsöt, ami így többször ütődik - főleg a kiöntéskor. Ez akkor nem nagy gond, ha a feldolgozás gyorsan végbemegy. Ha azonban tárolni szeretnénk a gyümölcsöt hosszabb-rövidebb ideig, akkor nem árt a nagyobb óvatosság. Régi módszer, az alul nyíló szüretelőkosár; gyakorlatilag egy merevített felső résszel ellátott vászonzsák, aminek alul is van nyílása, ami madzaggal összekötve zárható. Felülről szedéskor belepakoljuk a gyümölcsöket, amikor megtelt, akkor az alját kinyitva ládába helyezzük, és óvatosan kiengedjük belőle az így nem ütőtő gyümölcsöket.
Az itt bemutatott eszközökön kívül számos más nagyon egyszerű dolog létezik, melyekkel a kerti munkákat kicsi ötletességgel, nagyon megkönnyíthetjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Modern technika az idősek védelmében

Idős hozzátartozóink, szüleink érthetően ragaszkodnak megszokott saját otthonukhoz még akkor is, amikor számukra már veszélyeket rejtenek. Mindennapi életük során hibázhatnak – bekapcsolva...


Mi okozza a lemeztető párásodását?

A lemeztető számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amelyek révén mezőgazdasági, ipari, kereskedelmi melléképületek és csarnokok burkolására egyaránt alkalmas. Gyakran észrevehető ugyanakkor...